STOLER PÅ SINE LANDSMENN: Bretagne-sjef Emmanuel Hubert var skuffet over Vegard Stake Laengens prestasjoner tidligere i år. Foto: Jarle Fredagsvik, www.procycling.no/ Heiko Junge, NTB Scanpix (innfelt)
STOLER PÅ SINE LANDSMENN: Bretagne-sjef Emmanuel Hubert var skuffet over Vegard Stake Laengens prestasjoner tidligere i år. Foto: Jarle Fredagsvik, www.procycling.no/ Heiko Junge, NTB Scanpix (innfelt)Vis mer

Derfor vraket de nordmann til Tour de France

- Var enormt skuffet.

WELLINGTON PLACE (procycling.no): Vegard Stake Laengen virket lenge å være nordmannen som skulle sykle Tour de France sammen med Alexander Kristoff.

Som proffrytter i Bretagne-Séché Environnement trodde han lenge på en plass på det franske laget.

Les også: Kun Kristoff er mer aktuell til touren enn Stake Laengen

- Han er ung og må modnes
procycling.no møtte lagsjef Emmanuel Hubert i Harrogate før lagpresentasjonen torsdag kveld. På fransk fortalte han hvorfor Stake Laengen til sist ble vraket.

- Det er viktig for oss å ha et mest mulig 100 prosent fransk lag.

- Er han god nok til å sykle Tour de France for dere i framtiden?

- Vegard er ung og må modnes mer. Vi skal prøve å teste utholdenheten hans i andre ritt og se hvordan han reagerer på det, forklarer Hubert til procycling.no.

Les også: Stake Laengens Tour de France-drøm knust

For norske sykkelfans skurrer det at Stake Laengens utholdenhet er hans svake side. Asker-rytteren er kjent for sine mange bruddforsøk og offensive kjøring.

Vårsmell
Bakgrunnen for Huberts uttalelse er den første delen av årets sesong. Der slet Stake Laengen, og en mulig grunn til de dårlige prestasjonene var et overdrevent vektfokus.

Hubert har i årets sesong kun fulgt Stake Laengen som sportsdirektør i første del av vårsesongen. Og nordmannens prestasjoner var en nedtur for lagsjefen.

- Jeg var enormt skuffet selv da jeg ikke fikk det til, og det var han også. Han er veldig entusiastisk og tar mye kontakt når jeg gjør det bra, men når det går dårlig er han fraværende, sier Stake Laengen til procycling.no.

I OL: Vegard Stake Laengen bidro til at Alexander Kristoff vant bronsemedalje i London-OL i 2012.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I OL: Vegard Stake Laengen bidro til at Alexander Kristoff vant bronsemedalje i London-OL i 2012. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Negativt for lagsjefen
Huberts negative opplevelser av nordmannen på sykkelsetet tidlig i 2014 gjorde at Stake Laengen var lengre unna en Tour de France-plass enn norske medier trodde.

- De sportsdirektørene og trenerne som fulgte meg siste del av vårsesongen kom med gode tilbakemeldinger og ga meg håp om å sykle touren. Hadde jeg pratet med Emmanuel, hadde jeg nok skjønt at jeg fortsatt var langt unna, forklarer han.

Derfor vender Stake Laengen nesen til Belgia og Tour de Wallonie dagen før Tour de France avsluttes i Paris.

- Det står mye på meg
Nordmannen må prestere denne høstsesongen for å sikre ny kontrakt med Bretagne-laget.

- Jeg føler det står mye på meg, jeg må ha noen resultater å vise til. Topp ti-plasseringer er fine å ha, men en seier vil bety utrolig mye.

Det franske laget har ikke startet å prate om en ny kontrakt med 25-åringen. Det stresser ikke Stake Laengen som tenker tilbake på fjorårets høst hvor han signerte kontrakt 6. oktober.

- Jeg vil ikke ta en avgjørelse på det ennå. Vi må vente til andre del av sesongen. Da vurderer vi om han er del av planene våre for 2015, 2016 og 2017, sier Bretagne-sjefen om en ny kontrakt for nordmannen.

Tent på å vise seg fram
Asker-syklisten er positiv til å fortsette i det franske laget om han makter å overbevise denne høsten.

- Jeg får et meget bra rittprogram selv om jeg ikke får kjøre Tour de France. Nå handler det om å prestere i Wallonie, klarer jeg det kan jeg nesten velge å vrake endagsritt og etapperitt som jeg vil utover høsten. Da er mulighetene der, forklarer han.

Tour de Wallonie starter i skyggen av Tour de France 26. juli. Går alt etter planen er Stake Laengen nær toppformen når han tar fatt på det belgiske etapperittet.

Følg Tour de France LIVE på www.procycling.no - i samarbeid med dagbladet.no!

INGEN NORDMANN: Vegard Stake Laengen skulle gjerne stått på scenen da Bretagne-Séché sto på scenen under lagpresentasjon i Tour de France torsdag kveld. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
INGEN NORDMANN: Vegard Stake Laengen skulle gjerne stått på scenen da Bretagne-Séché sto på scenen under lagpresentasjon i Tour de France torsdag kveld. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer