TØY OG BØY: Pål André Helland og Rosenborg trente på Estadio Anoeta i San Sebastian i går kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
TØY OG BØY: Pål André Helland og Rosenborg trente på Estadio Anoeta i San Sebastian i går kveld. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

Rosenborg i Europa League

Desperat situasjon for Helland: - Det er verre enn dårlig

Kan i verste fall ha spilt sin siste Rosenborg-kamp i år.

Real Sociedad - Rosenborg, på Max klokka 21.05

SAN SEBASTIAN (Dagbladet): Rosenborg-spillerne trente lett på Estadio Anoeta i San Sebastian i går kveld. I dag venter Real Sociedad i den første kampen i gruppespillet i Europa League.

Også skadeplagede Pål André Helland (27) trente på stadion der gradestokken viste godt over 20 grader. Ved første øyekast kunne dette virke som gode nyheter for Rosenborg. Men da Dagbladet - rett etter trening - lurte på hvordan formen var, svarte høyrevingen kontant:

- Den er elendig.

- Kan du utdype?

- Elendig ... det er vanskelig å utdype. Men det er verre enn dårlig. Og ganske langt unna der jeg vil være.

- Så det betyr at du ikke spiller kampen?

- Ja, mest sannsynlig.

Akillesen

Det er fortsatt akillesen som skaper trøbbel for Helland. Sist han spilte kamp i Eliteserien, er så langt tilbake som mot Kristiansund 5. august.

Det er en desperat situasjon for en 27-åring som elsker fotball over alt på jord. Og som har vært blant Rosenborgs mest populære spillere de siste åra.

IKKE AKKURAT KUNSTGRESS: Rosenborg trente i mektige kulisser på Estadio Anoeta i går kveld. Stadion tar 32.000 tilskuere. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
IKKE AKKURAT KUNSTGRESS: Rosenborg trente i mektige kulisser på Estadio Anoeta i går kveld. Stadion tar 32.000 tilskuere. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- Ser du en utgang på dette?

- Nei. Vi har en plan og en reservløsning hvis det ikke går på en stund. Forhåpentligvis klarer jeg å fullføre sesongen.

- Hva er det beste som kan skje?

- Det beste som kan skje er at jeg blir spilleklar til så å si samtlige av de resterende kampene og må operere etter sesongen.

- Hva er det verste som kan skje?

- Det verste er at jeg må operere nå. Da kan jeg ikke spille fotball mer i år.

Artig

Helland forteller at grunnen til at han er med til San Sebastian er at han har «trasket for seg selv i et par måneder».

- Det er artig for meg å få en tur også, så jeg føler at jeg er en del av laget, påpeker han.

I tillegg til Real Sociedad er Rosenborg i gruppe med Zenit St. Petersburg og Vardar Skopje. Helland tror den tøffeste oppgaven er den som venter i dag, Real Sociedad på bortebane. Estadio Anoeta tar 32.000 tilskuere, men oppgraderinger gjør at kapasiteten nå «bare» er rundt 20.000.

- Mulighetene for å gå videre er til stede. Jeg tror ikke Sociedad er så mye bedre enn Ajax, for å si det sånn. Men det er et lag som er veldig godt organisert. Alle våre spillere må ta de siste meterne for hverandre, påpeker Helland.

Rekdal: - Tøft

Fotballekspert Kjetil Rekdal - som skal kommentere kampen på Max sammen med Asbjørn Myhre - er ikke i tvil om at det blir tøft. Rekdal fulgte den siste treniga fra indre bane i går kveld.

KOMMENTERER KAMPEN: Kjetil Rekdal fulgte Rosenborgs trening fra indre bane på Estadio Anoeta. Foto: Tore Ulrik Bratland
KOMMENTERER KAMPEN: Kjetil Rekdal fulgte Rosenborgs trening fra indre bane på Estadio Anoeta. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Rosenborg har selvtillit. De holdt nullen borte mot både Celtic og Ajax. Det viser at de kan klare det. Men de må kombinere spillet. Hvis de bare skal forsvare seg, kommer de til å slippe inn mål til slutt. De er nødt til å ha et godt forsvarsspill, og det har de bevist at de kan ha.

Rekdal fortsetter:

- Så handler det om å ha noen giftige kontringer innimellom. Du må klare å ha ballen i perioder. Hvis du får en possession på 70-30, eller 75-25, er det tungt å være fotballspiller. Du må ha følelsen av at du kan få til noe med ballen - bygge opp spillet bakfra, vende spillet, få med backer, og så videre.

Kanonstart

Real Sociedad har fått en kanonstart i den spanske serien. Bare de og Barcelona har ni poeng og full pott etter tre kamper.

- Banen er fin. Det er mulighet til å spille fotball her. Ballen går fort, forteller midtbanespiller og nybakt pappa Anders Konradsen.

- Vi har spilt på oss en viss trygghet og erfaring gjennom kvalikrundene vi har vært gjennom. Vi har bare møtt gode lag hele veien. Derfor vet vi at vi har noe å stille opp med når vi er på vårt beste. Strukturen og disiplinen er viktig, sier Konradsen.

Kampstart: Klokka 21.05.

OSER AV SELVTILLIT: Anders Konradsen mener Rosenborg har skaffet seg trygghet og erfaring i Europa. Foto: Tore Ulrik Bratland
OSER AV SELVTILLIT: Anders Konradsen mener Rosenborg har skaffet seg trygghet og erfaring i Europa. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer