Dessel råest ned skrekk-fjellet

Kurt Asle ofret seg for lagkompis.

(Dagbladet.no): Vi fulgte dagens dramtiske etappe direkte!

Finnes det en villere, morsommere, tøffere og heidundrende herlig idrettskonkurranse enn Tour de France?

Etter dagens etappe i Alpene må svaret være et utvetydig nei.

Blodslit opp stupbratte fjell, en norsk sykkel-soldat som ofret blod, svette og tårer for sine lagkamerater i CSC, dramatiske velt ut stupbratte klipper og lår blytunge av melkesyre.

Dagens Tour-etappe hadde alt.

Og det var ringreven Cyrill Dessel fra AG2R som ble seierherre på eposet av en sykkeletappe.

I den stupbratte nedfarten fra rekordhøye Cime de La Bonette (2802 m.o.h) var franskmannen tøffest og lurest og spurtet i fra Popovytsj, Arroyo og Casar på oppløpet.

Men da rytterne skulle bestige Tourens høyeste fjell var det Gerolsteiners Stefan Schumacher som tok kommandoen.

RÅEST NED FJELLET: AG2Rs Cyrill Dessel tok sin første etappeseier da han spurtet i fra de tre andre i lederfeltet ved målgang i Jausiers. Foto: Pascal Pavani/AFP
RÅEST NED FJELLET: AG2Rs Cyrill Dessel tok sin første etappeseier da han spurtet i fra de tre andre i lederfeltet ved målgang i Jausiers. Foto: Pascal Pavani/AFP Vis mer

Ellevill åpning

Etter en ellevill åpning tråkket tyskeren til og skaffet seg et forsprang til hovedfeltet som på det meste nådde 12 minutter.

Så startet råkjøret fra Kurt Asle Arvesens CSC.

Den norske etappevinneren jaktet lenge den tyske eventyreren sammen med blant annet Popvytsj, Dessel og Valjavec, men slapp seg så ned for å hjelpe sammenlagtleder og lagkamerat Fränk Schleck opp fjellene.

Den norske etappevinneren dro CSC-lagkameratene opp fjellet, men måtte så slippe seg ned igjen. Andy og Fränk Schleck, Carlos Sastre, Cadel Evans, Denis Mentsjov, Kim Kirchen, Bernhard Kohl og Antonio Valverde jaktet nå alene på ledergruppa som hadde hentet inn Schumacher.

- Det var planen hele tiden, jeg måtte slipep meg ned for å litt krefter tilbake. Jeg hadde ingen superdag i dag, men jeg fikk gjort en jobb i alle fall, sa en sliten Arvesen til TV2 etter målgang.

Men CSC-gutta klarte aldri å hente inn ledergruppa i de to stupbratte milene før målgang i Jausiers.

- Det var mye vind opp i fjellene og vanskelig å angripe. Vi må få ta flere minutter i morra, varslet en offensiv Arvesen.

Dessel råest ned skrekk-fjellet

Forsvant ut over kanten

Tour-debutanten John Leen Augustin så lenge ut til å vinne, men klarte ikke utforkjøringen på vei mot mål. I en krapp sving gikk 21-åringen rett fram og ble kastet rundt nedover den stupbratte skråningen.

På mirakukløst vis fikk Sør-Afrikaneren krabbet seg opp til asfalten hvor han ventet på en ny sykkel. I mål var han til slutt fem og et halvt minutt etter vinneren Dessel.

- Vi var selvfølgelig redde, men vi fikk gode råd og det gikk heldigvis ganske bra, sa sammenlagtleder Fränk Schleck etter målgang.

Kurt Asle Arvesen rullet i mål til 54.plass etter en fantastisk innsatts for laget.

Thor Hushovd måtte slippe nederst i det siste fjellet, men kom i mål som 145.mann, drøye halvtimen etter førstemann.

Og i morgen venter kongeetappen opp myteomspunnede Alpe d\'huez.

<B>VAKKERT:</B> Rytterne besteg i dag Tourens høyeste fjell, Cime de la bonette, på 2802 meter over havet.
<B>FRÄNK FORTSATT I GULT:</B> Men dagens resultat var nok til fordel for sammenlagtfavoritt og temposterke Cadel Evans.
<B>LEDET LENGE:</B> Men Stefan Schumacher vle til slutt hentet inn i de knllharde fjellene.