TRENGER EN LØSNING: Svein-Erik Edvartsen har fortsatt ikke fått dømme i årets Eliteserien. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TRENGER EN LØSNING: Svein-Erik Edvartsen har fortsatt ikke fått dømme i årets Eliteserien. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Svein-Erik Edvartsen nektes å dømme i Eliteserien:

Dersom Røde Kors-presidentens hjelp ikke er tilstrekkelig må NFF's generalsekretær gjøre jobben sin

To ganger har konflikten mellom dommersjef Terje Hauge og Svein-Erik Edvartsen vært løst til begge parters tilfredsstillelse. Hver gang har Edvartsens motpart ombestemt seg og latt saken eskalere.

KONFLIKTEN MELLOM DOMMERSJEF Terje Hauge og dommer Svein-Erik Edvartsen gikk med overgangen fra april til mai inn i sin femte måned der de fem siste ukene har vært i offentlighetens lys. Pinlig er ikke lenger et dekkende ord for denne fillesaken. Den er og blir en skandale. Der det verste ikke er at utgangen på dagens forsoningsmøte fasilitert av Røde Kors-president Sven Mollekleiv, som også leder NFFs etiske komité, heller ikke endte med en løsning, men at den egentlig har vært løst to ganger allerede.

Først etter møtet mellom Terje Hauge, Svein-Erik Edvartsen og Nils Fisketjønn (NFF) i Bergen 30. april.

Så med advokat John Christian Eldens e-post til NFF's gerelasekretær Pål Bjerketvedt kl 18.11 søndag for halvannen uke siden.

KILDER PÅ ULLEVAAL stadion, og jeg snakker ikke om en, men mange, har ved gjentatte anledninger fortalt at den første enigheten gikk i vasken fordi Terje Hauge ble provosert av kommentaren jeg skrev om saken 1. april. Dommersjefens tolkning av spalten med overskriften «Dommerskandale! Når Edvartsen gjør som NFF sier blir han straffet for det» skal ifølge flere velinformerte kilder ha vært at kommentaren var et bestillingsverk fra Edvartsen. At dommeren i unåde hadde ringt undertegnede og bedt meg skrive det jeg skrev.

DEN ANDRE UTGANGEN på saken ble heller ikke stående selv om Edvartsen søndag 23. april godtok den planen som ble skissert på et møte på Ullevaal Stadion fredagen i forveien. Da kom plutselig dommerforeningen på banen og tok sterkt parti for dommersjefen. En måned inn i den offentlige skittentøyvaska mellom partene, da saken endelig var løst og generalsekretær Pål Bjerketvedt kunne puste ut, fant dommerne det opportunt å kaste seg inn i kampen. Men de nøyde seg ikke med å velge side, med på lasset kom det et utspill som krevde en uforbeholden unnskyldning fra Svein-Erik Edvartsen.

Da var saken så betent at et planlagt dommermøte på Gardermoen måtte framskyndes en uke.

Der Edvartsen måtte stå skolerett.

UTGANGEN PÅ GARDERMOEN-MØTET, der dommerforeningen dagen etter skrev et brev til NFF som kort sagt handlet om at Edvartsen må fjernes, var årsaken til dagens møte med innleid krisehjelp fra mannen som så korrekt påpekte at denne saken ikke er fotballen og dommerne verdig, Røde Kors-presidenten Sven Mollekleiv. I tillegg har dommersjef Terje Hauge, slik denne spalten skrev allerede ved den andre løsningen 23. april, ved et par anledninger ymtet frampå om å trekke seg. På hvilken måte er usikkert, jeg kan ikke tenke meg at han har fremmet et direkte krav, et ultimatum om han eller meg.

I så fall ville ikke NFF hatt noe valg.

Da ville Hauge vært nødt til å tre til side.

JEG HØRER MOLLEKLEIV si han er håpefull hva en løsning angår. Vi skal gi partene den siste sjansen. Det er en grunn til at sindige og diplomatiske Mollekleiv er tilstede. Men kommer det ikke endelighet ut av dagens møte har Norges Fotballforbund bare ett kort igjen å spille.

Generalsekretærens trumf.

Det vil det være Pål Bjerketvedts jobb å slenge i bordet med hard hånd.