Derfor vil skiskytterstjernene unngå astmamedisin: - Uforenlig med skiskyting

Frykter bivirkninger.

MINDRE FOKUS PÅ ASTMA: I skiskytterleiren, her representert ved Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø under Blinkfestivalen i Sandnes, er ikke astmafokuset det samme som i langrenn. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
MINDRE FOKUS PÅ ASTMA: I skiskytterleiren, her representert ved Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø under Blinkfestivalen i Sandnes, er ikke astmafokuset det samme som i langrenn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Norsk langrenn har den siste tiden fått mye kritikk, ikke minst fra Finland, Frankrike og Polen, som synes det er mistenkelig hvor mange astmatikere Norge har og hvor mange som bruker astmamedisin.

- Langrenn er i en spesiell situasjon siden vi konkurrerer ned mot tjue minus og det er stor påvirkning på luftveiene. Derfor ligger vi nok veldig langt framme i behandling av luftveiene, forklarte Vidar Løfshus til Dagbladet forrige uke.

Skiskyting er en annen utholdenhetsidrett hvor man trener og konkurrerer i den samme kulden. Skiskytterne bør derfor være like eksponert for astma som langrennsløperne.

Likevel er det langt færre skiskyttere som har astma og som bruker astmamedisin. Hva er grunnen til det?

- Det er mindre fokus på astma i skiskytterleiren. En del av årsaken er nok at for eksempel Ventoline kan gi bivirkinger, som blant annet skjelvinger på standplass. Derfor er astma lite forenlig med å drive skiskyting på øverste nivå, sier Norges skiskytterlege på herrelandslaget Ola Berger til Dagbladet.

TILLIT: Skiskyttersjef Morten Aa Djupvik har 100 prosent tillit til at det medisinske personalet.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
TILLIT: Skiskyttersjef Morten Aa Djupvik har 100 prosent tillit til at det medisinske personalet. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

De vanligste bivirkningene er skjelving på hendene, hjertebank, uro i kroppen og av og til hodepine, skriver NAAF, Norges astma- og allergiforbund, om blant annet Ventoline. Det gjør trolig terskelen for å bruke astmamedisin høyere enn hos langrennsløperne.

- Astma også hos skiskytterne

Berger henviser videre idrettssjef i Norges Skiskytterforbund, Morten Aa Djupvik, som var norsk herrelandslagstrener i langrenn i fem år. Suksessmesterskapet under VM i Holmenkollen ble hans siste i langrennssirkuset før han tok turen videre til skiskyttleiren etter Sotsji-OL.

- Det forekommer astma også hos skiskytterne, men det er ikke snakk om mange. Jeg har ikke et konkret antall, men det er nok som Berger sier ikke helt ideelt med tanke på skytingene, forteller Djupvik til Dagbladet.

TV 2 skrev forrige uke at friske, norske langrennsløpere ble tilbudt astmamedisin av Norges Skiforbund. Løfshus forklarte seg med at det var vanlig å gjøre dette i langrennsmiljøet av forebyggende årsaker.

Det gjør ikke Norges Skiskytterforbund.

- Vi tilbyr ikke astmamedisin til friske utøvere for å forebygge sykdommen. Utøveren må ha fått en diagnose fra en lege eller spesialist. Jeg har 100 prosent tillit til at det medisinske personalet, både i skiskytter- og langrennsleiren, sier Djupvik.

HAR IKKE ASTMA: Tarjei Bø har aldri hatt problemer med astma. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HAR IKKE ASTMA: Tarjei Bø har aldri hatt problemer med astma. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- De som sliter med luftveiene, kan få en annen type behandling. Men det er ekstremt viktig at vi holder oss innenfor regelverket, tydeliggjør han.

- Ufattelig trist

Både Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø sympatiserer med Martin Johnsrud Sundby etter at han ble utestengt og mistet store triumfer for bruddet på WADA-reglementet.

- Det er veldig synd at legen har gjort en feil som rammer Sundby så hardt. Det er naturlig at han har full tillit til legen. Samtidig har utøveren alltid et ansvar, sa Bjørndalen til Dagbladet under Blinkfestivalen.

- Det er ufattelig trist for Martins del at en slik detaljfeil ødelegger. Jeg har sett hvor hardt Martin trener og den jobben han gjør. Jeg ser ham trene nesten hver dag i Oslo. Det han gjør, er rått og er et resultat av knallhard jobbing, supplerte Bø.

Anført av disse to, Emil Hegle Svendsen og Johannes Thingnes Bø, skal de norske skiskyttergutta forsøke å få Martin Fourcade ned fra tronen den kommende vinteren. På kvinnesiden er Tiril Eckhoff og Marte Olsbu de sterkeste norske håpene.

Grunnarbeidet skal legges på treningsleirer i Val Senales og Obertilliach i høst. De norske skiskytterne kommer til å være på reisefot store deler av høsten for å være best mulig forberedt til vinteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer