Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det bergenserne aldri vil forstå er at Brann er et ganske middels fotballag

Det er ikke to topplagg som spiller på Lerkendal når Rosenborg møter Brann. Det ser bare sånn ut på tabellen.

FLAU CUPFLAUSE: - Sånn er det. Brann er ikke bedre, skriver Dagbladets kommentator. Her fortviler spillerne etter tapet i Førde.
Foto: Christian Blom / NTB scanpix
FLAU CUPFLAUSE: - Sånn er det. Brann er ikke bedre, skriver Dagbladets kommentator. Her fortviler spillerne etter tapet i Førde. Foto: Christian Blom / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROSENBORG LEDER med ni poeng, Brann har åtte og Bergen ville hatt god gammaldags fotballfeber om det ikke hadde vært for den selvforskyldte cupflausen midt i uka. Men sånn er det. Brann er ikke bedre. Det er tabellen som bedrar, ikke tapet i Førde. For i (enda) en gjenreisningsfase av den stolte institusjonen er det klokeste man kan gjøre å gi Sportsklubben det byen Bergen alltid går tom for når det gjelder Brann.

Tid og tålmodighet.

I SLUTTEN AV april i fjor ble jeg oppringt av Bergens Tidene. Med Åsane på førsteplass og Brann på sjetteplass i OBOS-ligaen var det to spørsmål som gjaldt: Bør Rikard Norling få fyken og hva tror du om Branns opprykkssjanser? Og for ordens skyld, det var spilt fem serierunder.

Fem av tretti!

NORLING HADDE JEG ingen formening om ut over det faktum at jeg sa han helt sikkert kom til å få sparken om det ikke så bedre ut når sommeren kom, men faren for at det ikke ble opprykk ba jeg bergenserne slutte å bekymre seg over. Det samme gjaldt etter 4-1 tapet for Levanger en måned og fem serierunder senere - da Norling var askegrå i ansiktet og ute av stand til å lede noe som helst - og Brann hadde falt til niendeplass på tabellen. Den gangen skrev jeg at Norling var ferdig (fikk sparken dagen etter), men at Brann kom til å rykke opp når vi hadde spilt 20 serierunder til.

Ikke fordi jeg er synsk

Men fordi det handlet om Bergen og nivået i OBOS-ligaen.
 
DET HANDLER FORTSATT om Bergen. Men i år også om Tippeligaen. Og er byen den samme er konkurransenivået betydelig skjerpet. Og det er derfor tabellen etter fire runder denne sesongen forteller like lite som tabellen etter fem og ti serierunder forrige sesong.

Brann var ikke ødelagt i fjor.

Brann blir ikke et topplag i år.

INGEN TIPPELIGALAG TRENGER likevel å bli slått ut i første runde i cupen for å få en korreksjon, det er ikke der selvransakelsen skal komme, men i Branns tilfelle var det faktisk ikke uventet. Lagoppstillingen Lars Arne Nilsen valgte ved inngangen til de neste ukenes tette kampprogram, for ikke å snakke om viktigheten av å ha så mange friske bein som mulig til lørdagens store kamp på Lerkendal, åpnet døra til nedturen i Førde.

BRANN HVILTE NI spillere fra laget som slo Bodø/Glimt 1-0 i serierunde fire og tapte på straffer i Førde. Rosenborg hadde gjort ti forandringer fra startoppstillingen mot Aalesund (1-0) og vant 3-0 selv om tempoet var dårlig, bevegelsene ditto og stort sett alle ville ha ballen i beina. Og resultatene i Førde og på Fosenhalvøya handler ikke først og fremst om flaks og uflaks, det handler om forskjeller.

Store forskjeller.

JA, DET STEMMER nok at Førde fra nivå tre er et bedre lag enn Åfjord fra nivå fire, med det er ikke det som er poenget. Saken er at Brann, som veldig mange andre tippeligalag, ikke har stallbredde nok til å tillate seg for mange utskiftninger selv mot lag fra nivå tre. For når Branns reserver møter et lag fra PostNord-ligaen (nivå tre), hvis kamphverdag ut over innhopp i Tippeligaen stort sett handler om seriespill på nivå fire (3. divisjon), da spiller det ingen rolle at laget heter Brann.

Med mye over et halvt førstelag ute er kortene jevnt fordelt.

JEG SIER IKKE at Brann ikke kan vinne eller ta poeng mot Rosenborg denne runden. Det kan fort skje. RBK har jo egentlig ikke vært gode. De har mest utvist det alle gode lag har som fundament og et forutsettende grunnlag for suksess - soliditet. Men over 30 serierunder 2016 vil det være et hav av poeng mellom de to lagene som møtes til toppkamp i serierunde fem på Lerkendal.

Den kampen taper helt sikkert Brann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!