DELER HISTORIER: Anja Pärson forteller at hun har opplevd trakassering som sportskvinne. Foto: NTB Scanpix
DELER HISTORIER: Anja Pärson forteller at hun har opplevd trakassering som sportskvinne. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sportskvinner med #metoo:

- Det ble sport i å ta på brystene eller rumpa mi

Anja Pärson og McKayla Maroney forteller.

(Dagbladet): Denne uka tok emneknaggen «#MeToo» av i sosiale medier etter at tusenvis av menn og kvinner deler egne historier om overgrep og voldtekt. Dette skjer som følge av overgrepsavsløringene mot filmprodusent Harvey Weinstein.

Men det har også spredd seg utenfor Hollywood.

Flere kjente idrettskvinner deler også nå sine historier, deriblant OL-heltene svenske Anja Pärson (alpint) og amerikanske McKayla Maroney (turn).

Pärson (36) var verdens beste alpinist og la opp i 2012. Hun tok solide 13 VM-medaljer, 6 OL-medaljer og totalt 42 seiere i verdenscupen. Bak fasaden opplevde hun trakassering, hevder hun:

- I en periode ble det sport for visse menn om hvem som kunne ta på brystene og rumpa mi på dansegulvet eller i baren. Jeg sluttet helt å gå ut, skriver svenske Pärson på Instagram.

Nakkegrep

Hun fortsetter:

- Det ble en hverdag der de tok seg friheten og kysset på meg når de ville ha et bilde, og når noen tok nakkegrep lo jeg bare for å slippe fri, skriver Pärson.

- Det hender fortsatt i dag at spesielt eldre menn tar grep rundt nakken min når de vil ha bilde. Det fryser i hele kroppen. Ikke mer. #metoo #nomore, skriver den tidligere alpinisten.

Overgrep fra lege

OL-vinner McKayla Maroney (21) deler også sine uhyggelige skildringer som hun opplevde fra en av legene på det amerikanske landslaget.

Dette skal ha startet i 13-årsalderen og helt til Maroney sluttet på landslaget. Legen sa seg skyldig i juni i en sak som omfatter barnepornografi, og han er er anklaget for trakassering av over 100 kvinner.

For Maroney startet det allerede som tenåring.

- Han (legen) sa det var en nødvendig medisinsk behandling han hadde utført på pasienter i 30 år, skriver Maroney i en Twitter-melding.

Hun beskriver en opplevelse fra VM i Tokyo som 15-åring. Hun hevder hun fikk sovepiller og at hun plutselig våknet ved legen.

- Det neste som skjedde var at jeg var alene med ham på hotellrommet og fikk en «behandling». Jeg trodde jeg skulle dø den kvelden, skriver hun.

Maroney er regnet som en av USAs største turnstjerner de siste åra. Meldingen er omtalt i store amerikanske aviser som Washington Post og NY Post.