«Det beste siden jeg ble pappa»

SAPPORO (Dagbladet): Argentina- England 0-1. Noen historier fortjener en lykkelig slutt. For David Beckham kunne den som begynte i St. Etienne for fire år siden neppe endt bedre enn i går. Overfor Dagbladet rangerer matchvinneren bare gleden av å bli pappa høyere enn det han opplevde i går.

Sist av alle kom lagkaptein David Beckham ut fra garderoben for å møte hordene av pressefolk etter dramaet under taket i storstua i Sapporo. Våt i håret og med mohikanersveisen nykjemmet og dandert strålte han om kapp med diamantstasen i begge ørene. Han visste det sjøl. Og delte det sjenerøst. Det kunne ikke bli bedre enn da han scoret fra straffemerket tre minutter før pause og etter pause ledet laget sitt helskinnet gjennom et stormløp som minnet om bombingen av London. Etter at engelskmenn, japanere, svensker og sveitsere hadde fått sitt, snek Dagbladet seg til et siste spørsmål for dagen:

- Hvilke dager i livet ditt rangerer du høyere enn i dag?

- Bare da Brooklyn ble født. Det var større. Men akkurat nå føles ikke dette langt unna. Det beste siden jeg ble pappa.

Hjemme i London sitter gravide Spice-Victoria og venter parets andre barn.

- Jeg snakket med Brooklyn på telefon før Sverige-kampen. Da sa han at han skulle heie på meg, og at jeg måtte score for ham. Jeg snakket med ham i går også, men da sa han bare at han var på ferie. De var vel på en strand ett eller annet sted. Men nå scoret jeg i alle fall for ham.

Fra gutt til mann

Tre timer tidligere telte Dagbladet 220 engelske flagg i ulike størrelser påført kjente og ukjente lokale engelske navn rundt banen da David Beckham til blitzregn og øredøvende jubel kom på banen for å sjekke gresset før han gikk i garderoben. Han rakk til og med å gi United-kameraten og Argentinas lagkaptein Juan Veron en klem. Han måtte ha tenkt sitt, men avslørte ikke på noen måte bitterheten fra 1998 da Diego Simeones reagerte som et døende dyr etter et fislespark fra en 23-åring som fortsatt var en guttunge.

I går viste David Beckham at han er voksen.

Det gjorde ikke Simeone da han gikk fram og forsøkte å få Beckham ut av fatning før straffesparket.

- Han kom opp og prøvde å psyke meg ut, men da kom Nicky og Scholes og tok seg av ham. Etter det hørte jeg ikke mer. Var bare konsentrert om ballen, og da keeperen viste meg hvor han ville jeg skulle skyte, så satte jeg selvfølgelig ballen motsatt, sier Beckham.

Lykkelig slutt

Følelsen da ballen gikk inn var som en liten død.

- Jeg nøt det slik at jeg nesten sluttet å puste, sier Beckham.

Ekstatisk stormet han mot hjørneflagget og viste fram hvem som hadde straffet Argentina. Nummer sju - i den sjuende himmel. Like høyt svevde flaggene fra Trenton, Northampton, Nuneaton, Colchester, Torquay, Brentfield, Hatfield og «Loyal Luton».

- Det er helt utrolig. For meg har dette pågått lenge. Nå fikk historien en lykkelig slutt, sier Beckham.

Han ble syndebukk og hetset av hele fedrelandet da Argentina etter utvisningen slo ut England på straffespark etter 2- 2-kampen i åttendedelsfinalen for fire år siden. Utenfor puben Pleasant Pheasant i London ble en Beckham-dukke hengt opp i en galge. Victoria ble kalt «hore» og det som verre var. I går fikk Beckham sin revansje. Og alle sår er grodd.

- Mye har skjedd i karrieren min. Vi er en fotballgal nasjon, og med tanke på historien har vi ventet på en ny seier over Argentina lenge. Det blir ingen feiring. Vi er ikke videre enda, og har en viktig kamp mot Nigeria onsdag. Men vi skal nyte det nå. Slike øyeblikk kommer ikke ofte i livet, sier Beckham.

Styrket mentalt

Men vi så det allerede under oppvarminga da hjelpetrener Sammy Lee akkompagnert av Anastacias VM-sang ledet fett betalte fotballstjerner i en moderne versjon av leikarring. Det var et mer målrettet engelsk lag som gikk på banen enn mot Sverige fem dager tidligere. De løp rundt med senkede skuldre. Beckham bekrefter dette.

- Sven har jobbet hardt for å gjøre oss mentalt klare til denne kampen, sier Beckham.

Argentina angrep som ventet hardt fra start, og burde tatt ledelsen på et skudd fra Gonzalez etter sju minutter. Men England sto klippefast i 4-4-2-formasjonen, og ble heller ikke rystet da Owen Hargreaves måtte gi seg med hofteskade etter 19 minutter. Innbytter Trevor Sinclair - rangert som troppens svakeste spiller - var blant Englands beste resten av kampen.

Og da Michael Owen viste fram farta si og avsluttet med stolpeskudd etter 23 minutter var det tydelig for enhver at dette ikke ble plankekjøring for Argentina. Søramerikanerne ble frustrerte og gikk fortvilte til pause med 0-1 etter at dommer Collina blåste straffe på Pochettions felling av Owen.

Takket for kampen

Etter pause presset Argentina etter hvert England helt hjem i egen femmeter. Keeper David Seaman og stopperparet Sol Campbell og Rio Ferdinand holdt England inne i kampen. Da det stormet som verst 12- 13 minutter før slutt, begynte rundt 7000 supportere å synge «God save the Queen».

- Jeg vil ikke gå så langt som å si at vi kan bli verdensmestre etter bare en slik kamp, men vi fikk mye sjøltillit i dag, sier Beckham.

Argentinerne løp rett i garderoben så godt som uten å takke for kampen. Først av alle løp Simeone. Men Beckham kom etter.

- Jeg ville bare være sikker på at alt var OK, og tok ham i hånda. Mye har blitt sagt og gjort, men når alt kommer til alt er vi jo bare idrettsfolk som gjør jobben vår, sier Beckham.

  • I den psykologiske krigføringen før kampen varslet Simeone at dette var en kamp og en motstander der han slett ikke ville bytte bort drakta si - uansett hvordan det gikk. Det gjorde han ikke heller. Men hjemme på biljardrommet hos matchvinneren på «Beckhingham Palace», henger Simeone-trøya Beckham fikk i Frankrike for fire år siden. Den har nok Victoria og Brooklyn allerede tatt ned av veggen.

Mens de venter på at David kommer hjem for å henge opp sin egen drakt fra i går.

BECKHAMS NR 2: David Beckham hadde en fotballgal nasjons ære å redde da han skulle ta straffesparket mot Argentina i første omgang. Etterpå var han dødsglad. - Jeg nøt det slik at jeg nesten sluttet å puste, sa Beckham etterpå.