Det året han trente dem sist, bestemte RBK seg: Aldri mer Eggen

- Sa til meg at han ikke har energi til å trene RBK nå, sier styreleder Koteng.

DET SISTE GULLET:  Her feirer RBK-trener Nils Arne Eggen sitt 15. seriegull som trener - med daværende midtstopper Vadim Demidov. Allerede da, i 2010, hadde RBK-ledelsen bestemt at Eggen var uaktuell som klubbens trener i framtida. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
DET SISTE GULLET: Her feirer RBK-trener Nils Arne Eggen sitt 15. seriegull som trener - med daværende midtstopper Vadim Demidov. Allerede da, i 2010, hadde RBK-ledelsen bestemt at Eggen var uaktuell som klubbens trener i framtida. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Allerede da Nils Arne Eggen ledet Rosenborg til seriegull høsten 2010, hadde klubbledelsen bestemt at oppholdet ville bli hans siste som hovedtrener.

Jan Jönsson var klar som Eggens arvtaker i juli det året. Jönsson-æraen endte sist fredag - i to bronsemedaljer.

Jakta på svenskens erstatter som Rosenborg-trener har pågått lenge. Per Joar Hansen er det hyppigst nevnte navnet i prosessen.
På pressekonferansen hvor Jönsson ble avskjediget, var «Perry» til og med den eneste kandidaten som ble omtalt.

Mens Nils Arne Eggen var den eneste som ble erklært uaktuell.

- Den tida er over
At 71-åringen med 15 seriemesterskap ikke blir Rosenborg-trener igjen, har falt mange trøndere tungt for brystet. Seinest i går brukte det tidligere RBK-styremedlemmet Rolf Aarland Facebook til å tale Eggens sak. Han krevde at de i RBK-ledelsen som holder Eggen utenfor, må skiftes ut, ifølge Adressa.

- Folk må forstå at Nils Arne Eggen ikke blir RBK-trener igjen. Vi skal ikke tilbake til 1990. Den tida er over. Det valget tok vi i 2010, og det står vi fortsatt for, sier sportslig leder i Rosenborg, Erik Hoftun, til Dagbladet.

- Det var en fantastisk tid da han var trener. Men vi ønsker å tenke mer langsiktig nå. Nils Arne er blitt en del år eldre enn det han var. Husk at han ikke var fotballtrener mellom 2002 og 2010. Nå er vi i 2012, og fotballen har utviklet seg. Han blir ikke å se som hovedansvarlig på treningsfeltet på Lerkendal igjen, fastslår Hoftun.

Han innrømmer at ropet etter fortida kan være en utfordring.

- Men ser dere da paradokset i at dere selv vil tilbake til røttene?

- Det opplever jeg går mest på at vi vil tenke som før hva angår offensiv samhandling. Mye av den filosofien, de ideene og den ideologien til Nils Arne gjelder i høyeste grad i dag.

Måtte gitt ham fem år
Styreleder Ivar Koteng var ikke i Rosenborg i 2010. Men:

- Slik jeg forstår det, ble det i 2010 besluttet at Nils Arnes tid som RBK-trener var omme, sier Koteng.

- Jeg hadde selv en samtale med Nils Arne, hvor han sa til meg at han ikke har energi til å trene RBK nå, sier styrelederen, uten å ville gå inn på flere detaljer fra praten dem imellom.

- Nils Arne er en veldig dyktig trener, men også krevende. Slik som kreves for å bli god. Men vi vet at han trenger tid for å bygge opp alt slik han ønsker. Skal du få full utnyttelse av Nils Arne Eggen, må du ha et femårsperspektiv, sier Koteng.

Om fem år er Eggen 76 år.

- Visste Eggen at dere kom til å kunngjøre at han var uaktuell på fredagens pressekonferanse?

- Nei, vi har vel hatt litt problemer med å få tak i Nils Arne. Han er på ferie. Men jeg tror ikke det er noen overraskelse for ham.

FARVEL, JANNE: Ivar Koteng (fra høyre) og Erik Hoftun kunngjorde Jan Jönssons avgang fredag 7. desember. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
FARVEL, JANNE: Ivar Koteng (fra høyre) og Erik Hoftun kunngjorde Jan Jönssons avgang fredag 7. desember. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer