Kinsey Wolanski stormet banen under Champions League-finalen

Derfor viste ikke TV-bildene banestormingen

Bildene av Kinsey Wolanski som stormer banen har gått verden rundt, men TV-seerne fikk se lite av hendelsen under selve kampen.

STORMET BANEN: Undertøysmodellen Kinsey Wolanski, iført badedrakt for anledningen, stormet banen under første omgang av Champions League-finalen lørdag 1. juni. Video: Darren Davidson via Storyful Vis mer

Under Champions League-finalen mellom Liverpool og Tottenham fikk ikke bare selve fotballkampen stor oppmerksomhet verden rundt. Også modellen Kinsey Wolanski stjal overskrifter etter 2-0-seieren til Liverpool.

For underveis i kampen stormet hun banen i ei badedrakt. Hun ble ganske raskt tatt av banen igjen, og kampen ble satt i gang.

Men til tross for at mange har fått med seg hendelsen i ettertid, viste TV-bildene minimalt av hendelsen. Dette er en bevisst handling fra TV-produksjonen og en uskreven regel i bransjen.

- Det er vel null fokus på slike ting. Det var retningslinjer som ble lagt av UEFA fra da jeg jobbet med Europa League, men jeg kan ikke bekrefte om det samme gjelder i Champions League, sier produsent Halvor Hoem i produksjonsselskapet NEP, som blant annet står for produksjonen av Eliteserien i dag.

TAKLET SUPPORTER: En ung supporter fikk kjenne Frode Olsens vrede i 2003. Foto: AP Photo / Paul White
TAKLET SUPPORTER: En ung supporter fikk kjenne Frode Olsens vrede i 2003. Foto: AP Photo / Paul White Vis mer

Frode Olsen taklet supporter

Han forklarer at de samme retningslinjene gjelder for Eliteserien, der det også skal flyttes fokus fra banestorming og andre utenomsportslige hendelser. Det er altså forbundene som kommer med retningslinjer for hvordan TV-produksjonen skal foregå.

Hendelsen på lørdag står i stor kontrast til hva som skjedde på Ullevaal stadion i 2003 da Norge-keeper Frode Olsen taklet en supporter som stormet banen i kampen mot Spania.

Den gangen så vi hele sekvensen, og det virket ikke som om TV-bildene beskyttet seerne mot slike utenomsportslige hendelser.

Hoem sier også at inntrykket hans er at det ble vist banestorming på TV i større grad tidligere, men at han ikke kan bekrefte om det er noen regelendringer som har kommet den siste tida.

Saken fortsetter under videoen.

SE TV: Stemningen var til å ta og føle på da Liverpool vant Champions League, 0-2 over Tottenham. På Youngstorget i Oslo hadde tusenvis av supportere samlet seg for å følge kampen. Programleder: Kristoffer Løkås. Reporter: Øyvind Godø Vis mer

Uskreven regel

Et slikt problem med mennesker som løper ut på banen enten med eller uten klær har også inntruffet amerikansk fotball blant annet.

- Vi kommer ikke til å helliggjøre noen som løper utpå banen, sa Tim Corrigan, som produserer amerikansk fotball for ESPN, til nettstedet Slate.

Dette utsagnet kom i forbindelse med en banestorming i NFL-kampen mellom Los Angeles Rams og San Francisco 49ers.

Dette var mer vanlig tidligere, der man blant annet har sett Jimmy Jump storme banen under VM-finalen mellom Spania og Nederland i 2010.

Nå er det derimot mindre vanlig å filme slike utenomsportslige hendelser.

- Vi vil sørge for at vi viser det fansen bryr seg om, og det er selve kampen, forklarte Corrigan.

Det er ikke ESPN som viste Champions League-finalen i helga, men dette skal være en regel som følges av de fleste TV-selskapene.

- Beslutningene blir tatt individuelt av de forskjellige rettighetshaverne, men alle ser ut til å ha samme konklusjon. Ikke vis det, sier han.

Skandalen i 1993

Det er for øvrig input media som står for TV-bildene til både Champions League og Europa League, men ting kan tyde på at de også fulgte den uskrevne regelen.

Nettstedet Slate poengterer videre at banestormere kan være uforutsigbare, og at dette også er en god grunn til å unngå filming av slike hendelser.

Man har sett ved flere anledninger at personer har løpt inn på en fotballbane for å ta bilde med Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo, og det har vist seg å være relativt harmløst.

Likevel fikk vi en episode i 1993 der tidligere tennisspiller Monica Seles ble angrepet av en aggressiv banestormer på tennisbanen.