Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dessverre ikke rask nok?

Dario Cologna rekker OL-starten etter skadeavbrekket, men kanskje ikke med bra nok sprintform.

NY POSISJON:  De siste sesongene har Dario Cologna helst kontrollert feltet bak seg. Etter skadeavbrekket er spørsmålet om han har fått trent opp nok eksplosivitet til å ta de OL-medaljene han ellers ville vært god nok til. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix.
NY POSISJON: De siste sesongene har Dario Cologna helst kontrollert feltet bak seg. Etter skadeavbrekket er spørsmålet om han har fått trent opp nok eksplosivitet til å ta de OL-medaljene han ellers ville vært god nok til. FOTO: Vegard Grøtt / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI-OL var i utgangspunktet perfekt for den sveitsiske skieleganten Dario Cologna:

•• Riktig høyde (han er oppvokst i såkalt mellomhøyde på 1400 moh).
•• Røffe bakker (få klatrer kjappere enn sveitseren med tre Tour de Ski-triumfer).
•• Rett alder (27 år er perfekt for en idrett med krav til både maks fart og utholdenhet).

Men etter den alvorlige ankelskaden rett før sesongstart, er medaljemulighetene i OL mest av alt blitt et spørsmål om tid. For rekker Dario å få tilbake de avgjørende taktomslagene sine?

MANGE av medaljesjansene i herrelangrenn kretser om det. Selv etter Johan Olssons legendariske 5-mil i sist VM der svensken gikk og gikk alene foran hovedfeltet, er oppmerksomheten i Sotsji igjen på rykk. For der Olssons oppvisning var akkurat den historiske hendelsen den ble feiret som, fortsetter sporten utviklingen mot det å mestre de ulike taktskiftene.

Det er derfor Martin Johnsrud Sundby har trent fram en spurt som kan holde flere av de beste konkurrentene unna, og det er derfor det er grunn til å ta Petter Northug på ordet etter at han forleden forsikret at toppformen var rett rundt hjørnet. Nettopp taktomslaget i NM-stafetten viste Petter det.

MED sin høye maksfart og evne til å mestre tempovekslinger ville Dario Cologna i vanlig slag blokkert flere norske medaljesjanser i Sotsji. Han vant for eksempel den samme åpningsdistansen på 2x15 km jaktstart i siste ski-VM, og hadde ingen problemer med russerne og Northug i prøve-OL på 3-mila.

Dette var riktignok et litt spesielt Northug-renn fordi nordmannen prioriterte å hente poeng i sprintene underveis, men Colognas avslutning virket likevel rå. Han fulgte de beste russerne lett opp den ekstremt lange bakken før innspurten og var i egen klasse inn mot mål.

Eller som han selv sa det på skrytesida til skiprodusenten sin forleden:

- Jeg elsker løypene i Sotsji. Den avsluttende bakken er riktignok noe for seg selv, men seieren i prøve-OL ga meg trygghet på at dette er løyper som passer meg perfekt.

SPØRSMÅLET er hvor perfekt den ødelagte ankelen rekker å bli. De to siste ukene har Cologna gått stadig fortere og har fått opp en marsjfart som kanskje kan gjøre ham til en av svært mange medaljekandidater på 15 km klassisk med intervallstart. Den distansen virker svært jevnt. Under Tour de Ski skilte det med fellesstart  bare drøyt tjue sekunder fra vinneren Poltaranin til Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug på 14. og 15.plass. Her vil en 15km med individuell start i italienske Toblac på lørdag antyde om Dario Cologna har rukket å komme tilbake på dette nivået.

Utfordringen er selve taktskiftet i felt der foten eller resten av kroppen ennå ikke henger helt med. Dario mangler vanlig eksplosivitet og er i tidsnød til å få trent den fram.

DET gjør at lekenes to siste distanser foreløpig peker seg ut som hans beste muligheter. Først sprintstafetten sammen med lillebror Gianluca som i hele vinter har imponert med ekstreme stakeferdigheter. Så den avsluttende 5-mila i skøyting der kapasitet i utgangspunktet blir langt viktigere enn eksplosivitet.

Og få av langrennsgutta har kapasitet som Dario Cologna.

Hele Norges coronakart