- Det ble utrolig sterkt å stå der

Northug gråt foran 50 000 på Universitetsplassen.

BLE RØRT TIL TÅRER: Gullvinner Petter Northug under medaljeseremonien på Universitetsplassen søndag kveld.
Maxim Vylegzhanin fra Russland kom på andre mens Ilia Chernousov tok tredjeplassen.
 

 


Foto: Lise Åserud / Scanpix
BLE RØRT TIL TÅRER: Gullvinner Petter Northug under medaljeseremonien på Universitetsplassen søndag kveld. Maxim Vylegzhanin fra Russland kom på andre mens Ilia Chernousov tok tredjeplassen. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Det er ikke ofte man ser Petter Northug streve med å kontrollere følelsene sine.

Under medaljeseremonien på Universitetsplassen i kveld - foran et massivt folkehav som trolig talte godt over 50 000 - greide han ikke å holde tårene tilbake under avspillingen av «Ja, vi elsker».

- Det var utrolig sterkt å stå der. Det er første gangen jeg står i venterommet og hører navnet mitt før prisseremonien. Å ta imot gullet foran så mye folk, og å høre folk synge nasjonalsangen, er den største opplevelsen i mitt liv, sier han.

Hulket i målområdet
Med gullet på fellesstarten med skibytte nådde Petter Northug sitt mål for VM, som var å ta én individuell gullmedalje. Selv har han gjerne bare trukket på skuldrene hver gang spørsmålet om press fra omgivelsene har dukket opp.

Akkurat det har nok bare vært et spill for galleriet. Men det aller største presset har Northug lagt på seg selv - og lettelsen over å ha greid det vippet Northug av pinnen to ganger i dag.

For det var ikke bare på Universitetsplassen det ble emosjonelt for ham i dag. Også etter målgang kom tårene trillende mens han lå utslitt på magen inntil et reklameskilt.

- «Å fy faen» var det eneste Northug greide å stotre fram mens han hulket som et lite barn (se videoen hos NRK).

- Hva skal jeg si? Det er lettelse, glede og mye annet som gjør at det skjer. Jeg har lagt et stort press på meg selv, og vet hvor tøft det er å ta VM-gull. At jeg klarer det gjør at jeg blir utrolig lettet, sier Petter.

- Når gråt du sist?

- Etter femmila i OL i fjor (da han tok sitt eneste individuelle gull i mesterskapet, journ.anm.). Da skjedde det med tanke på at jeg hadde fått en trå start, kom tilbake og tok gull i en øvelse der jeg egentlig ikke trodde jeg kom til å havne på pallen.

Sundby håper på medalje
Lagkompis Martin Johnsrud Sundby - som gikk sitt livs duatlon og ble nummer fem - fikk også være med på seremonien. Og han ble overrasket da Dagbladet fortalte at Northug tok til tårene.

- Gråt han?! Det var bra. Det viser at gutten er mer menneskelig enn vi andre har trodd. Jeg vet dette er utrolig stort for Petter, han har drømt om dette i mange år.

- Du kommer kanskje til å gjøre det samme om du havner på pallen i løpet av VM?

- Da skal jeg sippe som en unge. Jeg må innrømme at det frister voldsomt å stå på pallen her. Da vi sto bak scenen der og kikket, tenkte vi bare «herregud».

- Vinner dere stafetten kommer det fort 100 000?

- Jeg håper inderlig å stå på pallen i dette mesterskapet, gjentar Sundby.

Northug vil gå alt
Petter var på forhånd pekt ut som den store favoritten på fellesstarten, og han sviktet ikke. Med lårmuskulaturen proppfull av melkesyre var det ingen som greide å mobilisere en like rå finish, slik vi har sett så mange ganger før.

GULLGLIS: Ski-VM 2011 i Holmenkollen. Petter Northug sammen med  Martin Johnsrud Sundby etter medaljesermonien på Universitetsplassen i Oslo hvor Northug kunne innkassere gull etter å ha vunnet 30 km jaktstart med skibytte.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
GULLGLIS: Ski-VM 2011 i Holmenkollen. Petter Northug sammen med Martin Johnsrud Sundby etter medaljesermonien på Universitetsplassen i Oslo hvor Northug kunne innkassere gull etter å ha vunnet 30 km jaktstart med skibytte. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Nå handler alt om å nullstille seg for de resterende øvelsene i mesterskapet. Også på det området er Northug vanligvis en ener.

Spørsmålet er om han stiller til start på tirsdagens 15 kilometer klassisk, som i utgangspunktet er hans svakeste disiplin. I formen han er i om dagen spørs det likevel om landslagsledelsen har råd til å la ham stå over.

Northug selv har i hvert fall lyst til å gå.

- Det blir en diskusjon i kveld, for det må avgjøres i dag. Jeg har alltid lyst til å gå alt, jeg.

- Du er fortsatt sulten?

- Ja. I morgen handler alt om å komme seg raskt ned på jorda igjen og kjempe om flere medaljer. Før har jeg klart det veldig bra. Jeg veit hva jeg skal gjøre mentalt for å få bakkekontakt igjen, sier han.

Hilste til kaffekroken i Mosvika
Marit Bjørgen sa i går at alt oppstyret en gullmedalje medfører tapper vel så mye krefter som selve løpene. For Northugs del har det gått i ett siden siden han kom i mål - og ennå skal han i NRKs VM-studio på Soria Moria før han kryper til sengs.

- Jeg er flink til å drikke og spise godt underveis. Det er det viktigste, sier han.

PALLEN: Gullvinner Petter Northug under medaljeseremonien på Universitetsplassen søndag kveld. Maxim Vylegzhanin fra Russland kom på andre mens Ilia Chernousov tok tredjeplassen. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
PALLEN: Gullvinner Petter Northug under medaljeseremonien på Universitetsplassen søndag kveld. Maxim Vylegzhanin fra Russland kom på andre mens Ilia Chernousov tok tredjeplassen. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- I bilen på vei ned hit - hva tenkte du?

- Jeg hørte rykter om at det var mye folk, og det var mye folk i Kollen også. Heldigvis var det bedre vær enn i går sånn at folk fikk sett noe. At det skulle være så voldsomt med tilskuere var egentlig litt overraskende. Det var mye mer enn på torsdag!

En journalist fra Trønder-Avisa rakk også å smette inn med et lokalt spørsmål:

- Det var veldig mye folk i kaffekroken i Mosvika i dag, har du en hilsen til dem?

- Jeg hilser alltid hjem til kaffekroken i Mosvika. Men med innbyggertallet i Mosvika tatt i betraktning kan det ikke ha vært altfor mange, smiler Northug.

SØLVGUTTENE: Norge tok en fin sølvmedalje i laghopp for menn. Hilde, Jacobsen, Romøren og Bardal utgjorde laget. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
SØLVGUTTENE: Norge tok en fin sølvmedalje i laghopp for menn. Hilde, Jacobsen, Romøren og Bardal utgjorde laget. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger Vis mer