Det beste laget på mange år

Med snittalder på 23 år har årets lag kvaliteter som forteller at Tippeligaen er på bedringens vei. Og det er bare Pål André Helland som kan slenge med leppa over at han er vraket.

VRAKET: Rosenborgs Pål André Helland er ikke med på årets lag i Tippeligaen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VRAKET: Rosenborgs Pål André Helland er ikke med på årets lag i Tippeligaen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Keeper:
Mandé Sayouba (22), Stabæk

I et par sesonger nå har vi spurt oss når denne unge ivorianeren blir plukket opp av en klubb fra en større liga. Jeg lurer fortsatt. Mande Sayouba, en av Stabæks viktigste spillere, har det meste som skal til for å lykkes som keeper. Ja, han har hatt sine håpløse øyeblikk, men det har alle. Tippeligaens beste keeper.

Høyreback:
Jonas Svensson (22), Rosenborg

Ble omskolert til forsvarsspiller mot sin egen vilje, men godtok det fordi det gjorde veien til RBK-laget kortere. Ble landslagsspiller i oktober fordi omskoleringen er en suksess. En moderne vingback med stor kapasitet som driver fram i banen. Blir stadig bedre med ballen.

Midtstopper:
Vegard Forren (27), Molde

Han kan alltid være litt bedre trent, Vegard Forren. Men sånn er han. Og det holder inntil videre meget bra. Både ute og hjemme. Var svak på vårparten, men har løftet seg enormt. En av Moldes og Norges viktigste spillere.

Midtstopper:
Nicolai Næss (22), Stabæk

En av årets sensasjoner i Tippeligaen. En midtstopper som passerer ledd og som er hurtig og trygg med ballen i beina i begge ender av banen. Har fått ro i spillet sitt fordi makker Morten Morisbak Skjønsberg er den perfekte mentor og avlaster.

Venstre back:
Birger Meling (20), Stabæk

Han ER årets sensasjon i Tippeligaen. Før sesongen ansett som Stabæks svakeste punkt. Midtveis i sesongen som en av lagets viktigste. Meget anvendelig og løser sine oppgaver i de posisjonene han blir satt til. En dødlinje til dødlinje spiller med stor motor.

Høyre indreløper:
Mike Jensen (27), Rosenborg

En av sesongens desiderte beste spillere. Meget viktig for Rosenborg da laget begynte å forme seg gjennom vårsesongen. Den perfekte indreløper som er flink til å skaffe seg rom og som driver framover og setter opp kamerater for scoring (13 målgivende). På sitt beste er han god nok for nivåer et godt stykke over Tippeligaen.

Sentral midtbane:
Ole Selnæs (21), Rosenborg

Norges beste blikk og pasningsfot. Vet hva han skal gjøre med ballen når han får den, og bruker derfor ofte bare en berøring. Dekker stadig større rom defensivt og er belønnet med plass i landslagstroppen. Men Pirlo-sammenlikningene er vel litt tidlig, Stig Inge Bjørnebye. Eller?

Venstre indreløper:
Iver Fossum (19), Strømsgodset

Alt han trengte for å fortsette framgangen var BP's gjeninnføring av Godsets Deila-fotball. Den perfekt boks til boks spiller med 11 scoringer og seks målgivende pasninger. En enorm motor, blir tilsynelatende aldri sliten. Og så er han teknisk god med et stort repertoar.

Høyre kant:
Adama Diomande (25), Stabæk

Kan spille i alle posisjoner høyt i banen. Er rask, sterk og scorer like godt med hodet som med begge beina. Ble landslagsspiller på grunn av alt dette. Scoret 17 mål på 23 kamper før han dro til Hull. Akkurat nå kanskje den mest spennende spissen vi har i Norge.

Spiss:
Alexander Søderlund, (28), Rosenborg

Tippeligaens målscorer, som tidlig på sesongen var på vei mot 30 scoringer. Det stoppet. Men «Søder» er mye mer enn det. Jobber knallhardt for laget, har stor kapasitet og har gjort meget gode landskamper selv om han bare har scoret ett mål.

Venstre kant:
Mohamed Elyounoussi (21), Molde

Det kunne vært Pål André Helland (13 mål) , men det ble Moi (12). På sitt beste, som i perioder i høstens Europa League-kamper, en spiller med godt internasjonalt nivå. Løper fort, utfordrer motstandere, dribler godt, skyter hardt, header presist og orker mye. Fortjener opprykket fra U21 til Høgmos tropp.

Trener:
Bob Bradley (57), Stabæk

Har utrettet mirakler på Nadderud to sesonger på rad. Er fotballmann til fingerspissene. Og det sies at ingen er uerstattelige. Jeg er redd BB er det.

Assistenttrener:
BP Ingebretsen, (48), Strømsgodset

Assistenten som rykket opp da David Nielsen fikk sparken og ble Godsets redningsmann. Siden 24. mai den som har plukket flest poeng i Tippeligaen.

På benken:
André Hansen, Rosenborg (keeper), Jørgen Skjelvik, Rosenborg (forsvar), Martin Linnes, Molde (forsvar), Fredrik Midtsjø, Rosenborg (midtbane), Christian Grindheim, Vålerenga (midtbane), Yassine El Ghanassy, Stabæk (midtbane), Ernest Asante, Stabæk (kant), Pål André Helland, Rosenborg (kant), Olivier Occean, Odd (spiss), Leke James, Aalesund (spiss).

Trenerreserve:
Kåre Ingebrigtsen, Rosenborg
Om trenerteamet vi har valgt av naturlige årsaker blir plukket opp av en klubb i en av de fire store ligaene.