LEI AV TRENING: Marit Bjørgen er endelig tilbake i konkurranse etter hjerteproblemene før jul. Foto: Bjørn Langsem
LEI AV TRENING: Marit Bjørgen er endelig tilbake i konkurranse etter hjerteproblemene før jul. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Derfor vinner Bjørgen seks av ti renn

Åtte av ti ganger er hun på pallen.

(Dagbladet): - Jeg begynner å bli lei av å trene. Nå gleder jeg meg veldig til å gå skirenn igjen, sier Marit Bjørgen (32) til Dagbladet.

I morgen får hun endelig på seg startnummeret, i franske La Clusaz. Sist hun gikk skirenn, var da hun vant minitouren i Kuusamo 2. desember. I mellomtiden skulle hun ha vunnet Tour de Ski, men det satte et døgn med hjerterytmeforstyrrelser rett før jul en effektiv stopper for.

Det er nå historie, og Bjørgen er klar til å fortsette sin triumfferd. For siden fiasko-VM i 2009, har Bjørgens karriere vært nettopp det — en sammenhengende triumfferd.

Siden starten på 2009/10-sesongen har Bjørgen gått 45 verdenscuprenn. Hun har vunnet 27 av dem. Det gir en seiersprosent på hele 60.

100 prosent Ytterligere ni ganger har hun vært på seierspallen, hvilket betyr at hun har vært blant de tre beste i hele 80 prosent av rennene.

Ni ganger har hun havnet utenfor pallen, hvorav sju ganger i sprint. Det betyr at langrennsdronninga fra Rognes bare to ganger på tre og en halv sesong har vært utenfor topp tre i distanserenn — to fjerdeplasser.

Ser man på statistikken i internasjonale mesterskap i de samme årene, er statistikken enda mer imponerende.

I Vancouver-OL i 2010 tok Bjørgen tre gull, ett sølv og en bronse på fem renn. I Oslo-VM i 2011 ble det fire gull og ett sølv på fem renn. Det betyr 70 prosent gull og 100 prosent topp tre på de to mesterskapene.

- Har erfaring - Det er ganske høye tall, erkjenner Bjørgen selv når hun får høre om den imponerende statistikken.

- Hva er det som gjør at du kan være så stabil?

- Først og fremst at jeg har trent mye og med høy kvalitet igjennom mange år. I tillegg sitter det nok mye i hodet. Jeg har mye erfaring og vet hva som skal til, poengterer hun.

Om det blir en ny seier allere i morgen, tør hun ikke å spå. Men at målet er å gi Justyna Kowalczyk kamp på den 10 km lange fellesstarten i klassisk stil, er det ingen tvil om.

- Jeg føler jeg er i bra slag. Men man vet jo ikke hvor man står når man ikke har konkurrert på så lenge. Det blir spennende, erkjenner Bjørgen

Marit Bjørgen har for øvrig totalt 57 seirer på 181 verdenscupstarter, en seiersprosent på 31,5. 86 ganger har hun vært på seierspallen.