- Det begynner å bli kjedelig

Spurtkongen Cavendish mener Hushovd og co gjør det enkelt for ham.

I FJOR: Også i forrige Tour de France var Mark Cavendish sterk i spurtene, som da han vant denne trettende etappen. Nå mener Cavendish at Thor Hushovd og de andre konkurrentene gjør det nesten for enkelt for ham å vinne. Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANI
I FJOR: Også i forrige Tour de France var Mark Cavendish sterk i spurtene, som da han vant denne trettende etappen. Nå mener Cavendish at Thor Hushovd og de andre konkurrentene gjør det nesten for enkelt for ham å vinne. Foto: SCANPIX/AFP/PASCAL PAVANIVis mer

||| (Dagbladet.no): Britiske Mark Cavendish har allerede et rykte for å være en kjepphøy type, men denne sesongen har han da også gitt seg selv god grunn til å bruse med fjæra.

«Cannonball Cav» har virket utilnærmelig i spurtene. Tre etappeseire i Giro d'Italia, en brutal sprintseier i Milan-San Remo, tre etappeseire i Sveits Rundt - og Cavendish er en av de store favorittene før Tour de France.

Nå ber Isle of Man-fødte Cav Thor Hushovd og de andre spurterne om å skjerpe seg.

- Det er ironisk at jo bedre du blir, jo lettere blir det å vinne, sier han i et intervju med The Guardian.

- Plassen jeg får i feltet nå er latterlig. De ser over skuldrene sine for å gi meg rom, og det er det mest ironiske. I stedet for å prøve å finne måter å stenge meg inne, så vinker de meg fram den siste kilometeren. Jeg tenker: Burde ikke du i det minste prøve å slå meg? For å være ærlig, så begynner det å bli kjedelig, sier Cavendish.

Vil kjempe for den grønne
Også i Sveits Rundt viste Mark Cavendish styrke. På både tredje og sjette etappe forsøkte Thor Hushovd å nøytralisere briten ved å sette inn en langspurt, men begge ganger ble Columbiarytteren for sterk fra bakhjulet. Nordmannen ble henvist bakover på resultatlista.

- Jeg synes ikke det er kjedelig å sykle eller vinne - det elsker jeg. Men jeg trenger nye mål hele tiden. Så nå har jeg høyere og modigere mål. Jeg har alles respekt, men er nødt til å gjøre det interessant, sier Cavendish.

Og målene før Touren er klare.

- Jeg vil nå Paris denne gangen, sier briten, som trakk seg fra fjorårets Tour for å forberede seg til et mislykket OL i Beijing.

- Og jeg vil vinne den grøye trøya. I år er det realistisk sett en mulighet. Neste år, og året etter det, er det en sannsynlighet. Men i år kan drømmen bli et mål, for Tour-opplegget består stort sett av enten fjell- eller sprintetapper. Vanligvis når du går for den grønne må du spurte konservativt, og ta til takke med fjerde- og femteplasser. Det liker ikke jeg. Men i år kan Tourens grønne passe meg, selv om jeg ikke går for den. Det ville vært fantastisk, sier Cavendish.

FEMTE ETAPPE I FJOR: Mark Cavendish sykler over målstreken mens Thor Hushovd triller inn til femteplass.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FEMTE ETAPPE I FJOR: Mark Cavendish sykler over målstreken mens Thor Hushovd triller inn til femteplass. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Medieyndling
Supersprinteren åpnet årets Giro d'Italia med å skjelle ut Team Columbia-lagkamerat Marco Pinotti etter seieren på tempoetappen.

Dagen etter var briten mest skuffet over sine egne prestasjoner i spurten, før han ikke lenge etter klikket på colombianeren Juan Mauricio H. Solér («Fuck you, Mauricio! Dra tilbake der du kommer fra!»), etter at sistnevnte fikk skylda for at Cavendish gikk i bakken ti kilometer før mål og mistet den rosa ledertrøya.

- Av og til tar det litt tid å innse at jeg oppfører meg som en drittsekk, sa Cavendish den gangen.

Men det er uttalelser og oppførsel som dette som er grunnen til at sykkelelskende medier kommer til å flokke seg rundt ham før og etter etappene i årets Tour de France.

Og Cavendish vet han er god. På spørsmål fra The Guardian om ville føle ekstra glede ved å vinne for det helbritiske Team Sky-laget som planlegges til neste års Tour, leverer han denne salven:

- Nei. Dersom jeg hadde vært en middelmådig spurter, ville jeg kanskje kunne følt det. Men jeg er den raskeste i verden. Jeg er den mest ettertraktede spurteren i verden. Nasjonaliteten min er irrelevant. Hver gang Team Sky blir nevnt, blir jeg nevnt, men jeg er ikke etterspurt på grunn av nasjonaliteten min, jeg er etterspurt for mine evner.

ÅTTENDE: Mark Cavendish vant mens Hushovd kom på 9. plass under 8. etappe i Tour de France i fjor.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅTTENDE: Mark Cavendish vant mens Hushovd kom på 9. plass under 8. etappe i Tour de France i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer