Derfor vinner Liverpool

Keeper Jerzy Dudek og midtstopper Sami Hyypiä blir Liverpools viktigste spillere i serieinnspurten - og hovedgrunnene til at Dagbladet tror Liverpool tar seriegullet.

Sesonginnspurten er nøkkelspillernes tid - på godt og vondt. De får æren eller skylda, alt etter som. Fortjent eller ufortjent.

Dagbladet har vurdert nøkkelspillerne i hver lagdel hos de tre medaljefavorittene. Det er hårfine forskjeller. Men:

 • Bare Liverpool ender opp med to vinnere.
 • Og: Keeper Dudek og kaptein Hyypiä er kanskje de to klareste vinnerne i sammenlikningen.

Keeperduellen

1. Jerzy Dudek (29)

29 kamper.

 • 26 baklengsmål er færrest i Premier League. Polakken er rå til å redde hundreprosentsjanser, men avslører seg av og til i feltarbeidet. Dudek har definitivt stanset keeperkrisa i Liverpool.

2. Fabien Barthez (30)

28 kamper.

 • Utvikler fortsatt keeperrollen som en av de dristigste, men dummer seg nå sjeldnere ut enn i fjorårssesongen. Bedre og bedre i feltet, og blant verdens beste til å sette i gang spillet.

3. David Seaman (38)

10 kamper.

 • Slet med skulderskade, og spilte ikke ligakamper mellom 22. september og 23. mars. Er nå bedre fysisk trent enn på flere sesonger og har spilt sju av de ni siste Arsenal-kampene.

Kampene som avgjør

LIVERPOOL

32 kamper

65 poeng

27 plussmål

30/3: Charlton (H)

7/4: Blackburn (H)

13/4: Sunderland (B)

20/4: Derby (H)

27/4: Tottenham (B)

11/5: Ipswich (H)

MAN. UNITED

32 kamper

64 poeng

37 plussmål

30/3: Leeds (B)

1/4: Leicester (B)

20/4: Chelsea (B)

27/4: Ipswich (B)

8/5 (?): Arsenal (H)

11/5: Charlton (H)

ARSENAL

30 kamper

63 poeng

28 plussmål

30/3: Sunderland (H)

1/4: Charlton (B)

6/4: Tottenham (H)

20/4: Ipswich (H)

27/4: Bolton (B)

8/5 (?): Man. U (B)

11/5: Everton (H)

Dato ikke klar: West Ham (H)

Stopperduellen

1. Sami Hyypiä (28)

31 kamper, to mål.

 • Liverpools første lederskikkelse i forsvar siden Alan Hansen la opp i 1990 (sist Liverpool vant ligaen). Taklingssterk, oppofrende, fairspillende og framfor alt enehersker i lufta. Utgjør en tilnærmet perfekt stopperkombinasjon med Stephan Henchoz.

2. Sol Campbell (27)

26 kamper (en som innbytter), to mål.

 • Arsenals eneste forsvarsspiller av verdensformat. Bare på 9. plass når det gjelder spillerne med flest klareringer (189 med hodet/95 langs bakken) i Premier League. Men sett i lys av tabellplassering og total spilletid er det nok bare Sami Hyypiä (272/118) som er bedre.

3. Ronny Johnsen (32)

9 kamper (én som innbytter), ett mål.

 • Premier Leagues beste stopper, ifølge Alex Ferguson. Endelig skadefri. Johnsen har spilt fra start de seks siste kampene. Avlaster Laurent Blanc på hans svake punkt: Farta. Kan bli gull verd i serieinnspurten.

Midtbaneduellen

1. Roy Keane (30)

24 kamper, 3 mål

 • Binder sammen lagkameratenes store individuelle kvaliteter til en enhet som er langt sterkere enn summen av enkeltspillerne hver for seg. Er blitt litt snillere.

2. Patrick Vieira (25)

28 kamper, ett mål.

 • Ikke samme supersesongen som i fjor offensivt, men er Premier Leagues ener i dueller langs bakken. 159 ganger har han gått inn i taklinger. 124 har han vunnet (78 prosent). Ingen er bedre. Og få er mer grisete: Åtte gule og ett rødt kort.

3. Steven Gerrard (21)

24 kamper (to som innbytter), tre mål.

 • Er bare blitt bedre og bedre utover sesongen. Etter nyttår har han sydd sammen midtbanen som en rutinert ringrev, men er en læregutt i forhold til Keane i den fasen lagene nå går inn i. Skadet mot Chelsea i går, ute i to uker.

Spissduellen

1. Thierry Henry (24)

27 kamper (to som innbytter), 20 mål.

 • Premier Leagues beste spiss. Og nå har han en helt annen motivasjon enn på samme tid i fjor - da United avgjorde tittelkampen ved påsketider, og Henry bare scoret ett mål på de seks siste kampene. Nøkkelrolle i innspurtens viktigste kamp - borte mot United.

2. Ruud van Nistelrooy (25)

28 kamper (en som innbytter), 21 mål.

 • 32 mål på 41 kamper for United denne sesongen. Men mot topplagene har van Nistelrooy vært tam. Han scoret verken mot Liverpool (hjemme og borte), Arsenal (borte), Chelsea (hjemme) eller Leeds (hjemme). De tre sistnevnte står fortsatt igjen på terminlista for United.

3. Michael Owen (22)

23 kamper (fire som innbytter), 14 mål.

 • Etter nyttår er det bare blitt fire ligascoringer. Men den forsiktige matchingen av Owen på grunn av strekkplager kan fort gi maksimal uttelling i innspurten. I fjor scoret Owen sju mål på de fire siste ligarundene.