<strong>VIL ENDRE NORSK FOTBALL:</strong> President i Norges Fotballforbund Yngve Hallén og styreleder i Norsk Toppfotball Bjarne Berntsen forklarer bakgrunnen for at de vil endre organisasjonsmodellen til norske toppklubber. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL ENDRE NORSK FOTBALL: President i Norges Fotballforbund Yngve Hallén og styreleder i Norsk Toppfotball Bjarne Berntsen forklarer bakgrunnen for at de vil endre organisasjonsmodellen til norske toppklubber. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Derfor vil fotballsjefene åpne for investorstyrte klubber

- Det virker som at vi ønsker å snu opp ned på norsk idrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) vil åpne for investorstyrte klubber. De siste månedene har en felles arbeidsgruppe sett på muligheten for å endre den nåværende organisasjonsmodellen.

- Det har kommet et ønske fra klubbene til NTF som ble tatt videre til NFF. Sammen satte vi ned en arbeidsgruppe som konkluderte med at det må foretas endringer, sier styreleder i NTF og visepresident i NFF Bjarne Berntsen til Dagbladet.

I januar vedtok NFF-styret forslaget som nå er sendt til Idrettstinget. Der vil det bli behandlet neste måned.

- Idrettstinget kan da gi idrettsstyret en fullmakt til å åpne for eventuelle endringer, forteller NFF-president Yngve Hallén til Dagbladet.

- Beklagelig Det var Josimar som først omtalte saken under tittelen «Kupper Fotball-Norge - igjen». Den beror på at styret i NFF sendte forslaget til Idrettstinget i februar, mer enn en måned før Berntsen orienterte Fotballtinget i mars.

Berntsen, som hadde hovedansvaret for å presentere saken for Fotballtinget, mener på sin side at saken er feil fremstilt.

- Det virker som at vi ønsker å snu opp ned på norsk idrett. Det er beklagelig for det er ikke vår hensikt, sier Berntsen.

- Dette går på å utrede om det kan være andre måter å organisere toppfotballen i Norge på i fremtiden for å sikre at vi er konkurransedyktige internasjonalt.

Men forslaget møter motstand. Til Josimar beskriver advokatfullmektig Morten Justad Johnsen det som «dramatisk».

- Dette er definitivt et dramatisk lovforslag. Det vil fravike et av de mest grunnleggende prinsippene vi har i norsk idrett - prinsippet om at idretten skal ha bestemmende myndighet over all sportslig virksomhet, sier Justad Johnsen.

- Må ta hensyn Et av de andre ankepunktene mot investorstyrte klubber er at spillemidler og støtte fra det offentlige ikke skal kunne tilfalle fortjenestebaserte eierformer eller kunne omdannes til profitt for private eiere.

Berntsen er imidlertid klar på at forslaget ikke innebærer en slik lovendring.

- Selvfølgelig må man ta hensyn til norske lover og regler i forhold til det. Hvis aksjeselskapet eier alt, får du ingen tippemidler. Dette forslaget vil ikke føre til noen endringer når det gjelder det. Reglene er klare: Tippemidler skal gå til organisasjoner som er medlemsstyrt, sier Berntsen.

- En eventuell endring i Norge vil eventuelt skje veldig nært på premissene til norsk idrett, legger Hallén til.

- Ser på flere modeller Forslaget som er sendt til Idrettstinget innebærer altså å endre norsk idretts lover, slik at NFF får muligheten til å gi aksjeselskap styringsretten over norske toppklubber. Om Idrettstinget gir idrettsstyret fullmakt til å åpne for en slik organisering, vil NFF fortsette arbeidet de allerede har startet på.

- Arbeidsgruppa har sett på flere modeller, blant andre den danske. I Danmark har klubbene full kontroll, men de kan lisensiere ut driften av hele toppsatsingen sin til et aksjeselskap som da vil være ansvarlige for den totale driften, forklarer Berntsen.

Med en slik modell vil klubbene fortsatt være medlem hos forbundet og den som eier spillelisensen. Samtidig vil klubbenes søknader bli individuelt vurdert av NFF.

- Det som er viktig er at det er klubbene som vil eie rettighetene til en ligaplassering. Utfordringen vil alltid være hvordan man starter opp og avslutter et samarbeid med en investor. Det vil være sentrale punkter. Det vil være vanskelig å gjøre endringer hvis man ikke finner gode løsninger på det, sier Hallén.

- Håper på positivt svar Berntsen og Hallén håper nå på et positivt svar fra Idrettstinget neste måned.

- Det aller viktigste er at vi blir enige om et forslag som gjør at vi kan fortsette utredningsarbeidet som er i gang, slik at vi kan se om det er andre modeller som er mer framtidsrettet enn den vi har i dag, sier Berntsen og fortsetter:

- Så må juridiske eksperter finne formuleringer som gjør at det ikke går utover den frie styringsretten. Det er selve driften klubbene skal kunne sette bort til et aksjeselskap. Vi har ikke sagt at det skal bli sånn som i Danmark, men det er en av modellene som beviselig fungerer.

Selv om Idrettstinget ikke er før neste måned, fastslår imidlertid avtroppende idrettspresident Børre Rognlien overfor Dagbladet allerede nå at de ikke er positive til forslaget.

- Idrettstyret støtter ikke dette forslaget, men vi foreslår at det blir utredet i løpet av den neste tingperioden. Det er et viktig prinsipielt spørsmål som gjelder all norsk idrett, ikke bare fotball. Dette må bli sett på i en bred sammenheng, hvor andre særforbund deltar, mener Rognlien.

- Dette vil engasjere Siden det kun er Idrettsting hvert fjerde år konkluderte den felles arbeidsgruppa til NTF og NFF med at de måtte sende forslaget nå for å ha mulighet til å gjennomføre endringer i løpet den neste perioden.

- Nettopp. Det er en føre var. Det er ikke sikkert at det skjer om fire år. Men om vi får denne åpningen, vil det bli opp til NFF framover, sier Hallén.

- Har du tro på at Idrettstinget gir idrettsstyret fullmakten som igjen åpner for NFF?

- Idrettstinget har gitt åpninger for slikt før. Det er fotballen som er mest profesjonalisert av norske idretter. Vi er veldig opptatt av at vi har et regelverk som samsvarer med det regelverket vi har i norsk idrett. Vi ønsker ikke å utfordre det. Derfor er vi tidlig ute og åpne om det.

- Er dere forberedt på sterke reaksjoner i denne saken?

- Jeg tror ikke det som skjer på Idrettstinget nå vil skape så store reaksjoner, men jeg håper det vil bli en god debatt rundt det framover. Jeg har ikke hørt noen røster som ikke ønsker en grundig debatt rundt det. Jeg tror det vil engasjere, sier Hallen.

Andre saker om teamet: Esten. O Sæther kommenterer - «Hvem vil heie på et A/S?»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer