JUBEL: De norske jentene er klare for VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JUBEL: De norske jentene er klare for VM. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge kvalifiserte seg til VM

- Det beste er å vise kritikerne at de ikke har rett

Flere på det norske kvinnelandslaget mener at media har vært i overkant kritiske. Nå er de klare for VM.

VALLE (Dagbladet): - Jeg har sittet og ventet på dopingkontroll. Det er fryktelig kjipt når man går til VM og ikke får feire, men vi skal feire på hotellet. Jeg er bare sykt glad, sier en sjeleglad Caroline Graham Hansen til Dagbladet.

Wolfsburg-spilleren måtte i dopingkontroll etter at de norske fotballjentene slo Nederland 2-1 på Intility Arena.

Det satte en liten demper på gleden, men bare en liten.

- Dette har vært et fantastisk år, også klarte vi å fullføre med å kvalifisere oss direkte og å slå europamesteren. Det er en fantastisk følelse, sier Graham Hansen.

- Viste kritikerne

Kontrasten er stor hvis man spoler tilbake ett år. Da måtte Norge reise hjem fra EM med tre tap og null mål.

- Hva er forskjellen på Norge i fjor og Norge nå?

- Vi har fått jobbet sammen ett år på den måten vi mener er best. Det ser vi fruktene av i dag. Vi har sett i kvaliken at vi har hatt en stigning hele veien. Når vi gikk ut på banen i dag, så var Nederland nervøse. Det brukte vi til vår fordel, sier Graham Hansen.

Etter kampen nevnte flere av spillerne at de synes mediene har vært i overkant kritiske til landslaget.

- Det har vært mye prat i media om at ditten og datten ikke har vært bra nok, at det må skje noe, og om treneren vår er bra nok. Utrolig mye omtale, men mest negativt, sier Wolfsburg-spilleren.

- Selvfølgelig forstår jeg at det måtte bli stilt spørsmål etter EM, men jeg føler at selv om vi begynte å vinne, så kom Nederland-kampen (Norge tapte 1-0, journ.. anm.) og da var det forbi. Vi hadde ikke sjans. Nå skal vi til VM og de til playoff.

- Det beste er å vise kritikerne at de ikke har rett. Sånn er det. Det er en del av gamet, sier Graham Hansen.

Saken fortsetter under bildet.

FIKK KRITIKK: Flere stilte spørsmål rundt landslagstrener Martin Sjögren etter EM-nedturen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FIKK KRITIKK: Flere stilte spørsmål rundt landslagstrener Martin Sjögren etter EM-nedturen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Gir arbeidsro

Landslagstrener Martin Sjögren vil ikke kalle VM-billetten for en revansje, men sier at de føles godt.

- Det var mye kritikk etter EM, noe som er forståelig fordi vi ikke hadde et godt mesterskap resultatmessig, men vi har trodd på denne gjengen og på måten vi har arbeidet. Vi har gjort små justeringer og gruppa har jobbet fantastisk, sier Sjögren til Dagbladet.

Landslagstreneren sier at det føles godt å få litt arbeidsro, samt at de kan planlegge reisen til VM og utvikle laget videre uten å tenke på en playoff.

Selv har han forsøkt å holde seg unna skriveriene i media.

- Jeg leser ikke i media. Jeg forsøker å holde meg unna fordi det kan lett skje at man henger seg opp i hva massemedia tenker. Vi har hele tida hatt en linje som vi har jobbet etter. Vi har alltid vært åpne med spillerne om at vi hele tida må se på muligheten for forbedring. Det må både spillerne og trenerne. Vi har hatt et godt samspill med spillerne, og det er én av grunnene til at vi står her i dag.

- Høyere nivå

Landslagskeeper Ingrid Hjelmseth sier kveldens VM-billett er først og fremst spesiell på grunn av nivået, ikke fjorårets EM-skuffelse.

- Det er et mye høyere nivå i Europa. Det ser du, det er tross alt de regjerende europamestrene vi måtte slå ut for å komme oss direkte til VM. Det er ikke lenger mulig å bare bestille en billett til VM, du må faktisk legge inn en hel del innsats og arbeid for å henge med i utviklinga, sier Hjelmseth til Dagbladet.

Veteranen mener også at det var mye negativ omtale etter EM-nedturen.

- Sånn er media. De henger seg på når det går nedover, og så henger de seg på når det går oppover, sier Hjelmseth, og legger til:

- Det viktigste er at gruppa alltid har hatt troa på det opplegget vi starta med Martin og Anders (Jacobson) da de ble landslagstrenere. Vi visste at vi kunne slå fra oss mot de aller-aller beste hvis vi fortsatte hadde troa på oss som lag.