Derfor vinner Molde i år igjen

Her er Dagbladets tabelltips for Tippeligaen 2012.

Serieåpninga mellom Molde og Strømsgodset direkte i fotballstudio fra kl. 19.

(Dagbladet): To lag fra Vestlandet havner øverst - to lag fra Vestlandet rykker ned. Tror vi. Her er Dagbladets vurdering av Norges 16 beste fotballag.

Tipset er også et av temaene som diskuteres i premiereprogrammet på «Stang Inn», Dagbladets nye fotballmagasin, og som du kan se i videovinduet over.

1. Molde Trener: Ole Gunnar Solskjær
Kaptein: Daniel Berg Hestad
Plassering i fjor: 1.

Pluss: Ligaens beste stall, hvor alle både på og utenfor banen jobber mot et felles mål — takket være lederfunnet Solskjær. Vrient å peke på åpenbare svakheter.

Minus: Mangler spilleren som garanterer 15-20 scoringer. Får utfordringer knyttet til uvant Europa-deltakelse på seinsommeren — og forhåpentlig utover høsten.

Snakkisen: Solskjærs framtid. Engelske klubber på desperat trenerjakt vil i økende grad bli koblet til Solskjær. Selv har han aldri lagt skjul på at han vil tilbake til England igjen.

2. Aalesund Trener: Kjetil Rekdal
Kaptein: Daniel Arnefjord
Plassering i fjor: 9.

Pluss: Trygg og godt utviklet spillestil utført av spillere i enda bedre utvikling. Pluss Michael Barrantes — sannsynligvis ligaens beste spiller.

Minus: Økonomien kan bli et problem/spørsmål om AaFK trenger en august-investering eller to for å forsterke gullsjansene

Snakkisen: Kjetil Rekdal. Så lenge mannen åpner munnen vil han alltid være klubbens mest synlige — på godt og kontroversielt.

3. Vålerenga Trener: Martin Andresen
Kaptein: Kristofer Hæstad
Plassering i fjor: 7.

Pluss: Lånet av Marcus Pedersen (valgt foran kjøp av Torgeir Børven) gir Martin Andresen den spissen VIF og Veigar Pall Gunnarsson trenger.

Minus: Ambisiøs spillestil med fare for mange farlige balltap og ditto baklengsmål. Var et stort problem i fjor. Har vært det i vinterens treningskamper.

Snakkisen: Kravet om seriegull. Både fra klubb og trener/manager. Hvilket er lett å forstå. I Martin Andresens femte sesong er det på tide.

4. Rosenborg Trener: Jan Jönsson
Kaptein: Mikael Dorsin
Plassering i fjor: 3.

VINNER IGJEN: Ole Gunnar Solskjær lykkes i første forsøk som trener i Tippeligaen. DAgbladet er overbevist om at han gjør det igjen, fordi han har X-faktoren som skal til.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
VINNER IGJEN: Ole Gunnar Solskjær lykkes i første forsøk som trener i Tippeligaen. DAgbladet er overbevist om at han gjør det igjen, fordi han har X-faktoren som skal til.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix Vis mer

Pluss: Best på budsjett og tilskuersnitt. Få kan matche deres samling av matchvinnertyper — Iversen, Prica, Chibuike — offensivt.

Minus: Mange spørsmålstegn defensivt. Keeper Örlund ble til slutt benket i fjor, stopperne overbeviser ikke, og backene varierer.

Snakkisen: Iversens retur. Han løfter alle rundt seg med sin væremåte og sine kvaliteter på treningsfeltet. Men hvor mye kan 35-åringen bidra med i kamp?

5. Viking Trener: Åge Hareide/Josep Clotet Ruiz
Kaptein: Indridi Sigurdsson
Plassering i fjor: 11.

Pluss: Med danske Ørnskov som midtbanesjef kan laget få en ny stabilitet. I tillegg kan et sterkt lokalt preg løfte Stavangers stolthet, om de unge spillerne fortsetter framgangen.

Minus: Fortsatt ingen tydelig midtspiss som jevnt kan omsette innleggene fra gode kantspillere til mål.

Snakkisen: Hareides framtid som Viking-sjef - om laget ikke raskt henter inn godt med poeng. Selv lover Åge at han trekker seg om Viking ikke blir blant de fire beste.

6. Brann Trener: Rune Skarsfjord
Kaptein: Markus Jonsson
Plassering i fjor: 4.

ÅRETS OVERRASKELSE: Anført av sannsynligvis Tippeligaens beste spiller, Michael Barrantes, tror Dagbladet at Aalesund blir laget som følger nærmest Molde på tabelltoppen.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅRETS OVERRASKELSE: Anført av sannsynligvis Tippeligaens beste spiller, Michael Barrantes, tror Dagbladet at Aalesund blir laget som følger nærmest Molde på tabelltoppen.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Pluss: Ojo på topp var en målscorende (14) suksess i fjor og kan bli enda bedre med bakgrunn i den erfaringen han skaffet seg. Austin er alltid et pluss.

Minus: Basert på en god fjorårssesong uten krav, er det igjen store forventninger. Går det ikke bra fra start, kan det fort bli mye negativ støy. Igjen.

Snakkisen: Brann. I Bergen vil Sportsklubben på Stadion alltid være den store snakkisen.

7. Tromsø Trener: Per-Mathias Høgmo
Kaptein: Ruben Yttergård Jenssen
Plassering i fjor: 2.

Pluss: Defensiv trygghet som er utviklet og bygd gjennom mange år. Og så er det ingen krav i Tromsø. Bare positive forventninger.

Minus: Har mistet målgjørerne sine (Mos 17/Rushfeldt 10) som ordnet sølvet i fjor. Det betyr at alt for mye hviler på Ole Martin Årst.

Snakkisen: Kapteinen. Skal Yttergård Jenssen endelig ta det steget han burde tatt i fjor — og bli salgsobjektet en trang TIL-økonomi trenger?

8. Lillestrøm Trener: Magnus Haglund
Kaptein: Frode Kippe
Plassering i fjor: 13.

MEDALJEKANDIDAT: Med innleide Marcus Pedersen på topp, styrker Vålerenga sine medaljesjanser.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
MEDALJEKANDIDAT: Med innleide Marcus Pedersen på topp, styrker Vålerenga sine medaljesjanser.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Pluss: En analytisk sterk svensk trener som har erfaring med å bygge topplag. Den kunnskapen blir nødvendig i et ganske nytt mannskap.

Minus: Sliter med farta i bakrommet. Kan bli løpt i stykker av raske, ballsikre motstandere.

Snakkisen: Hvorfor ligner ikke Fugla seg selv? LSK er avhengig av en overbevisende start for å komme ut av en lang nedgangsperiode, men har skuffet i treningskampene.

9. Strømsgodset Trener: Ronny Deila
Kaptein: Alexander Aas
Plassering i fjor: 8.

Pluss: Stemning, miljø og spillestil. Godset har funnet sin plass i tippeligahierarkiet og presterer etter beste evne ut fra de ressursene de har til rådighet.

Minus: Vil savne Mohammed Abu midt i banen. Ghaneseren på utlån fra Manchester City var bedre og viktigere enn mange ga gutten kreditt for.

Snakkisen: Peter Kovacs, om han får innlegg fra kant og blir brukt riktig, kan bli en vinner i Drammen. Og automatisk den supporterne vil snakke høyt om.

10. Odd Grenland Trener: Dag Eilev Fagermo
Kaptein: Morten Fevang
Plassering i fjor: 5.

Pluss: Fagermo - blant ligaens beste trenere - har lyktes med å bygge en stall med rett miks av unge og rutinerte spillere. Jevnt besatt, uten åpenbare svakheter.

Minus: Dårlig økonomi gjør at laget må leve med frykten om å miste sine beste til sommeren.

Snakkisen: Unggutta. Blir Hagen, Børven, Lekven og Semb Berge de tippeligaprofilene mange sier de skal bli? Og i tilfelle: Kan Odd holde på dem?

11. Haugesund Trener: Jostein Grindhaug
Kaptein: Per Morten Kristiansen
Plassering i fjor: 6.

Pluss: Spissen Djurdjic så god at han ville vært førstevalg i nær alle norske klubber. Enorme hjemme: Bare tre tap på eget gress i de siste 45 seriekamper.

Minus: Skal slite med å holde på Djurdjic. Usikkert om forsvaret holder nivå. Og bortestatistikken er like dårlig som hjemmestatistikken er god.

Snakkisen: Jostein Grindhaug. Trenerens ujålete tilnærming til faget er en befrielse i norsk fotball.

12. Fredrikstad Trener: Tom Freddy Aune
Kaptein: Tarik Elyounoussi
Plassering i fjor: 12.

Pluss: På gode dager er Elyounoussi en av Tippeligaens to-tre beste spillere. Midtbaneduoen Hussain/Jabbie er spennende — og ett år eldre.

Minus: Har det siste året mistet bærebjelker som Borges, Piiroja og Thomassen. Mangler økonomi til å ta store sjanser på overgangsmarkedet.

Snakkisen: Skattesaken — som fortsatt ikke er avklart.

13. Stabæk Trener: Petter Belsvik
Kaptein: Jan Kjell Larsen
Plassering i fjor: 10.

Pluss: Ingen forventninger eller press. En lavt vurdert spillergruppe som jobber godt sammen. Flere ballsikre teknikere gjør at laget kan skape et eget angrepsspill som holder i Tippeligaen.

Minus: Ganske tynn benk med få muligheter til å erstatte de faste forsvarsspillerne. Kan slite både med fysikken og de raske forflytningene i egen boks. Usikkerhet rundt den videre økonomiske utviklingen.

Snakkisen: Hvor lenge blir det deilig for den trofaste skaren å være tilbake på Nadderud?

14. Hønefoss Trener: Leif Gunnar Smerud
Kaptein: Frode Lafton
Plassering i fjor: 1. i 1. divisjon

UTEN MEDALJE: Dagbladet tror John Chibuike og Rosenborg ender opp uten medalje rundt halsen etter årets sesong. Sist det skjedde var i 2008.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
UTEN MEDALJE: Dagbladet tror John Chibuike og Rosenborg ender opp uten medalje rundt halsen etter årets sesong. Sist det skjedde var i 2008.Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Pluss: Grundig trenerduo som har klart å finne optimisme etter det tøffe 2010-året. Har en relativt bred stall sammenliknet med de naturlige konkurrentene.

Minus: Mangler klassespillerne som har autoritet og kvalitet til å gå inn og prege Tippeligaen.

Snakkisen: Frode Lafton (36) er ligaens fremste klubbspiller. Debuterte i Hønefoss for 18 år siden. Sånne historier er i dag så sjeldne at han fortjener å stå på sokkel.

15. Sandnes Ulf Trener: Asle Andersen
Kaptein: Aksel Berget Skjølsvik
Plassering i fjor: 2. i 1. divisjon

Pluss: Fjorårssensasjonen har lite å tape. Løpskrafta vil de neppe bli slått på. Har en kjerne av spillere som har prøvd seg på øverste nivå før.

Minus: Mangler forsvarssjefen. Og den entusiasmen som kjennetegnet laget i fjor, får langt dårligere grobunn når alt (trolig) vil handle om å kjempe mot nedrykk.

Snakkisen: Tippeligaens mest umeritterte lag får mer fra sin draktsponsor enn det Blackburn gjør for sin i Premier League. Den omtalen sikrer alene massevis av verdifull eksponering.

16. Sogndal Trener: Jonas Olsson
Kaptein: Eirik Bakke
Plassering i fjor: 14.

NEDTUR: Selv om Tromsø fortsatt har en av Tippeligaens beste tilretteleggere i Thomas Drage (t.v.), er spørsmålet hvem som skal omsette sjansene med Sigurd Rushfeldt og «Mos» Abdellaoue borte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
NEDTUR: Selv om Tromsø fortsatt har en av Tippeligaens beste tilretteleggere i Thomas Drage (t.v.), er spørsmålet hvem som skal omsette sjansene med Sigurd Rushfeldt og «Mos» Abdellaoue borte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Vis mer

Pluss: Klubben tar sine avgjørelser og gjør det den må (nesten) uavhengig av tabellsituasjonen. Songdals soliditet er en styrke.

Minus: Overlevde med fem mann i bakerste ledd forrige sesong. Og har mistet flere av dem.

Snakkisen: Nedrykksstempelet. «Sogndal er sjanseløse», lyder omkvedet. Alle tipper Sogndal til Adeccoligaen — hvilket utslag får det?

RETT NED IGJEN: Asle Andersen har gjort en formidabel jobb med Sandnes Ulf, men Dagbladet forventer at det blir med én sesong i øverste divisjon.Foto: Lise Åserud / Scanpix
RETT NED IGJEN: Asle Andersen har gjort en formidabel jobb med Sandnes Ulf, men Dagbladet forventer at det blir med én sesong i øverste divisjon.Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
IKKE NOK MED «FLONALDO»: En Tore André Flo som igjen satser for fullt er ikke nok til at Sogndal berger plassen, tror vi.Foto: Tor Yttri / Scanpix
IKKE NOK MED «FLONALDO»: En Tore André Flo som igjen satser for fullt er ikke nok til at Sogndal berger plassen, tror vi.Foto: Tor Yttri / Scanpix Vis mer