GLITRET: Mats Møller Dæhli storspilte mot Tsjekkia i Praha i går. Men hvis han håper å spille i EM om to år, må landslaget unngå å nesten alltid komme under. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GLITRET: Mats Møller Dæhli storspilte mot Tsjekkia i Praha i går. Men hvis han håper å spille i EM om to år, må landslaget unngå å nesten alltid komme under. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

Dersom Norge skal til EM, må de snu denne trenden

Oppsiktsvekkende uvane.

Norge gjorde en god kamp mot Tsjekkia onsdag, men uvanen som har hjemsøkt landslaget de siste årene hindret det som kunne blitt en prestisjeseier.

For sjuende gang på de sju landskampene under Per-Mathias Høgmo fikk motstanderen det første målet. Det er hovedårsaken til at han står med skuffende en seier, to uavgjorte og fire tap så langt.

Samme uvane er grunnen til at Norge forbereder seg til EM-kvalifisering og ikke VM-sluttspill. I forrige kvalifisering kom Norge under 0-1 i sju av åtte kamper, og slikt blir det ikke sluttspill av.

For fjerde gang på de sju kampene under Høgmo tok motstanderen ledelsen i det første kvarteret, og for sjette gang i den første halvtimen. For annen kamp på rad skjedde det på en keepertabbe, denne gang begått av en ellers god Ørjan H. Nyland.

Problemlisten Dette er fasit under Høgmo:

Slovenia 0-3 (0-1 i 13. minutt)

Island 1-1 (0-1 i 12. minutt)

Danmark 1-2 (0-1 i 14. minutt)

Skottland 0-1 (0-1 i 61. minutt)

Moldova 2-1 (0-1 i 29. minutt)

Polen 0-3 (0-1 i 21. minutt)

Tsjekkia 2-2 (0-1 i 11. minutt)

Avgjørende Også i Egil Olsens nest siste år som landslagssjef kom Norge under 0-1 i sju landskamper på rad, og det skjedde også i fem av de ni kampene han ledet laget i fjor.

Er det noen som lurer på om det er så viktig å score først, så kan det nevnes at Norge har vunnet de ni siste landskampene hvor laget har greid å ta ledelsen 1-0, med total målforskjell 18-1. I samme periode har Norges motstander tatt ledelsen 1-0 i 23 landskamper. De kampene har gitt tre norske seirer, seks uavgjorte og 14 tap.

De tre gangene i moderne tid Norge har kvalifisert seg til sluttspill, har laget tatt henholdsvis 1 poeng (VM 1994), 1 poeng (VM 1998) og 4 poeng (EM 2000) i kamper hvor motstanderen scoret først.

Konklusjonen er at Norge må legge av seg uvanen med å komme under om Høgmo og hans menn skal innfri ambisjonen om en EM-sommer i Frankrike i 2016.

(NTB)