Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Det beryktede laget rystes av dødsfall. Tre ryttere døde brått

Cofidis' mørke historie. - De ser på alle andre tapere.

DØDE DOPERE: Philippe Gaumont (t.v.), Frank Vandenbroucke og Robert Sassone syklet alle for Cofidis og lagkameratene ble alle avslørt som dopere. Ingen av de rakk å fylle 41 år.
Foto: Afp / Reuters / Eric Houdas
DØDE DOPERE: Philippe Gaumont (t.v.), Frank Vandenbroucke og Robert Sassone syklet alle for Cofidis og lagkameratene ble alle avslørt som dopere. Ingen av de rakk å fylle 41 år. Foto: Afp / Reuters / Eric Houdas Vis mer

(Dagbladet): Den tidligere franske proffsyklisten Robert Sassone døde i går, 37 år gammel. Dødsårsaken er ikke kjent, men Sassone føyer seg inn i en rekken av tragiske skjebner fra det dopingberyktede laget Cofidis.

- Enda en eks-lagkamerat har forlatt oss, skriver tidligere Cofidis-rytter Nico Mattan (45) på Twitter.

Sassone er nemlig den tredje Cofidis-rytteren som i løpet av kort tid har mister livet i relativt ung alder. I 2009 døde Frank Vandenbroucke (34) av blodpropp. I 2013 døde Philippe Gaumont (40) av slag.

Felles for alle tre: De er tatt og utestengt for dopingbruk.

- Det er et mørk kapittel i idrettshistorien, sier Mads Kaggestad, tidligere proffrytter og TV 2s sykkelekspert, til Dagbladet.

Dette er historien om tre menn, ett sykkellag og tre dødsfall.

Forsvant Robert Sassone fra Frankrike ble proff i 2000 og syklet fire år for Cofidis. Han vant VM på bane (parløp) i 2001.

DØDE PÅ FERIE: Frank Vandenbroucke ble funnet på dette hotellrommet i byen Saly i Senegal. Han døde i 2009. Foto: AFP PHOTO / SEYLLOU
DØDE PÅ FERIE: Frank Vandenbroucke ble funnet på dette hotellrommet i byen Saly i Senegal. Han døde i 2009. Foto: AFP PHOTO / SEYLLOU Vis mer

I 2004 ble han utestengt for dopingbruk. Han har seinere innrømmet bruk av blant annet EPO. Han kom aldri tilbake som noen sykkelprofil - og i går døde han 37 år gammel.

- Veldig trist, skriver tidligere Cofidis-rytter David Millar på Twitter. Også han en tidligere doper, som syklet i Cofidis fra 1997 til 2004.

Misbruk Franske Philippe Gaumont syklet for Cofidis fra 1997 til 2004.

I 2004 innrømmet han at han gjennom nesten hele karrieren hadde brukt doping. Blant annet EPO, som han også hadde delt ut til lagkamerater. Han har også sagt at han trodde over 90 prosent av sykkelfeltet var dopet.

Gaumont døde i 2013, etter flere år borte fra sykkelsporten. Dødsårsaken skal ha vært hjerteattakk.

Det store fallet Frank Vandenbroucke er en av sportens store tragedier. Han var spådd en lysende sykkelkarriere, skulle bli Belgias store stjerne og ble lanserte som den neste Eddy Merckx.

I 1999 vant han både poengtrøya sammenlagt og tok to etappeseiere i Spania Rundt. Samme år vant han prestisjefylte Liège-Bastogne-Liège. Dette var hans første sesong i Cofidis. Vandenbroucke ble sett på som et fenomen.

KISTE: Frank Vandenbroucke skulle bli en av sykkelsportens store navn, men dopingbruk ødela talentet. Han ble 34 år. Foto: Tim De Waele
KISTE: Frank Vandenbroucke skulle bli en av sykkelsportens store navn, men dopingbruk ødela talentet. Han ble 34 år. Foto: Tim De Waele Vis mer

Men så gikk alt galt.

Vandenbroucke ble lagkamerat med Philippe Gaumont. Begge ble seinere avslørt som juksere og dopere. Karrieren til belgieren gikk i vasken - og livet endte på et hotellrom i Senegal 12. oktober 2009. Dødsårsaken ble opplyst å være blodpropp i lungene. De siste åra hans var preget av skandaler, selvmordsforsøk og familievold.

Tunge gir Mads Kaggestad omtaler Vandenbrouckes historie som en stor tragedie og at han var en beryktet rytter i feltet.

- Vandenbroucke og Gaumont var kjent i sykkelmiljøet for å være tunge dopingmisbrukere. Det var noe som alle var kjent med, og dette er triste historier.  Det blir et eget brorskap. De ser på alle andre tapere, sier Kaggestad.

Den norske tidligere sykkelproffen husker spesielt ett møte med Vandenbroucke.

- Jeg snakket med han én gang underveis i et ritt. Da var han på vei ned. Alle syntes synd på han. Alle visste at han var «steindopa». Det var så mye veksthormoner og alt annet. Jeg husker bare at vi snakket sammen, han falt nedover i feltet og jeg kjente en form for medfølelse. Mannen ble en tragedie, sier Kaggestad.

Han fortsetter:

DØD: Den tidligere proffsyklisten Philippe Gaumont døde i 2013. Han ble 40 år og døde av slag. Foto: AFP PHOTO DDP MICHAEL KIENZLER
DØD: Den tidligere proffsyklisten Philippe Gaumont døde i 2013. Han ble 40 år og døde av slag. Foto: AFP PHOTO DDP MICHAEL KIENZLER Vis mer

- En av de tingene jeg husker best er at Vandenbroucke syklet på eksepsjonelt tunge gir, sier TV 2-mannen.

Politiet fant blant annet EPO og andre stoffer hjemme hos belgieren i 2002. Ja vel, sa Vandenbroucke, og forklarte at det var medisiner til hans blodfattige bikkje.

Ødelegger kroppen De siste åra er det både blitt avslørt - og innrømmet - dopingbruk blant flere syklister. Nå er tre tidligere dopede lagkamerater i Cofidis døde. De ble 34, 37 og 40 år.

- Den omfattende dopingbruken som flere av jukserne bedrev er en kjempebelastning for hjertet. Men jeg vil ikke slå fast noe, verken den ene eller andre veien, blant disse tre. Dette kan være sammensatt. Men det er opplagt at dopingmisbruk av steroider og medikamenter gjør at kroppen går på et turtall som er altfor høyt. Farten er ikke tilpasset fysikken, sier Kaggestad.

- Alt vokser for mye og utviklingen er unormal. Andre folk har jo dødd av steroider og når dette blandes med alt mulig annet er det livsfarlig. Det har jo tidligere vært snakk blandinger av kokain og amfetamin som disse tidligere doperne har tatt. Det er rovdrift av kroppen, sier Kaggestad.

Kaggestad syklet for franske Crédit Agricole og kjente godt til snakkisene i feltet. Cofidis er også et fransk lag.

- Det er mange triste skjebner i sykkelsporten. Først og fremst synes jeg synd på gutta. Mange som jukset seg til stor suksess har levd et mørkt liv etter karrieren. Jeg tror mange sliter og har det tøft. De har levd på en løgn og blir syke. Kanskje ikke alltid fysisk syk, men jeg tror de får en mental knekk, sier Kaggestad.

- En viktig faktor er å holde seg i form etter karrieren. For en topptrent utøver som plutselig slutter kan det også skape problemer for hjertet. Men det er ingen tvil om at disse tre Cofidis-rytterne lekte med livet og gamblet med helsen, sier den tidligere syklisten.

Mørk historie Det franske sykkellaget Cofidis ble startet i 1996 og har siden oppstarten vært sponset av finansselskapet med samme navn.

I 2004 ble det satt i gang en omfattende etterforskning av laget og ryttere innrømmet i politiavhør at doping var utbredt.

I Robert Sassones hjem ble det funnet EPO og veksthormoner. 2004 ble skrekkår for Cofidis-laget. Flere ryttere ble utestengt for dopingmisbruk, blant dem tempoverdensmester David Millar. Stefano Casagranda og Martin Hvastija ble nektet start i Tour de France.

I 2007 rammet en ny skandale laget. Italieneren Cristian Moreni testet positivt på testosteron. Cofidis-laget endte opp med å trekke seg fra Tour de France.

TIDLIGER PROFF: Mads Kaggestad syklet flere år for franske Crédit Agricole.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TIDLIGER PROFF: Mads Kaggestad syklet flere år for franske Crédit Agricole. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Dette er et jordskjelv for oss. Dette kan ha seriøse konsekvenser for laget, sa lagets manager Eric Boyer.

Til tross for flere skandaler, er Cofidis stadig et av lagene som preger sykkelfeltene verden over.

- Det spesielle fra 2004-skandalen var at det ble avslørt et omfattende dopingnettverk blant rytterne og massører. Doping er kriminelt i Frankrike og det ble en stor politisak og ryttere ble kastet i fengsel, sier Kaggestad, som husker saken godt fra sin tid som proff i nettopp Frankrike.

- I ettertid er det kjent at det var ryttere innad i laget som organiserte dopingbruken, og uten at det var organisert fra lagledelsens side. Det var en egen bande, der blant annet flere av de avdøde var med. De opererte også på tvers av lagene, sier Kaggestad.

Cofidis-ros Sykkeleksperten roser Cofidis for måten de har stått på.

- Cofidis skal ha ros for at de har vært med og innrømmet dopingproblemene blant rytterne. De har fortsatt som sponsor, til tross for alt som har dukket opp, sier Kaggestad.

Han fortsetter:

- Cofidis har vært med på å skape en ny kultur i laget. Mange tv-stasjoner og andre har vært med på suksessen, fått maksimalt ut av det, og når skandalen er et faktum så melder de seg helt ut. Cofidis har vært med på å skape et helt nytt lag. De har klart å renvaske seg selv, til tross for at åra rundt 2004 er et mørkt kapittel. Det vil de alltid ha hengende over seg, men de har vist at de vil være med og bidra til en renere sport. Det Cofidis kan kritiseres for er at de var ukritiske da de hentet inn ryttere, sier Kaggestad.

Kilder:  NTB, Dagbladet, Guardian, Telegraph, Independent.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media