Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Champions League finale kvinner:

Det beste som kan skje norsk fotball i Kiev er å få Ada Hegerberg på nye tanker

I kveld er landslagstrener Martin Sjögren på plass i Kiev. Han bør bruke kvelden til mer enn å se Champions League-finalen Wolfsburg-Lyon.

SKAL SE HEGERBERG: Ada Hegerberg og trener Martin Sjögren  i EM i fjor sommer. Rett etterpå takket Hegerberg nei til videre spill for Norge.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKAL SE HEGERBERG: Ada Hegerberg og trener Martin Sjögren i EM i fjor sommer. Rett etterpå takket Hegerberg nei til videre spill for Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

KIEV (Dagbladet): Når verdens to beste kvinnelige fotballag møtes til kamp om det største klubbtrofeet å oppdrive, er det to norske fotballkvinner i aksjon - Caroline Graham Hansen (22) og Ada Hegerberg (22).

Det er et kvalitetstegn norsk kvinnefotball skal være stolt av.

BEGGE JENTENE ER 95-årganger, begge debuterte for Norge A som 16-åringer og begge har allerede over 60 A-landskamper. Men der, på grunn av hendelser, inntrykk og opplevelser rundt den norske EM-fiaskoen sist sommer - null scoringer, null poeng og hjemreise etter gruppespillet - kommer fartsdumpa som plager norsk kvinnefotball.

Fordi Ada Hegerberg, toppscorer i kvinnenes utgave av Champions League med 14 scoringer denne sesongen og 36 totalt, ikke vil spille for Norge.

LANDSLAGSTRENER MARTIN SJÖGREN er selvfølgelig på plass når Caroline Graham Hansens Wolfsburg møter Ada Hegerbergs Lyon i kveldens Champions League-finale for kvinner. Det gleder han seg til, det hørte jeg han sa under uttaket av landslagstroppen som møter Irland til VM-kamper borte og hjemme i juni. Og når han først er i Kiev bør han bruke tida til mer enn å se kampen han og mange med han mener er den største klubbkampen som noen gang er spilt på kvinnesida.

Om mulig bør han kontakte Ada Hegerberg for en prat.

JEG KJENNER IKKE detaljene i Ada Hegerbergs landslagsnekt, den som startet etter EM-fiaskoen i Nederland 2017, de færreste gjør det. Jeg vet bare at den handler om et sammensatt bilde, at det altså ikke bare er en konkret ting, at den er dønn fastlåst og at Norge snart har spilt et år uten en av verdens beste målscorere. Det er ikke bare dumt for en nasjon som trenger alle kvinner på dekk.

Det er i nabolaget til håpløst.

SIST JEG SNAKKET med Ada Hegerberg, etter den avgjørende semifinalen hjemme mot Manchester City i slutten av april, var det fortsatt ingenting som tydet på en snarlig løsning. Avtroppende toppfotballsjef Nils Johan Semb, som altså fortsatt sitter med det formelle sportslige ansvaret, hadde riktignok sendt en sms for å sjekke hvordan det lå an, om det var klima for en telefonsamtale.

Og det var det.

PÅ TOPPSERIENS KICK-OFF spurte jeg Martin Sjögren om han hadde kontaktet Ada Hegerberg. Svaret var nei. Det samme svaret ble gitt da muligheten om en snarlig kontakt ble luftet, alt på bakgrunn av en videohilsen Ada Hegerberg hadde sendt sine venner og kollegaer hjemme i Norge. Jeg vet som sagt ikke hvor dypt problemene stikker, eller hvor mange de er for den sakens skyld - verken for Ada Hegerberg, fotballjentene, Martin Sjögren eller Norges Fotballforbund - men det kan da ikke være så ille at voksne folk ikke kan snakke sammen og prøve å finne en løsning.

Det vi vet er at en tekstmelding fra Ullevaal Stadion ikke tok saken en centimeter nærmere en løsning.

Og:

Siden NFF helt åpenbart ønsker Ada Hegerberg tilbake på landslaget, det er vanskelig å tolke toppfotballsjefens sms på en annen måte enn det, vil det kanskje være smart(ere) med en personlig tilnærming.

JEG MENER IKKE at Martin Sjögren skal be om et møte før årets største fotballkamp for Ada Hegerberg. I dag har hun viktigere ting å tenke på. Hun skal helst score mål og vinne et trofé til. Alt annet er underordnet før vi har resultatet. Men å vise ansikt i bakkant av kampen, si hei, ta jenta i handa og si at vi (NFF) ønsker en prat kan ikke bli feil.

Uavhengig av hvem som har sagt og gjort hva.

CAROLINE GRAHAM HANSEN og Ada Hegerberg er Norges to beste kvinnelige fotballspillere. I dag er det flott at de er på hvert sitt lag. Det liker vi. I VM i Frankrike neste sommer bør de spille sammen. Og skal så skje bør Norges Fotballforbund i dag ta et steg til for å sette fart i prosessen.

Martin Sjögren vet han ønsker Ada Hegerberg på laget.

Når han i kveld er på samme stadion som Europas beste målscorer bør han benytte sjansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media