«Det beste mellom Frankrike og England er vannet». Men nå skal de sammen røre Europa

Storoppgjør i kveld.

KLART FOR LANDSKAMP: Det er to lag som er sterkt preget som møtes til dyst på Wembley i kveld. Foto: Wenn / NTB Scanpix
KLART FOR LANDSKAMP: Det er to lag som er sterkt preget som møtes til dyst på Wembley i kveld. Foto: Wenn / NTB ScanpixVis mer

England - Frankrike klokka 21.00

(Dagbladet): I kveld møtes England og Frankrike til en treningskamp på Wembley. Båndet og rivaliseringen mellom de to nasjonene har alltid vært spesiell, men ekstra følelsesladd blir det i kveld tatt i betraktning terroren i Paris fredag kveld og natt til lørdag, som til nå har krevd 129 liv.

Faktisk har flere britiske aviser i dag trykket den franske nasjonalsangen, slik at hele Wembley-publikumet kan stemme i i respekt for ofrene.

Wayne Rooney sa også i går at han ble bekymret for sine venner som befant seg i den franske hovedstaden, og ringte umiddelbart både gamle og nåværende lagkamerater. Sikkerheten rundt kveldens kamp har også blitt strammet til.

Rivaleri og vennskap De to landene har de siste åra opptrådd som allierte land, som har samarbeidet tett. Men forholdet har ikke alltid vært like godt, og på et tidspunkt var de to nasjonene faktisk bitre fiender.

Det har vært mange uenigheter mellom de to storhetene, og de har utkjempet fem store kriger. Best kjent er kanskje Hundreårskrigen, som varte fra 1337 til 1453, der begge landene kjempet om tronen i Frankrike. Den krigen fremmet nasjonalistiske holdninger.

SKJERPET SIKKERHET: På Wembley.
 Foto: Reuters / Dylan Martinez
SKJERPET SIKKERHET: På Wembley. Foto: Reuters / Dylan Martinez Vis mer

Det den franske statsministeren Georges Clemeceau sa på begynnelsen av 1900-tallet, gir et godt bilde på rivaleriet: «Engelsk er bare dårlig uttalt fransk». Forfatteren Douglas W. Jerroid hevdet at det eneste gode han så mellom Frankrike og England var havet.

Men Frankrike og England fant sammen fra starten av 1900-tallet, og har vært sterke allierte i både første og andre verdenskrig. I tillegg var de med og grunnla NATO, og har flere like synspunkter politisk.

Formkurve På fotballbanen har rivalene bare møttes to ganger på 2000-tallet.

Lagene møttes i gruppespillet i EM i 2012, oppgjøret mellom de to gigantene endte 1-1, men begge klarte å ta seg videre til utslagsrundene på bekostning av Sverige og Ukraina.

Ellers har verken Frankrike eller England gjort det særlig stort på fotballbanen de siste årene. Frankrike kom til VM-finalen i 2006, men ellers har resultatene uteblitt. England har heller ikke gjort det særlig stort, og røk blant annet ut i allerede i gruppespillet i VM i 2014.