VIKTIG FOR GJERT: Gjert Ingebrigtsen forteller om et spesielt øyeblikk som har betydd mye etter EM. Da lillebror Jakob strakte fram hånda til Henrik underveis i 5000 meteren. Skjerdump fra NRK TV.
VIKTIG FOR GJERT: Gjert Ingebrigtsen forteller om et spesielt øyeblikk som har betydd mye etter EM. Da lillebror Jakob strakte fram hånda til Henrik underveis i 5000 meteren. Skjerdump fra NRK TV.Vis mer

«Team Ingebrigtsen»:

Det absurde øyeblikket da Gjert forsto at han hadde lyktes

- Lyktes med å skaffe det familiebåndet jeg ser etter.

Gjert Ingebrigtsen (52) har trent fram tre sønner i «Team Ingebrigtsen» til løpere i verdenstoppen.

- Jeg gjør den enkle jobben. Det er de som må trene beinhardt for å bli verdensmester en dag, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

Suksesstreneren er aktuell med boka «Kunsten å oppdra en verdensmester» - til tross for at ingen av sønnene ennå kan kalle seg verdensmester. Men Ingebrigtsen er sikker på at det vil skje i framtida.

I EM i Berlin i august stilte brødrene Jakob, Filip og Henrik på startstreken som konkurrenter. Men 52-åringen legger stor vekt på å bevare familiebåndet.

- Jeg vil at de tar ansvar for hverandre. De reiser sammen og trener sammen hele året, hver dag. Familiebåndet skal være det viktigste. Noen ganger må de også være konkurrenter, sier Gjert Ingebrigtsen.

SENSASJON: Jakob tok EM-gull på 5000 meter. Storebror Henrik Ingebrigtsen tok sølv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
SENSASJON: Jakob tok EM-gull på 5000 meter. Storebror Henrik Ingebrigtsen tok sølv. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån Vis mer

«High five»

Han trekker fram et spesielt øyeblikk - da lillebror Jakob ga Henrik en såkalt «high five» midt under løpet i 5000 meteren.

- Når Jakob slenger ut hånda til Henrik og vil gi ham den selvtilliten han trenger etter noen tøffe år, da ser jeg at vi har lyktes med å skaffe det familiebåndet jeg ser etter. Det handler om å hjelpe hverandre. Det er viktig, det å vise omsorg for hverandre, sier far Ingebrigtsen.

Henrik og Jakob har selv forklart gesten på følgende måte i intervju med Dagbladet:

- Jeg følte meg veldig sterk, og det har jo litt med psyken å gjøre. På det tidspunktet i løpet er det fort å tenke litt negativt. Da er det bare å skjerpe seg og tenke at dette skal vi vinne uansett. Ingen skal slå oss, forklarer Jakob.

For Jakob var det viktig å ha broren der underveis i 5000-meterløpet, og der og da forsøkte han å gi broren en energiboost før det virkelig hardkjøret startet. De var fornøyd med at feltet hadde holdt et gjennomsnittlig tempo fram til det punktet.

- Dette betyr mye, men det er noe ekstra å ha med storebroren sin på plassen bak, sier Jakob Ingebrigtsen.

- Jakob vinner på en så overbevisende måte. Han er i tet og springer bare ifra. Han har så kontroll. Det er så unikt, sier Henrik Ingebrigtsen.

JUBEL: To norske medaljer på 5000 meter i EM. Først Jakob Ingebrigtsen, så kommer Henrik rett bak. . Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån
JUBEL: To norske medaljer på 5000 meter i EM. Først Jakob Ingebrigtsen, så kommer Henrik rett bak. . Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Bildbyrån Vis mer

Flere behov

Mandag denne uka møtte Gjert på Det Norske Teatret for å snakke om den nye boka. Der snakket han også om noen tidligere uttalelser han angrer på, der han ikke ville at sønnene skulle ha kjærester.

- Jeg har kommet med noen uheldig uttalelser om kjærester og forskjellige ting. Det er en av få ting der jeg innrømmer feil. Det å ha noen å være glade i trenger alle. Å leve et liv som idrettsutøver krever at du har en balansegang, sier Gjert.

Idrettspappaen trekker fram et eksempel fra eget hjem.

- Du kan føle deg på sidelinja. Jakob sa det klart og tydelig: «Har jeg ikke noen å være glad i for å dekke det behovet, så kan jeg ikke drive som idrettsutøver». Da må jeg bare reflektere og revurdere mitt syn. Da må vi finne en balansegang, sier Gjert Ingebrigtsen.

Vinnerskalle

Sandnes-mannen har snakket mye om hvor tøft det er å kombinere rollen som trener og far. Hver søndag får sønnene et treningsprogram - og de har daglig kontakt på Skype og telefon når de ikke er på samme sted.

Gjert forteller om tre forskjellige sønner - som alle har et stort talent for løping.

- Henrik er en vinnerskalle av en annen verden. Han presser seg og er frampå. Jeg slipper ikke unna, og han utfordrer meg i det daglige. Han har fotografisk hukommelse. Sa jeg noe for fem år siden, og sier noe annet i dag, så blir jeg konfrontert med det, sier Gjert.

- Filip er mer tilbaketrukken og tenkende. Han er ikke så kverulerende som Henrik. Han er en annen teknisk løper, sier treneren.

- Jakob er midt imellom. Han kan være som Henrik og Filip. De er tre forskjellige gutter som må behandles på tre forskjellige måter, sier han videre.

Det neste på programmet er EM i terrengløp som starter 9. desember for Team Ingebrigtsen. Gjert forteller også til Dagbladet at det er store muligheter for en ny sesong med tv-serien.