ALL ABOUT MARTIN: Martin Ødegaard på talentleir på Lassa i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
ALL ABOUT MARTIN: Martin Ødegaard på talentleir på Lassa i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

«Det ble tidlig klart at Martin så løsninger og rom som vi som trenere ikke var i nærheten av å tenke på engang»

Håkon Grøttland i NFF svarer på Morten P.s kommentar.

Dette er en tekst skrevet av Håkon Grøttland, fagansvarlig for spillerutvikling i NFF, som et tilsvar til kommentaren til Morten Pedersens kommentar: «Takk herren for pappa Ødegaard - under NFFs vinger kunne Martin fort blitt kreativt skadet»

Tiltak i NFF-regi skal være et supplement til klubb, som skal inspirere og gi referanser inn mot et topp nasjonalt og internasjonalt nivå. Vi jobber kontinuerlig for å sikre at det er topp kvalitet på tiltak som vi har det overordnede ansvaret for (kretslag, regionslag, talentleire og aldersbestemte landslag).

I år har vi lansert en ny fagplan for spillerutviklingsmodellen (fra nå kalt landslagsskolen). I dette ligger det implisitt en ydmykhet. Vi har erkjent at ting kan gjøres bedre, samtidig som vi ønsker å forsterke ting vi har vært og er gode på.

Martin Ødegaard er en spiller alle i norsk fotball er stolte av. En spiller som gjennom eierskap til egen utvikling har gått veien fra ballbingen på «kjappen» til Santiago Bernabeu. Ingen andre enn Martin sjøl og hans nærmeste skal ta æren for at han er der han er i dag. Det er imidlertid grunn til å tro at guttens utviklingshunger har fått bra næring fra klubb, krets og forbund.

Jeg har vært så heldig at jeg på vegne av NFF har fått lov til å følge Martin Ødegaard tett fra han var 11 år og frem til han ble toppspiller. I perioden 2010 — 2014 var jeg spillerutvikler i Buskerud Fotballkrets, og hadde da som oppgave på vegne av NFF å identifisere og følge opp de største talentene i kretsen gjennom NFF`s spillerutviklingspyramide.

I den sammenheng, og sett i lys av en mildt sagt unyansert kommentar i Dagbladet i dag, føler jeg behov for en kort beskrivelse av Martin Ødegaard sin NFF-historikk:

1) Martin Ødegaard spilte sin første kretslagskamp januar 2010. Han hadde da akkurat fylt 11 år, og spilte sammen og mot gutter som var to — tre år eldre.  Rapporten etter første kamp lyder som følger:

«Klarer seg strålende. Gode valg. Bra touch, smart i posisjonsspillet».

De påfølgende tre årene var Martin ukentlig med på kamper og treninger i NFF/krets-regi. Alltid med to — tre år eldre spillere.

2) Det første året på kretslaget spilte Martin for det meste venstreback på et meget godt kretslag (med blant annet Iver Fossum og Bersant Celina), som stort sett var i besittelse av ballen. Vurderingen var at han gjennom denne posisjonen fikk flere ballinvolveringer og positive opplevelser mot gutter som var fysisk overlegne. Etter hvert ble han flyttet høyere i banen .

UENIG: Håkon Grøttland, fagansvarlig spillerutvikling NFF. Foto: NFF
UENIG: Håkon Grøttland, fagansvarlig spillerutvikling NFF. Foto: NFF Vis mer

3) Det ble tidlig klart at Martin så løsninger og rom som vi som trenere ikke var i nærheten av å tenke på engang. Han hadde derfor ingen «regler» å forholde seg til i angrepsspillet. Han fikk slippe seg løs og prøve på det han mente var mest hensiktsmessig der og da. Veiledningen fra trenerne begrenset seg til positiv forsterkning og av og til en oppfordring om å prøve enda mer på det han var god på; nemlig å identifisere rom fremover i banen.

4) Både i klubb og på kretslaget opplevde Martin å være en del av lag som var i mye ballbesittelse og følgelig etablerte spill godt inne på motstanderens banehalvdel. For å opprettholde trykket og muligheten for å produsere mål og målsjanser er det viktig at man som enkeltspillere og lag omstiller raskt de gangene man mister ballen. Veldig enkelt forklart; at den spilleren som er nærmest motspillers ballfører flytter beina og forsøker å vinne igjen ballen. Denne fasen av spillet ble Martin utfordret på. Både av NFF og Strømsgodset.

5) I den aktuelle perioden var det et svært tett samarbeid mellom NFF / krets og Strømsgodset Toppfotball. Dette innebar at treneren til Martin i Strømsgodset også var kretslagstrener, og at NFF og Godset hadde regelmessige møter for å sikre at vi var samstemte på hva og hvordan vi skulle jobbe med våre største talenter. NFF formidlet med andre ord ikke noe annet til Martin Ødegaard enn det han opplevde hjemme i klubben sin.

6) Sommeren 2012 var Martin inne på sitt første nasjonale tiltak (Statoil Talentleir). Han hadde allerede etablert seg som et ekstraordinært talent og var nominert inn med følgende spillerbeskrivelse: «Gode ferdigheter i forhold til nærom (1. touch, ta av press, føring \ dribling, kombinasjonsspill). Kan utfordres på bruk av fjernrom».

I etterkant av samlingen var tilbakemeldingen at en spiller med et slik repertoar og blikk gjerne må prøve å sette opp enda flere situasjoner fremover i banen.

Det neste halvannet året opplevde vi at Martin tok voldsomme steg og han spilte sin første aldersbestemte landskamp september 2013 mot Sverige. Han hadde da vært en del av NFF`s spillerutviklingsmodell i over tre år:

• Tresifra antall sonetreninger og sonekamper (samarbeid krets og toppklubb).
• 50 — 60 kretslagskamper og treninger med og mot 2-3 år eldre spillere.
• Regionale tiltak og talentleir i Stavanger
• Ukentlige møter mellom Strømsgodset og NFF (krets) for å kvalitetssikre og diskutere spillerens utvikling, treningshverdag, kamparena osv.

7) Jeg avslutter med Martin sin egen oppsummering på mail i etterkant av en regionsamling høsten 2013:

«Hei

Takk for en fin samling.Her er mine tanker om samlinga: Synes egentlig at dette var kanskje den regionsamlingen jeg har vært med på hvor det har vært best spillemessig. I første kampen synes jeg vi var gode offensivt, men hadde litt å gå på defensivt. I den andre kampen synes jeg det var omvendt. At vi slet litt med det offensive, mens vi var solide defensivt. Det er som dere sier et lag med gode ball-spillere så det er mulig og få til mye bra spill. Ellers så er det en fin gruppe, hvor det har vært god stemning både på og utenfor banen. Alt i alt en veldig bra og positiv samling.»