Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det ble som jeg fryktet

Johannes Høsflot Klæbo måtte se seg slått av Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov i tour-sammendraget etter en tøff avslutningsetappe.

SLÅTT: Alexandr Bolsjunov var altfor sterk for Johannes Høsflot Klæbo på den siste etappen av Tour de ski i Val di Fiemme.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLÅTT: Alexandr Bolsjunov var altfor sterk for Johannes Høsflot Klæbo på den siste etappen av Tour de ski i Val di Fiemme. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo forsto tidlig at drømmen om å repetere seieren fra fjorårets Tour de Ski forsvant med Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov oppover alpinbakken.

- Jeg skjønte litt hvordan jeg lå an, og målet mitt da jeg så at det røyk var bare å tape minst mulig, sånn at jeg ikke tapte tredjeplassen også, sier Klæbo.

Som i fjor viste Klæbo at han mangler kapasitet og teknikk til å takle en slik ekstrem motbakke som den han møter opp den avsluttende tour-etappen. Da holdt det til seier, men i år var konkurrentene altfor nærme.

- Det var tungt, det ble som jeg fryktet. Det er litt blandede følelser, jeg er så klart glad for å være på pallen, men sånn totalt sett er det kjipt å se at touren røk i Toblach, sier nordmannen.

Dårlige ski ødela

For det var på den tredje og fjerde etappen av årets tour at Ustjugov og Bolsjunov koblet et grep i kampen om sammenlagttrofeet. Klæbo hadde dårlige ski enn normalt på den første av de to etappene og det kan være det som kostet ham sammenlagtseieren.

Nordmannen tapte litt over minuttet på de to etappene i Toblach, og til slutt var det et minutt og ni sekunder som skilte Klæbo fra seier.

- Jeg er fornøyd med hvordan kropp og hodet og alt har fungert. Jeg har gjort det jeg har kunnet for å være med og kjempe her og føler at jeg har gjort alt rett. Så er det to stykker som har vært bedre. Det må jeg bare erkjenne og gratulere dem for. Jeg er nødt til å ha mer luke enn ett sekund. Det holder ikke i det hele tatt, sier Klæbo.

- Er det bittert at utstyret kan ha stoppet deg?

- Nei, jeg tenker egentlig ikke sånn på det. Det er fryktelig mange faktorer som skal klaffe for at vi skal lykkes. Det var kanskje en blanding av at jeg kanskje ikke har den råeste dagen og ikke det beste ski i feltet, da blir det en stygg dag og det er sånn det er.

Klæbo understreker at smørerne har gjort en fantastisk innsats gjennom touren og jobbet utrettelig gjennom hele dagen og kvelden og gir ikke dem skylden for at seieren glapp.

Prioriterer ikke bakketrening

Som Petter Northug før ham mangler Klæbo giret til de beste konkurrentene opp den lange, sammenhengende og bratte stigningen i Val di Fiemme.

Likevel er det ikke nødvendigvis det som blir hovedfokuset i treningsarbeidet til Klæbo i tiden framover.

- Det er på distanse, det er der jeg må knappe inn noen sekunder og bli bedre. Det blir feil å si at det er bare det også, men det ser slik ut nå. Jeg tror at opp sistebakken her så kan jeg sikkert trene mye på det og prøve å bli bedre, men totalt er det ikke sikkert jeg tjener så mye på det. Jeg har heller fokus på de tingene vi gjør oftest og det er 15 km og sprint, så får jeg prøve å bli bedre på det, sier Byåsen-løperen.

Før etappen var Klæbo bekymret for at han skulle falle sammen teknisk, slik han gjorde i fjorårets avslutning. Det viste seg å stemme. Lagkamerat og klatrespesialist Sjur Røthe, som endte på andreplass på avslutningsetappen og fjerdeplass totalt, mener det er små justeringer som kan gjøre Klæbo bedre.

- Jeg tror ikke han skal være så bekymret for padlingen sin, det er kunst å se på når han går hoppende padling. Hvis han lærer seg til å få den til å bli ennå litt lengre og glidende i sånne bakker som det her har han absolutt god mulighet, sier Røthe.

Sterk Bolsjunov

Sergej Ustjugov var den store favoritten før den siste og avgjørende etappen, men 23 år gamle Bolsjunov viste igjen hvilken fantastisk skiløper han allerede har blitt.

- I dag var det min dag. Jeg klatret bra og klarte å henge med Sjur og Simen lenge. Jeg er stolt nå, sier vinneren til Dagbladet.

I fjor sleit han fælt oppover bakken og tapte pallplassen og godt over minuttet til Simen Hegstad Krüger. I år var det bare Krüger og Røthe som klarte å holde den enormt sterke russeren bak seg opp bakken.

- Han gikk fortere i år enn i fjor sammenliknet med oss andre. Han er fryktelig sterk og det var en veldig fortjent seier, roser Klæbo.