Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor vil Armstrong nekte for juks hos Oprah

- Blir bare koseprat, tror Kaggestad.

FOR MYE Å TAPE: Natt til fredag neste uke snakker Lance Armstrong ut i et intervju med Oprah Winfrey. Ekspertene tror imidlertid han har altfor mye å tape på å fortelle hele sannheten. Foto: AP / NTB Scanpix
FOR MYE Å TAPE: Natt til fredag neste uke snakker Lance Armstrong ut i et intervju med Oprah Winfrey. Ekspertene tror imidlertid han har altfor mye å tape på å fortelle hele sannheten. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til fredag norsk tid neste uke gir Lance Armstrong sin versjon av dopingskandalen i et intervju med Oprah Winfrey.

Det en hel sportsverden lurer på er hva - eller hvor mye - skandalerytteren kommer til å fortelle. New York Times skrev tidligere denne uka at Armstrong i lengre tid har vurdert å innrømme alt.

Tidligere proffrytter og TV 2-sykkelekspert Mads Kaggestad innrømmer at han slett ikke har noen tro på en full tilståelse.

- Jeg tror det blir mest koseprat, og at det blir så koselig at selv Armstrongs verste kritikere vil få sympati for ham. Husk at han er ekstremt god til å prate for seg. Det kan fort bli et lærebokeksempel i hvordan man kan snakke seg til sympati og forståelse for noe jeg vil karakterisere som kriminelle forhold, sier Kaggestad til Dagbladet.

Vil «snakke åpent» I en pressemelding fra Oprah Winfrey Network, som skal sende intervjuet med Armstrong, omtales det slik:

- Armstrong vil snakke åpent om den påståtte dopingskandalen, om alle de årene han er blitt beskyldt for juks, og om påstandene om at han har løyet om bruk av forbudte stoffer gjennom hele sykkelkarrieren sin.

Det er åpenbart grunner for at Armstrong vil innrømme alt. Det kan gi ham sjansen til å delta i triathlon-konkurranser og en innrømmelse vil også kunne bidra til å gjøre livet lettere for organisasjonen Livestrong, som han selv stiftet men seinere har trukket seg ut av.

Stor risiko
Grunnene for at han bør holde kjeft er derimot langt flere - i hvert fall sett med Armstrongs øyne. En innrømmelse vil nemlig kunne forverre problemene hans på flere fronter:

• Det amerikanske justisdepartementet vurderer å bli med på Floyd Landis' varslersøksmål som omhandler svindel mot US Postal Service de årene byrået sponset Armstrongs sykkellag.

• Et Dallas-basert selskap har varslet at det ønsker å kreve flere millioner dollar som ble betalt til Armstrong i bonus da han vant Tour de France.

• Den britiske avisa Sunday Times saksøker Armstrong for å få tilbake en million - omlag ni millioner kroner - som ble betalt til Armstrong i oppreisning etter en sak i avisa.

• Armstrong har vitnet i retten at han aldri har brukt prestasjonsfremmende midler. En innrømmelse kan i teorien bety at han vil bli siktet for falsk vitnemål. En annen skandaleutøver, friidrettsutøveren Marion Jones, måtte i fengsel for å ha løyet til etterforskerne om dopingjuks.

• 41-åringen risikerer å bli saksøkt av en rekke mennesker som tidligere har hevdet at han har jukset, men som har mistet kredibilitet og jobbmuligheter etter å ha blitt skjelt ut av sykkelrytteren på galt grunnlag.

- Oprah ikke tilfeldig
- Armstrong har åpenbart veldig mye å tape. Han risikerer å bli saksøkt av ulike selvskaper, han har allerede løyet under ed og han risikerer at rettssaker han tidligere har vunnet, vil dukke opp igjen - og denne gangen vil han stille på langt tynnere grunnlag, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten, som er blitt en av de fremste antidopingtalsmennene her til lands, tror heller ikke valget av sted for å snakke ut er tilfeldig.

- Armstrong syklet for Discovery Channel, og har fortsatt nære relasjoner der. Discovery Channel eier Oprah Winfreys selskap, sier Kaggestad.

HAR IKKE TRUA: Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad ser ikke for seg at det kommer veldig mye fornuftig ut av Oprah Winfreys intervju med Armstrong. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
HAR IKKE TRUA: Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad ser ikke for seg at det kommer veldig mye fornuftig ut av Oprah Winfreys intervju med Armstrong. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Hva håper du på?

- Det beste er om vi blir overraska. I beste fall ser jeg fram til en unnskyldning for at han har brakt sporten i vanry og for at han har trakassert og truet folk på det groveste. Men jeg har vanskelig for å tro at det vil skje. Hvis Steffen Kjærgaard måtte gjennom mye etter sin innrømmelse, er det ingenting mot hva som venter Armstrong hvis han legger kortene på bordet.

Nye opplysninger i kveld
Lance Armstrong er blitt beskyldt for doping jevnlig i mange år, men det var først i fjor høst at det Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) avdekket systematisk doping på lagene Armstrong syklet for.

Rapporten konkluderte med at laget «hadde det mest sofistikerte, profesjonaliserte og suksessfulle dopingprogrammet som sporten noensinne har sett» - og førte til at 41-åringen ble fratatt alle sine sju Tour de France-triumfer.

De sykkelinteresserte trenger imidlertid ikke å vente i over en uke på nytt fra dopingsaken mot Armstrong.

I kveldens utgave av dokumentarprogrammet «60 Minutes» gir USADA-sjef Travis Tygart nye opplysninger om hvordan Armstrong skal ha forsøkt å bestikke organisasjonen med 250.000 dollar — drøyt 1,4 millioner kroner — i 2004.

- Da tilbudet kom var jeg nærmest målløs. Vi hadde ingen problemer med å avslå tilbudet, sier Tygart til «60 Minutes».

Tim Herman, som er Armstrongs advokat, sier at det aldri har vært snakk om noe forslag fra Armstrong om å gi penger til Det amerikanske antidopingbyrået.

- Dette medfører ikke riktighet. Armstrong hørte om dette første gangen i dag, sier Herman til avisen USA Today.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!