Derfor vil ikke jentene hjelpe hverandre i morgen

Lar seg ikke inspirere av «svensk» taktikk.

VIL GÅ FOR EGNE SJANSER: Verken Therese Johaug eller Kristin Størmer Steira vil nøle med å ta opp jakten om ei lagvenninne får ei luke på resten av feltet i morgen. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VIL GÅ FOR EGNE SJANSER: Verken Therese Johaug eller Kristin Størmer Steira vil nøle med å ta opp jakten om ei lagvenninne får ei luke på resten av feltet i morgen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): I sykkel ville det trolig vært oppsigelsesgrunn om en rytter tok ansvar for å dra feltet opp til en lagkamerat som lå i brudd.

I langrenn er tankegangen en ganske annen.

Under fjorårets OL i Vancouver var det Marit Bjørgen som tok opp jakten da Kristin Størmer Steira skaffet seg ei luke på 10 sekunder på 30-kilometeren. Det var i strid med hva som hadde blitt avtalt på taktikkmøtet i forkant - der trener Egil Kristiansen snakket om at ingen norske skulle stå i spissen for å kjøre inn ei lagvenninne.

Foran morgendagens fellesstart med skibytte har man like godt valgt å gå bort fra den type instruksjoner. Og det er kanskje like greit - ettersom jentene selv ikke ønsker noe formalisert samarbeid.

- Du ser bare gullmedaljen
Når Dagbladet spør Størmer Steira om hun forventer at lagvenninnene forsøker å bremse feltet dersom hun får et forsprang underveis, svarer hun avkreftende:

- Jeg forventer ikke det. Alle vi jentene har lyst på medalje. Jeg tror nok man kan legge en plan, men det kan være vanskelig å gjennomføre det når du er uti der og det koker. Du ser ikke hvem som går i tet, du ser bare gullmedaljen der foran. Kjenner du at du har krefter til å gå det inn, vil de fleste prøve på det, sier hun til Dagbladet.

- Så en slik taktikk fungerer ikke i langrenn?

- Vi så et eksempel på det i tremila for herrer under OL. Svenskene lyktes sånn tålelig bra. Men det er vanskelig å sammenligne langrenn med sykkel, for eksempel.

- Så hvis Bjørgen får ei luke vil du kjøre hardt for å ta henne igjen?

- Jeg vil gjøre mitt for å komme opp til henne igjen, jeg skal ikke legge skjul på det, sier Steira.

- Kan ikke be noen om å bremse
Therese Johaug ser heller ikke noe stort poeng i å legge en slagplan - fordi den som regel blir vraket uansett.

- Det er mange løpermøter hvor vi har diskutert og blitt enige om å gjøre det sånn og sånn. Så har løpet kommet og det har ikke blitt noe av, fordi ting utvikler seg underveis.

Trener Egil Kristiansen understreker at langrenn er en individuell idrett, hvor den enkelte utøver må få ta hensyn til sine egne medaljesjanser.

- Vi kommer ikke til å ha noen stallordre der jentene må være 100 prosent nøyaktige. Vi må bruke sunn fornuft, disse jentene trener og satser like mye som noen andre for å få en medalje. Sånn sett kan vi ikke bare be noen om å bremse, sier han til Dagbladet.

Kan noen slå Bjørgen?
I den formen Marit Bjørgen har vist det siste året er hun neppe avhengig av at noen gjør en bremsejobb uansett. Gulljenta fra sprinten deltok ikke på pressemøtet på Soria Moria i dag, men Bjørgen-spørsmålene haglet uansett over Steira, Johaug og Marthe Kristoffersen.

- Er det mulig for dere å slå Bjørgen? var en gjenganger fra journalistene.

Og svaret var det samme hver gang, i hvert fall fra Steira og Johaug:

- Alt er mulig.

Men er det egentlig noe som tilsier at de kan slå Bjørgen uten at hun har et uhell?

- Det er svært vanskelig, men som jentene sier: Ingenting er umulig. Jeg tror ikke det først og fremst er Marit de er ute etter å slå. Om de tar sølv eller bronse er de nok ganske så fornøyd med det, sier Egil Kristiansen.

Steira er ikke så opptatt av å bli trodd når hun hevder det er mulig å slå Bjørgen.

- Hvordan dere skal tro på det er ett fett. Men vi som konkurrenter er nødt til å tro at det er mulig. Vi drømmer om gullet alle sammen, sier Steira.

VAR ULYDIG: Marit Bjørgen overså trenerens stallordre under 30-kilometeren i OL, da hun dro med seg Justyna Kowalczyk opp til ledende Kristin Størmer Steira. Bjørgen brukte mye krefter og ble slått i spurten. 
Foto: Timo Jaakonaho  / Scanpix
VAR ULYDIG: Marit Bjørgen overså trenerens stallordre under 30-kilometeren i OL, da hun dro med seg Justyna Kowalczyk opp til ledende Kristin Størmer Steira. Bjørgen brukte mye krefter og ble slått i spurten. Foto: Timo Jaakonaho / Scanpix Vis mer