Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det 40 år gamle fotballfenomenet Ryan Giggs kunne vært City-spiller

For 26 år siden på denne dag snøt Sir Alex de blå for stortalentet.

UTROLIG KARRIERE: Ryan Giggs har hatt en vanvittig karriere i Manchester United. Han har vunnet det som kan vinnes, og var kanskje i sitt livs form den våren hvor de røde djevlene sikret trippelen i 1999. Han sendte selv Arsenal ut av FA-cupen, utliknet mot Juventus i Champions League-semifinalen og hadde målgivende til Teddy Sheringhams utlikning i finalen mot Bayern Munchen. Her hever han trofeet sammen med Peter Schmeichel. Foto: Michael Kappeler REUTERS
UTROLIG KARRIERE: Ryan Giggs har hatt en vanvittig karriere i Manchester United. Han har vunnet det som kan vinnes, og var kanskje i sitt livs form den våren hvor de røde djevlene sikret trippelen i 1999. Han sendte selv Arsenal ut av FA-cupen, utliknet mot Juventus i Champions League-semifinalen og hadde målgivende til Teddy Sheringhams utlikning i finalen mot Bayern Munchen. Her hever han trofeet sammen med Peter Schmeichel. Foto: Michael Kappeler REUTERS Vis mer

(Dagbladet): På onsdag spilte Ryan Giggs 93 minutter i Champions League-oppgjøret mellom Manchester United og Bayer Leverkusen.

Han regjerte på midtbanen, og tilbakela nesten 11 000 meter da United vant hele 5-0.

Man skulle ikke tro at den mest dekorerte spilleren i engelsk fotballs historie allerede er halvveis til 80.

Godt dekorert For det Ryan Giggs har rukket å oppleve siden han debuterte for Manchester United mot Everton den 2. mars 1991, er nesten ikke til å tro.

Troféskapet hjemme hos waliseren begynner å bli fullt. Under sitt belte har han ikke mindre enn 13 Premier League-titler og fire FA-cup-trofeer. I tillegg har han vunnet ligacupen fire ganger og Champions League ved to anledninger.

DRØMMESCORING: Giggs' scoring i FA-cupens semifinale i 1999, er fort den enkeltmannsprestasjonen den 40 år gamle jublianten kommer til å bli best husket for. Tony Adams kan bare se på. Foto: Dan Chung  REUTERS
DRØMMESCORING: Giggs' scoring i FA-cupens semifinale i 1999, er fort den enkeltmannsprestasjonen den 40 år gamle jublianten kommer til å bli best husket for. Tony Adams kan bare se på. Foto: Dan Chung REUTERS Vis mer

Han har vært tilknyttet klubben i sitt hjerte siden 1987, men hadde det ikke vært for en nylig avgått skotsk manager, kunne fort historien om en av verdens mest lojale klubbspillere vært en ganske annen.

På håret I sin yngre dager spilte nemlig Giggs, eller Ryan Wilson som han het før han tok sin mors pikenavn, for et guttelag tilknyttet erkerival Manchester City. En klubb han nå har flere Premier League-kamper enn.

Dennis Schofield, som hørte hjemme i den lyseblå delen av byen, var i likhet med resten av klubben sikker på at unggutten ville signere for dem på sin 14-årsdag. Det de ikke hadde regnet med var hvor innstilt Sir Alex Ferguson var på å ikke la juvelen havne i rivalens klør.

- Jeg sa til Citys sjefspeider at på 14-årsdagen til Ryan må du dra til huset hans, fordi United følger ham tett. Men den dagen var det Sir Alex og Uniteds speider som satt i huset hans med en kontrakt. Vår speider satt på kontoret og ventet på dem, sier Schofield til Daily Mail.

Ferguson husker også alle besøkene til huset til Giggs og moren, og nylig fleipet han om at fortsatt ventet på en faktura fra jubliantens mor.

STJERNER: Opp igjennom årene er det ikke rent få store navn som har stått sammen med Ryan Giggs i startoppstillingen til Manchester United. Eric Cantona, David Beckham, Ruud van Nistelrooy og Wayne Rooney er bare noen av navnene, men Cristiano Ronaldo er kanskje den største av dem alle. Foto: AP Photo/Jon Super
STJERNER: Opp igjennom årene er det ikke rent få store navn som har stått sammen med Ryan Giggs i startoppstillingen til Manchester United. Eric Cantona, David Beckham, Ruud van Nistelrooy og Wayne Rooney er bare noen av navnene, men Cristiano Ronaldo er kanskje den største av dem alle. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer

- Jeg venter en regning fra moren din for alle smørbrødene og all teen jeg fikk da jeg kom til huset ditt hver uke da vi prøvde å få deg til å signere en ungdomskontrakt, sa han til Giggs.

Nesten i 1000 Over i den røde halvdelen av byen ble han en del av Uniteds gylne generasjon sammen med blant annet David Beckham, Paul Scholes, Gary og Phil Neville og Nicky Butt, og alt etter det er, som de sier, historie.

For å skape et bilde av bedriften til Giggs, spilte han testemonial-kampen sin mot Celtic den første august 2001. Da hadde han spilt ti sesonger i den røde drakten. Det er nå tolv sesonger siden.

953 kamper
etter debuten har han nå også gått inn i trenerapparatet i klubben han er så glad i, og ser ikke ut til å ha planer om å takke for seg med det aller første. Men en ting har Giggs aldri fått oppleve. Et mesterskap med sitt høyt elskede Wales.

Lynvingen (i alle fall i tidligere år) rakk å få 64 kamper med flagget på brystet, før han takket for seg sommeren 2007. Grunnen var at han ville fokusere på United-karrieren, og kanskje er det noe av grunnen til at den har blitt så lang som den har blitt.

Han gjorde riktignok et unntak under OL i London i fjor sommer hvor han var kaptein for laget til Storbritannia, men røyk ut i kvartfinalen.

98/99 Det er nok mange øyeblikk Ryan Giggs vil huske fra sin karriere, og vel så mange som vil bli husket av alle som er glade i fotball.

CELEBERT: Storfint besøk i Manchester. Fra venstre David May, Sir Alex Ferguson, Prins Charles, Ryan Giggs og David Beckham. Foto: Chris Loufte   REUTERS
CELEBERT: Storfint besøk i Manchester. Fra venstre David May, Sir Alex Ferguson, Prins Charles, Ryan Giggs og David Beckham. Foto: Chris Loufte REUTERS Vis mer

Solomålet i semifinalen i FA-cupen mot Arsenal i 98/99-sesongen vil nok fortsatt bli stående som det største enkeltøyeblikket, og samme sesong var han med på å løfte alle tre trofeene i lagets unike trippeltriumf.

Selv om de store øyeblikkene på banen kanskje ikke kommer like tett som de gjorde, ligger det nok ennå mange år med fotball foran jublianten.

For en ting er sikkert. Vi har ikke sett det siste av Ryan Giggs.

VEMODIG: Den 2. juni 2007 spilte Ryan Giggs den siste av 64 kamper med det walisiske flagget på brystet på Tsjekkia. Jubilanten fikk aldri oppleve et mesterskap med sitt høyt elskede landslag, men var kaptein på OL-laget til Storbritannia i fjor sommer. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
VEMODIG: Den 2. juni 2007 spilte Ryan Giggs den siste av 64 kamper med det walisiske flagget på brystet på Tsjekkia. Jubilanten fikk aldri oppleve et mesterskap med sitt høyt elskede landslag, men var kaptein på OL-laget til Storbritannia i fjor sommer. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer