Derfor vinner Start

Når Start slår Drillo på statistikk, må det bli gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I UTGANGSPUNKTET er ingen trener en vanskeligere motstander for Start enn Egil Drillo Olsen. Når nedrykningstruede FFK møter serielederen på fremmed gress i Kristiansand, er det historisk sett en drømmeposisjon for Drillo. Han er den suverent beste norske treneren i kunsten å felle en overlegen motstander, står som eneste mann skalpen til Brasil i beltet og fikk forleden selv de flotte klønene i Tufte IL til å unngå tosifret nederlag mot de fysisk overlegne fangene på bortegrusen på Ila Landsfengsel.

Drillo mestrer den gode pedagogikken for å lære hvilken som helst fotballspiller hvordan vende forsvar til seier. Den grunnleggende fotballfilosofien hans går ut på akkurat det:

• • Det avgjørende øyeblikket kommer idet ballen erobres fra motstanderen.

Problemet for Drillo er bare at Start kommer når ballen ikke kan erobres.

INGEN HAR scoret flere mål enn Start på dødballer denne sesongen. De 17 scoringene har kommet både fra cornere og frispark, men helst fra føttene til Alex Valencia. I år har han utviklet seg til en av landets mest presise servere, og da kommer det noen avgjørende øyeblikk som ikke lar seg løse med den riktige fotballteorien.

Kraften i den perfekte dødballen så du seinest forrige uka da David Beckham på noen frispark ødela det som kunne blitt en av Rosenborgs flotteste fotballkvelder. Presisjonen til Beckham er utvilsomt noen nivåer over det Valencia får til, men bergenseren er blitt så jevn i innleggskvaliteten at han også nærmer seg den internasjonale eliten.

NETTOPP ALEX sin jevnhet gjør dødballene til det beste argumentet for at Start vinner med nok mål i morgen. For det blir mange faste situasjoner på FFK sin banehalvdel i denne kampen.

På Kristiansand Stadion kommer gjestene til å ligge dypt. Med Starts ekstreme angrepsvilje og hurtigheten til Brian West, er det et opplagt valg.

DEN BESTE UANSETT: Dagbladets sportskommentator tror ikke Drillo kan stoppe Start. Foto: Scanpix
DEN BESTE UANSETT: Dagbladets sportskommentator tror ikke Drillo kan stoppe Start. Foto: Scanpix Vis mer

Dessuten:

• • FFK får ikke sjansen til noe annet.

I denne kampen presser Start høyt og det med en løpsstyrke som tvinger motstanderne bakover.

Slikt press gir flust av muligheter for Alex Valencia på dødball.

VEL KOMMER han til å savne røffe Bård Borgersen i feltet, men hjemmelaget har nok av hodestyrke og trykk igjen til å utnytte sin sterkeste egenskap.

Dessuten har Start en statistisk fordel til når kampbildet blir et hjemmelag som trykker på:

• •  Laget scorer flest mål også i etablert angrep.

Tradisjonelt har dette vært Rosenborg sitt domene. Ingen har som trønderne hatt evnen til å få uttelling gjennom det å styre kamper.

I denne vanskelige RBK-sesongen, har imidlertid Start vært hakket bedre. Hele 20 av 46 mål er kommet etter etablerte angrep. Det antyder at ryktet om sørlendingens mange lange baller og store tempo i overgangene må nyanseres. Dette laget har også utviklet pasningskvaliteter som gjør det mulig å lage jevnt med mål etter langvarige angrep.

Og i flomlyset i morgen kan hele kampen se akkurat ut som et eneste langt Start-angrep.

OK; det finnes noen gode argumenter for at Vålerenga vil score mye mot Odd i Skien også. Skiens-klubben slipper inn flest mål i Tippeligaen, de har en ambisiøst og sårbar spillestil med oppspill via midtbanen pluss ingen ting å spille for om humøret skulle glippe tidlig i kampen.

I tillegg har VIF et taktisk opplegg som passer for å spille på bortebane. Der systematikken i angrepsspillet for ofte glipper på Ullevaal, blir det mer plass til spillernes frie valg på utebane. Helt til smellen mot Start på Kristiansand Stadion var VIF seriens desidert beste bortelag. Siden har de ikke vært helt seg selv, men i fotball kommer den gode følelsen fort tilbake igjen. Da har VIF også uten Tore Andre Flo, spillere som er individuelt bra nok til å utnytte en svak Odd-kveld.

DRILLO SITT nederlag skal ingen norsk fotballvenner med selvrespekt utnytte denne lørdagskvelden. I verste fall rykker FFK rett ned i løpet av Starts gullfest. Det er trist for et flott publikumslag, men ikke tristere enn at selv den mest snevre FFK-fan med fordel kan holde Drillo borte fra banneordene.

Fredrikstad sine problemer er like mye - eller lite - knyttet til Drillos makker Knut Torbjørn Eggen. Selv to så dyktige og markante eksponenter for det beste av det norske fotballeventyret er kanskje ikke nok for å holde klubben i Tippeligaen. Det gjør ikke det trenerne står for, automatisk dårligere.

NÅR DRILLO nå slutter som klubbtrener, bør han bare huskes for at han forandret alt til det bedre i norsk fotball.

Ironisk nok kan det skje mens en ny Start-stil presser nivået i klubbfotballen framover, men med all respekt for det Tom Nordlie har gjort med årets største positive overraskelse:

• • Statistikken forteller at ingen trener uansett er så god som Egil Drillo Olsen.

NØKKEL PÅ DØDBALL: Alex Valencia, Start.
START VINNER: Esten O. Sæther tror Start-FFK vil fortone seg som et eneste langt Start-angrep.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer