Derfor vil skiskytterstjernene unngå astmamedisin: - Uforenlig med skiskyting

Frykter bivirkninger.

MINDRE FOKUS PÅ ASTMA: I skiskytterleiren, her representert ved Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø under Blinkfestivalen i Sandnes, er ikke astmafokuset det samme som i langrenn. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
MINDRE FOKUS PÅ ASTMA: I skiskytterleiren, her representert ved Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø under Blinkfestivalen i Sandnes, er ikke astmafokuset det samme som i langrenn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norsk langrenn har den siste tiden fått mye kritikk, ikke minst fra Finland, Frankrike og Polen, som synes det er mistenkelig hvor mange astmatikere Norge har og hvor mange som bruker astmamedisin.

- Langrenn er i en spesiell situasjon siden vi konkurrerer ned mot tjue minus og det er stor påvirkning på luftveiene. Derfor ligger vi nok veldig langt framme i behandling av luftveiene, forklarte Vidar Løfshus til Dagbladet forrige uke.

Skiskyting er en annen utholdenhetsidrett hvor man trener og konkurrerer i den samme kulden. Skiskytterne bør derfor være like eksponert for astma som langrennsløperne.

Likevel er det langt færre skiskyttere som har astma og som bruker astmamedisin. Hva er grunnen til det?

- Det er mindre fokus på astma i skiskytterleiren. En del av årsaken er nok at for eksempel Ventoline kan gi bivirkinger, som blant annet skjelvinger på standplass. Derfor er astma lite forenlig med å drive skiskyting på øverste nivå, sier Norges skiskytterlege på herrelandslaget Ola Berger til Dagbladet.

De vanligste bivirkningene er skjelving på hendene, hjertebank, uro i kroppen og av og til hodepine, skriver NAAF, Norges astma- og allergiforbund, om blant annet Ventoline. Det gjør trolig terskelen for å bruke astmamedisin høyere enn hos langrennsløperne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer