UTE AV SPILL: Edvald Boasson Hagen(tv) og Alexander Kristoff fanget midt i høvedfeltet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
UTE AV SPILL: Edvald Boasson Hagen(tv) og Alexander Kristoff fanget midt i høvedfeltet. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

– Det ble et lureløp

Boasson Hagen og Kristoff fastlåst i kontinentallagenes taktiske NM-spill.

STJØRDAL (procycling.no): Herrenes NM-fellesstart i Stjørdal skulle bli kontinentalrytternes dag, med et overraskende gull til 20-åringen Rasmus Fossum Tiller (Joker Icopal) og bronse til 19-åringen Bjørnar Vevatne Øverland (Team FixIT.no).

Bare to proffer var plassert i det avgjørende 14-mannsrbuddet som kjempet om edelt metall søndag. Truls Korsæth (Astana) og Sven Erik Bystrøm (Katusha-Alpecin) hadde tilsynelatende seieren innen rekkevidde, men bare sistnevnte kom virkelig i vinnende posisjon. Den tidligere U23-verdensmesteren ble en noe skuffet sølvvinner til slutt.

Enda mer satt ut av spill var derimot Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) og Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Mens Bystrøm ante faren og støtet seg opp til front like før halvkjørt løp, forholdt Kristoff og Boasson Hagen seg rolig – helt til det ble for sent. Hovedfeltet skulle komme mange minutter bak første gruppe.

Tittelforsvarer Boasson Hagen var kanskje den største forhåndsfavoritten. 30-åringen fra Rudsbygd utenfor Lillehammer var imidlertid på bakfoten gjennom hele det 200 kilometer lange ritet, som var preget av mye angrep og skriftende konstellasjoner.

– Jeg har ikke så mye forklaring. Det ble kjørt hardt oppover, men så stoppet det opp på flatene, sier Boasson Hagen til procycling.no etter målgang.

Med klubbkamerat Korsæth foran i det avgjørende bruddet, hadde Boasson Hagen en taktisk floke som utgangspunkt da NM-rittet dro seg til inn mot finalen. Såpass mange lag var dessuten representert i front og fremdriften i hovedfeltet var følgelig laber.

– Jeg var ikke den som skulle bidra mest heller, siden jeg hadde Truls foran. Men jeg bremset ikke heller. Jeg var med og kjørte rundt. Men det stoppet opp, sier Boasson Hagen – som sammen med andre proffer som Kristoff, Odd Christian Eiking (FDJ) og Sindre Lunke (Team Sunweb) ble sittende fastløst bak.

– Det ble for vanskelig i dag. Vi satt bak der stort sett alle mann. Da ble det vanskelig å få luker eller komme i fra, sier Dimension Data-rytteren kortfattet.

– Kontilagene har mange ryttere og de har klart å ta (gullet) før også. Dette er ikke første gangen. Alex vant vel da han var i Joker, påpeker 30-åringen.

Etter målgang kunne rudsbygdingen Boasson Hagen i det minste glede seg over at en rytter med bakgrunn fra Lillehammer CK tok gullet.

– Jeg er happy at det er en fra Lillehammer som tar det, når jeg ikke har muligheten. Han er absolutt sterk og bra. Det er imponerende. Det var en vanskelig bakke å kjøre fra i. Det var vind og vanskelig å stikke, sier «Eddy».

Kristoff: - Jeg holdt øye med Edvald

Mens Boasson Hagen hadde Korsæth som sin satellittrytter i front, så Kristoff på Bystrøm som sin representant. Stavanger-ekspressen kunne attpåtil se på Team Coop-rytterne Ole André Austevoll og Krister Hagen som sine allierte der fremme.

– Vi satt fint i det, men jeg trodde han (Bystrøm) skulle stikke av med seieren. Det er litt skuffende. Jeg følte ikke jeg kunne gjort det så mye annerledes. Jeg følte vi satt best i det. At de ikke klarte å dra det i land, får de få litt kjeft for, sier Kristoff til procycling.no etter målgang.

– Det ble litt lureløp. Vi kjørte vel så dårlig økonomisk som det går an. Seint på flatene og fort i bakkene. Jeg følte at vi satt godt i det med to mann i det første bruddet. Så kom Sven Erik i et mellombrudd og kom seg opp.

Selv om Kristoffs interesser syntes godt i varetatt med flere Coop-ryttere og Bystrøm helt foran, virket Katusha-rytterens egne gullsjanser temmelig truet etter hvert som 14-mannsgruppen opparbeidet seg en ledelse på hele ni minutter. Jakten i hovedfeltet var preget av individuelle angrep og kortlevde forsøk, fremfor en samlet kollektiv organisering fra noen av lagene.

– Jeg følte meg veldig låst. Jeg kunne ikke gjort så mye, uansett. Skulle jeg taue med folk på hjul? Det nytter ikke det. Og jeg klarer ikke å kjøre ifra noen i bakkene, så det måtte andre gjøre. Jeg følte ikke at jeg kunne gjøre så mye, jeg måtte bare henge på favorittene. Det klarte jeg stort sett. Men vi brydde oss ikke så mye om at Eiking kjørte av gårde mot slutten.

– Jeg hadde håpet å kjempe om seieren. Jeg holdt et øye med Edvald og det ble som det ble. Han hadde ikke nok ryttere til å hjelpe seg. Det blir vanskelig når du har hele hjulet på feltet. Hvis jeg prøver å gå vil ingen kjøre med meg, og det blir det samme med Edvald. Sånn sett blir det vanskelig. Jeg følte ikke at det var noen løype for meg uansett, konkluderer Kristoff.