Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Derfor ville ikke det norske dommerparet gi straffekast

Da skandaletrener Gunnar Prokop (69) taklet motspiller.

|||(Dagbladet.no): Flere håndballpersonligheter har tatt til orde for å utestenge Hypo Niederösterreich-trener Gunnar Prokop på livstid etter den famøse episoden mot Metz i forrige uke.

På stillingen 27-27, og med noen få sekunder igjen på klokka, lagde den 69 år gamle håndballrebellen skandale da han tok noen skritt ut på banen og kroppstaklet en Metz-spiller.

En glisende Prokop fikk naturligvis se det røde kortet av kampens norske dommerpar, André Hansen og Øistein Pettersen.

Står på sitt

Men i stedet for å gi Metz muligheten til å punktere oppgjøret fra sjumetersmerket, nøyde duoen seg med et frikast. Hypo holdt stand de siste tre sekundene og reddet dermed uavgjort.

André Hansen var dommeren som sto nærmest da Prokop la inn søknad om årets mest usportslige handling. Han mener fortsatt det var en riktig vurdering å ikke dømme sjumeter.

- Når dommerne oppfatter at det er en klar målsjanse kan vi gi sjumeterkast. Men i denne situasjonen var to eller tre Hypo-spillere tilbake i forsvar, og det var også spillere som var på høyde med Metz-spilleren. Vi oppfattet ikke at det var en klar sjanse. Jeg føler ennå at vi gjorde en riktig beslutning der, sier han til Dagbladet.

Delte meninger

Hansen og Pettersen har også fått tilbakemeldinger på at de vurderte situasjonen korrekt.

- EHF-delegaten hade samme oppfatning som oss. Vi har også diskutert det med de tidligere toppdommerne Svein Olav Øie og Bjørn Høgsnes, og de følte som oss at det ikke var noen klar målsjanse, sier Hansen.

KYNISK: Her har Gunnar Prokop nettopp skjendet alt som heter fair play. Foto: ORF
KYNISK: Her har Gunnar Prokop nettopp skjendet alt som heter fair play. Foto: ORF Vis mer

En som derimot mener det burde vært blåst straffe er tidligere EHF-delegat og dommerlegende Terje Anthonsen.

- Dette er jo en situasjon som man helt klart ikke er forberedt på. Men sånn som dette skjedde ville jeg sagt til dommerne: Døm sjumeterkast om dere så bare er én prosent sikker på at det kunne vært en målsjanse. Fordi det går ikke an å slippe unna med uavgjort i den kampen med en sånn forseelse. Jeg bebreider ikke dommerne, for de fikk det midt i trynet. Men jeg er sikker på at de og alle andre ville dømt straffe etter å ha sett dette igjen. For det var en Metz-spiller som var helt alene på seksmeteren, som kunne fått ballen, sier han til Dagbladet.

Han var selv i Tyskland med det norske herrelandslaget da Prokop tok affære, og forteller at episoden var den store snakkisen blant alle landslagstrenerne etterpå.

- Jeg satt sammen med Ulrik Wilbek (Danmark) og Heiner Brandt (Tyskland) og så dette på YouTube. Alle trenerne i Tyskland mente det burde vært dømt sjumeterkast, sier Anthonsen.

Rolig på banketten

Han reagerer også sterkt på at Prokop kunne skadet Metz-spilleren som kom i hundre på vei mot mål.

- Det er dobbelt ille, han utsetter jo folk for fare. Jeg er meget spent på hva EHF gjør, det finnes ingen formildende omstendigheter. Han bør tas vekk fra klubbkomiteen han sitter i på damesida, og utestenges på livstid. Ikke minst når han selv går rundt og smiler og spør hva annet han kunne gjort.

Dommer André Hansen, som skrev rapport på Prokop like etter kampen, sier banketten etterpå foregikk uten skandaler.

- Vi har sikkert vært i lystigere lag, det var ikke akkurat hæla i taket. Men det var ikke noen ukvemsord eller noe sånt.

- Jeg må berømme spillerne også, for at de holdt hodet kaldt og at det ikke skjedde noe mer. Det var veldig rolig etterpå. Metz takket oss for kampen, og vi var ikke særlig i fokus med tanke på resultatet, sier han.
 

INGEN ANGRENDE SYNDER: Gunnar Prokop smilte godt da han ble sendt vekk fra benken. Foto: ORF
INGEN ANGRENDE SYNDER: Gunnar Prokop smilte godt da han ble sendt vekk fra benken. Foto: ORF Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media