STOR INTERESSE: Kristine Stavås Skistad var omringet av journalister før rennet på Lillehammer i desember. Foto: NTB Scanpix
STOR INTERESSE: Kristine Stavås Skistad var omringet av journalister før rennet på Lillehammer i desember. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kristine Stavås Skistad ikke med til Dresden

Derfor vraker sprintkometen verdenscupen

Norge sender framtidshåpene til helgas sprinthelg i Dresden. Likevel er Kristine Stavås Skistad (19) ikke med.

- Denne helgen får flere av våre framtidshåp presentert seg i det ytterste selskapet. Dette beviser igjen at vi har en fin bredde i norsk langrenn, uttalte landslagssjef Vidar Løfshus i forbindelse med landslaget uttak til verdenscupen i Dresden.

På kvinnesiden får Maiken Caspersen Falla, Mari Eide, Kathrine Rolsted Harsem, Amalie Håkonsen Ous, Ane Appelkvist Stenseth og Anne Kjersti Kalvå sjansen til å vise seg fram. I potten ligger blant annet en VM-billett til Seefeld.

SKI-KRIG: På lørdag la SVT ut en video hvor de gjorde narr av norske skiløpere. NRK lot ikke harselaset gli stille forbi, og svarte med å lage sin egen versjon. Vis mer

En av tre i finalen

Når landslagssjefen snakker om «framtidshåp» og «vise seg fram», er det nok mange som stusser over at Kristine Skistad Stavås ikke er med.

Hun er, sammen med Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla, en av tre norske jenter som har tatt seg til en sprintfinale i verdenscupen denne sesongen.

Det skjedde på Lillehammer under minitouren. Stavås Skistad imponerte og forbløffet ekspertene med måten hun gikk prolog, kvartfinale og semifinale på, til tross for at hun fikk det litt tungt i finalen. 19-åringen var den eneste norske kvinnen i finalen.

Allerede da begynte NRK-ekspert Fredrik Aukland å snakke om VM i Seefeld:

- Hun har en toppfart som kan være veldig interessant for VM i Seefeld. Vi har ikke så mange andre kandidater til sprinten i fristil. Løypa passer veldig bra, og på en god dag kan hun matche hvem som helst, uttalte han til NRK.

Likevel er hun ikke tatt ut til troppen i Dresden. Og det selv om hun garantert hadde fått gå hvis hun selv ville.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vil ikke gå

For det er 19-åringen selv som har tatt valget om å stå over verdenscupen. Allerede før rennet på Lillehammer gjorde hun det klart overfor Dagbladet at hennes store prioritet denne sesongen var junior-VM, som arrangeres i Lahti 20-26 januar:

- Jeg har bestemt at jeg ikke skal gå mer verdenscup før junior-VM, uttalte hun til Dagbladet.

- Er det du eller noen andre som har bestemt det?

- Jeg har bestemt det, så jeg håper det er greit.

Stavås Skistad begrunnet valget med at det var måten hun kom til å utvikle seg best på og at det viktigste for henne var å være i form til junior-VM. Og det er også en annen gulrot som henger i enden av eventuell suksess i junior-VM:

- Hvis senior-VM skal være aktuelt kan jeg ikke reise så mye rundt på verdenscup, for da blir det litt mye. Da blir det vanskelig å beholde både god form og overskudd over tid, forklarer hun til Dagbladet.

Det er for eksempel det samme valget som Therese Johaug forklarte overfor Dagbladet at hun har valgt å gjøre.

Høyaktuell til VM

Den norske kvinnetreneren Ole Morten Iversen støtter 19-åringens valg. Han sier at trenerne på landslaget har gjort de samme tankene rundt situasjonen:

- Både hun og vi ønsker at det er junior-VM som har fokus fram til det er ferdig. Etter det er det å rette fokus mot VM, som selvsagt er høyaktuelt for henne hvis hun viser i nærheten av like god sprintform som før jul.

Kristine Stavås Skistad går dermed inn i en veldig spennende periode.

- Hun konsentrerer seg om junior-VM nå, så blir det NM og verdenscup etterpå. Så får vi vurderer om det er godt nok for VM, skriver landslagsjef Vidar Løfshus i en SMS til Dagbladet.