Det årnær sæ

I går var det 9902 grunner til å ønske at FFK klarer seg i Tippeligaen.

FREDRIKSTAD (Dagbladet):Neste gang kommer det 98 til. Da står hele byen bak laget sitt, og et sånt publikum er ikke til å stå imot.

Å holde Fredrikstad Fotballklubb på topp i Norge er en ren kulturdugnad, og fortjener oppslutning deretter.

Dessuten har byen i løpet av sesongen kjøpt seg et lag som er sportslig bra nok. Plassen rett over nedrykkingsstreken er til for å holdes.

MEN STADION

står for fall. Når den er tom ser den ut som ei saneringstomt, men tettpakket med fotballfolk er den en nostalgisk sportsopplevelse på sitt beste.

Det er ingen storskjerm på Fredrikstad Stadion. Etter 17 minutter klatret funksjonæren i søndre sving opp på stige og hang et 1-tall opp på spikeren: FFK 1, Bodø/Glimt 0.

Resten av nedrykksdramaet tikket ned på stadionuret ved siden av, der spilletida på 45 minutter var markert med grønt.

UNDERVEIS LØD

kravet igjen og igjen fra Plankehaugen: Reis opp hvis du er Fredrikstad.

Da var det ikke noe valg. På Stadion følges kallet fra de hardeste supporterne som tekstlesning i kirken. Bak det ekte fotballfolket blir VIPs og presse som folk flest; altså som vi i beste fall er. Skal du se noe av kampen fra hovedtribunen, er det bare å reise deg.

I går var det grunn til det.

DE SISTE

månedene har Knut Torbjørn Eggen skaffet seg et bra fotballag. Fire av de fem bakerste er byttet ut, gresset er rensket for nesten alle de lokale heltene som han brukte på vei opp fra 2. divisjon og resultatet var ren overkjøring av fjorårets sølvlag Bodø/Glimt.

Før pause hadde Glimt en enslig sjanse, mens FFK fortalte hvorfor det er mer enn gamle minner som ennå binder klubben til norsk toppfotball.

MED STOPPERPARET

Bora Zivkovic og Rajio Piiroja er forsvaret stabilisert. Nå går det an å angripe igjen uten stadig å bli avbrutt av baklengsmål.

Før pause angrep FFK hele tida systematisk rundt Dagfinn Enerlys presise fot. Med et klassebein på høyresida er det blitt mening både på hodestyrken til Magnus Ringberg og den ekstreme farten til Brian West. Laget som klatret oppover mot Norgestoppen etter Knut Torbjørn gamle RBK-oppskrift, er blitt en klassisk 4-4-2 utgave med to spisser med tydelige kvaliteter.

Det er enkelt; men fire serieomganger før slutt er det nettopp bunnlag som vet akkurat hva de skal gjøre, som kommer til å klare seg.

KANSKJE ER

det derfor Stabæk har overtatt FFKs faste plass som makker til Sogndal på vei ned. Mens Bærumsklubben etter en serie flotte sesonger som Rosenborgs fremste utfordrer, har vent seg til et ambisiøst offensivt spill, er FFK for lengst innstilt på å klore seg fast i Tippeligaen.

Utover i andreomgangen ble det nesten for ydmykt på Stadion, og da Eggen tok ut Brian West kunne det gått helt galt. Uten farta til amerikaneren, fikk Glimt i det siste kvarteret trykke vondt og ustraffet på de sarteste Fredrikstad-nervene.

Til slutt headet Christian Berg umarkert rett utenfor stolpen fra en avstand som var mindre enn selv den minste FFK-spiller som hovedsponsor Terje Høili har sett.

FOR ENNÅ

huskes denne FFK-sesongen mest for nettopp kjøpmanns-milliardær Høili som i forrige måned trakk seg som hovedsponsor fordi klubben hadde for lave spillere. Snart blir det bedre minner og en bedre framtid. Holder laget plassen, følger klubben og byen opp med ny stadion på Værste; altså plassen ved fjorden der de gamle verkstedhallene ligger.

Da blir det plass til flere enn 10 000 tilskuere og etter hvert økonomi til å føre videre en av Norges fineste fotballkulturer.

I mellomtida blir vi gjerne med på dugnaden for å holde FFK i Tippeligaen.