Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det beste for fotballen er om FIFA legges i ruiner

I morgen sender BBC et nådeløst karakterdrap på FIFA og Sepp Blatter. Det internasjonale fotballforbundet beskrives som gjennomkorrupt - og uten håp om bedring.

- ET VALG MELLOM TO ONDER: Ifølge en BBC-dokumentar er det dårlige odds for at FIFAs tvilsomme rykte bedres om Qatars Mohammed bin Hammam vinner over president i Sepp Blatter under valget av ny FIFA boss i slutten av mai. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK / KARIM JAAFAR
- ET VALG MELLOM TO ONDER: Ifølge en BBC-dokumentar er det dårlige odds for at FIFAs tvilsomme rykte bedres om Qatars Mohammed bin Hammam vinner over president i Sepp Blatter under valget av ny FIFA boss i slutten av mai. Foto: Scanpix / AFP PHOTO / MICHAL CIZEK / KARIM JAAFAR Vis mer

(Dagbladet): Dagbladet har fått eksklusiv tilgang på dokumentaren «FIFA: Fotballens skam?» som mandag vises i verdens ledende program for gravende journalistikk - BBC Panorama.

I dette programmet går den gravende journalisten Andrew Jennings til frontalangrep på president Sepp Blatter og FIFAs endeløse rekke av skandaler knyttet til bestikkelser og korrupte fotballedere verden over.

Her er noen av påstandene BBC tar opp:
• Qatar kjøpte VM i 2022
• 13 av FIFA-toppene er til salgs
• Sepp Blatter skjuler sannheten om 600 millioner kroner i bestikkelser
• FIFAs visepresident Jack Warner får ingen straff for sin skitne virksomhet
• FIFA beskytter korrupte fotball-topper
• Presidentkandidat bin Hammam er like ille som Blatter

- Start på nytt Programmet er et regelrett karakterdrap på organisasjonen og personene som er satt til å lede den internasjonale fotballen.

Dokumentaren avsluttes med tidligere statsråden, advokaten og fotballeksperten David Mellors nådeløse dom:
- Det beste for fotballen er om FIFA legges i ruiner - og bygges opp på nytt.

Grådige Jack Dagbladet har tidligere omtalt FIFAs korrupte menn og hvordan 10 av styremedlemmene kan knyttes til korrupsjon, snusk og svarte penger. Ifølge BBC er tallet langt høyere - og blant de grådigste er visepresident Jack Warner.

SVARTEBØRSKONGEN: Euroteam-grunnlegger Atle Barlaup hevder 40 prosent av billettene på svartebørs kommer fra utro FIFA-tjenere. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
SVARTEBØRSKONGEN: Euroteam-grunnlegger Atle Barlaup hevder 40 prosent av billettene på svartebørs kommer fra utro FIFA-tjenere. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

Han er av Jennings avslørt for svartebørshandel med billetter i 2006 og av Dagbladet i 2010. BBC knytter han denne gangen til krav om bestikkelser knyttet til Englands VM-søknad.

Nordmann snakker ut Også Oslo står på agendaen: Svartebørskongen Atle Barlaup sto i april fram i Dagbladet og fortalte om FIFA-toppenes grådige dobbeltmoral. På BBC vil han avsløre hvordan 40 prosent av alle billettene på markedet kommer via FIFAs egen bakdør. En av «billettlangerne» er selvsagt Jack Warner.

Det til tross, han er fortsatt president Sepp Blatters viktigste støttespiller.

31. mai regner Sepp Blatter med at Warner gir ham alle kontinentets 35 stemmer i kampen om å bli gjenvalgt for fire nye år.

- Gjør en god jobb Motkandidaten Mohammed Bin Hammam selger seg som ryddegutt og en forkjemper av åpenhet. Ifølge BBC er det bare valgflesk. Ifølge bin Hammam er skandalene og bestikkelsene et resultat av at FIFA-styremedlemmenes ikke vet bedre:

- Så vidt jeg kjenner til har alle personene i styret gjort en veldig god jobb. Vi må støtte dem fram til vi har fått på plass lover og retningslinjer, fortelle folkene klart og tydelig hva som er svart og hva som er hvitt. Deretter må vi stille dem til ansvar for det, sier Hammam til BBC Panorama.

FIFA-KRITIKER: Nok en gang avslører gravejournalisten Andrew Jennings flere av FIFAs mørke hemmeligheter.   Foto: Espen Sandli / Dagbladet
FIFA-KRITIKER: Nok en gang avslører gravejournalisten Andrew Jennings flere av FIFAs mørke hemmeligheter. Foto: Espen Sandli / Dagbladet Vis mer

Norges Fotballforbund (NFF) støtter Blatter som Europas kandidat. Det engelske fotballforbundet (FA) har varslet at det vil stemme blankt - i protest mot FIFAs skitne spill.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media