- Det begynner å se mørkt ut for Kowalczyk

Marit Bjørgen knuste rivalene opp Mördarbacken.

SUVEREN: Marit Bjørgen avslutter langrennssesongen på topp, i dag vant hun prologen opp Mördarbacken i Falun. Her under skitesting før start. Foto: ULF PALM / Scanpix
SUVEREN: Marit Bjørgen avslutter langrennssesongen på topp, i dag vant hun prologen opp Mördarbacken i Falun. Her under skitesting før start. Foto: ULF PALM / ScanpixVis mer

• Langrennstudio: Opp i teten allerede på 1,2 km

(Dagbladet): Marit Bjørgen fosser videre mot sammenlagtseieren i verdenscupen.

I dag var hun den aller raskeste på prologen i Falun-touren, som startet med 2,5 km som inkluderte den berømte Mördarbacken.

Kula på søndag Ingen truet den norske 31-åringen, hun var kjappest opp den bitende motbakken og økte ytterligere inn mot mål i vårsola i Sverige.

Dermed ble også avstanden til Justyna Kowalczyk i v-cupen større, nå skiller hele 170 poeng i favør den norske jenta.

- Vi kan gruble og tenke mye, men uansett får jeg ikke kula før på søndag, sier Bjørgen til NRK.

Men krystallkula er Bjørgens, det slår jentetrener Egil Kristiansen nærmest fast.

- Det begynner å se mørkt ut for Kowalczyk. Men vi skal gå fram til søndag, vi får ta opptellignen da, sier Kristiansen til statskanalen.

Fire norske blant de seks beste Det er to renn igjen før sesongen er over, og Kristiansen kunne glede seg over mer enn Bjørgen og v-cupen.

Kowalczyk ble nummer fire og Charlotte Kalla tok andreplassen. Resten av topp seks var helnorsk, med  Marthe Kristoffersen på 3. og pallplass.

- Marthe gikk et kjempeløp, men jeg er ikke overrasket. Hun har potensiale til å klare dette, sier Kristiansen som selvsagt heller ikke ble tatt på senga av Bjørgens seier.

- Marit har vist at hun er i form, vi vet hva hun er god for. Så det er ikke overraskende. Vi har et lag som er veldig sterkt, vi har mange som kan gå fort, sier Kristiansen.

Kristoffersen selv strålte som hun hadde vunnet i målområdet.

Sprut i beina - Det var rett og slett kjempeartig. Jeg kjente at det var sprut i beina i dag, og bestemte meg for å bare tenke på meg selv og gå bra teknisk, sier IL Varden-løperen.

Jentene går 10 km klassisk i morgen, og 10 km jaktstart i søndag.  For Bjørgen handler det ikke bare om v-cupen, men også seieren i minitouren.

- Det er klart at jeg ligger godt an i forhold til Kowalczyk, men Kalla er nærmest, sier Bjørgen.