PÅ GULLJAKT: I dag kjører Aksel Lund Svindal for gull i sitt femte mesterskap på rad. Foto: Bjørn Langsem
PÅ GULLJAKT: I dag kjører Aksel Lund Svindal for gull i sitt femte mesterskap på rad. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Derfor vinner Aksel alltid gull

I dag gjør Svindal første forsøk i Schladming.

SCHLADMING (Dagbladet): Aksel Lund Svindal (30) er gullgutten Norge alltid kan stole på. I dag kan han komme halvveis til Kjetil André Aamodt.

Helt siden det store gjennombruddet i VM i Åre i 2007 har Svindal vært en gullgarantist for Norge i mesterskap.

Fra Åre tok han med seg gull i både utfor og super-G, mens det i de to påfølgende mesterskapet har blitt seier i superkombinasjonen.

I OL i Vancouver tok Aksel nok et gull i super-G. I tillegg har han ytterligere fire mesterskapsmedaljer og står totalt med ni.

Det er mer suksess enn de fleste idrettsutøvere kan våge å drømme om.

- Jeg er opptatt av lykke, selvfølgelig. Jeg har aldri vært en som har ført statistikk, men jeg synes jo det er bra. Jeg er fornøyd med å ha gjort det så bra som jeg har gjort i mesterskap, sier Lund Svindal til Dagbladet.

I dag starter herrenes VM med super-G. Aksel sier VM selvfølgelig betyr litt ekstra, men at han setter verdenscupen nesten like høyt.

- For oss settes nok ikke VM like høyt som en del andre idretter. Men VM er VM, og det er det faktum at fjerdeplass er ubrukelig. Når man står på start er det litt annet enn verdenscup, sier han.

- Ærgjerrig
Kjetil André Aamodt er tidenes alpinist i mesterskap og står med 20 medaljer. Han mener Lund Svindals innstilling er det som gjør at han alltid presterer i mesterskap.

- Han er en ærgjerrig fyr som jobber knallhardt hele veien og det er viktig for ham å gjøre det bra. Han er en morsom og tøff, og ikke en som gjemmer som bort. Han utfordringen og møter den, sier han til Dagbladet.

NRK-ekspert Marius Arnesen tror Lund Svindals allsidighet gjør at han slapper av mer enn mange andre når det er mesterskap.

- Han skal jo kjøre fire disipliner og har sjanser i alle. Det er ikke én god sjanse som for mange andre som har en god disiplin. Det er mye av grunnen til at han finner mesterskapsmoduset.

Størst sjanse i utfor
Arnesen tror også det norske lagets erfaring er verdifull.

- De er flinke til å finne roen inn mot mesterskap. De gjør de vanlige tingene de har gode rutiner på, sier han.

Lund Svindal vant utforen i Schladming da verdenscupen hadde avslutningen sin her i fjor. Aamodt tror 30-åringens største gullsjanse i mesterskapet kommer i nettopp utfor.

- Jeg tror kanskje han kan få en utfordring i super-G slik forholdene er nå. Han bør lede før det siste henget for å kunne vinne. Jeg tror han har størst sjanse i utfor, men nå er også jeg dårlig til å tippe, sier Aamodt med et glis.