DEN RUSSISKE BJØRNEN BRØLER: Aleksej Petukhov og Nikita Kriukov gikk Russland inn til gull på lagsprinten, foran Sverige og Canada. Foto:   AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOT
DEN RUSSISKE BJØRNEN BRØLER: Aleksej Petukhov og Nikita Kriukov gikk Russland inn til gull på lagsprinten, foran Sverige og Canada. Foto: AFP PHOTO / PIERRE TEYSSOTVis mer

- Det ble veldig lett for oss da Norge ble slått ut

Sprintkongen Kriukov er svært overrasket.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Nikita Kriukov staket fra Petter Northug på den klassiske sprinten, og befestet sin posisjon som verdens raskeste langrennsløper etter seieren på lagsprinten i dag.

Men ingen norske herreløpere var på stadion da Kriukov fosset forbi Emil Jönsson på oppløpet og tok sitt andre sprintgull i mesterskapet.

For første gang i historien røk Norge ut før finalen, etter Pål Golbergs kollaps på den femte av seks etapper i semifinalen.

Den norske fiaskoen kom som en stor overraskelse på de fleste - ikke minst Nikita Kriukov.

- Det ble veldig enkelt for laget vårt da Norge ble slått ut. Jeg er veldig, veldig overrasket over at det skjedde, sier han til Dagbladet.

Kriukov er blitt mye bedre i fristilsprintene denne sesongen, og hadde sett fram mot en duell mot Petter Northug på sisteetappen.

- Jeg vet at Northug var veldig sterk de siste 100 meterne. Northug var god, men det var et problem med Golberg. Jeg er veldig overrasket over at Norge ikke var i finalen, gjentar han.

- Hva syntes du om det norske laguttaket?

- Jeg skjønte at førsteetappen i det norske laget ikke var like sterk som i det svenske. Hellner er veldig sterk på distanse, og Aleksej (Petukhov) er det samme, sier han.

Med to sprintgull har Kriukov kopiert prestasjonen til Ola Vigen Hattestad i Liberec i 2009, noe han selv tok opp på pressekonferansen.

Og han har sendt et kraftig skremmeskudd med tanke på OL i Sotsji neste år -  for nå er det Kriukov som er mannen å slå. Han tar stadig nye steg som langrennsløper også.

- I år er skøytingen min blitt veldig god, i fjor kom jeg ikke gjennom prologen. Nå kan jeg slå alle i en skøytesprint, sier han.