Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det blir bare staking i framtida

Langløpskongen Petter Eliassen spår.

HER ER FRAMTIDA: Langløpskongen Petter Eliassen, her på vei mot mål i Birken, tror det bare blir staking på de beste i Ski Classics i årene som kommer.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HER ER FRAMTIDA: Langløpskongen Petter Eliassen, her på vei mot mål i Birken, tror det bare blir staking på de beste i Ski Classics i årene som kommer.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Eliassen ventet lenge på å få gjennombruddet sitt som skiløper, men etter mange nesten-år på det ordinære landslaget slo han gjennom med et brak i langløpssirkuset Ski Classics i fjor.

Under Thomas Alsgaards vinger i Team Leaseplan Go-laget vant han Vasaloppet, Birken, Årefjällsloppet og König Ludwig Lauf i fjor, samtidig som han ikke var dårligere enn nummer sju noen av de ni rennene som inngår i Ski Classics-cupen.

I år er han regjerende sammenlagtmester og den alle peker på som mannen å slå når det braker løs igjen med prolog og La Sgambeda i Livigno den første helgen i desember.

- Petter Eliassen er sterk, altså. Det han gjorde i fjor var imponerende, sier manageren til det konkurrerende norske langløpslaget Team United Bakeries, Henrik Kvissel, til Dagbladet.

Blir ikke dårligere i år
For de av oss som satt og så på Birkebeinerløpet på tv klarer ikke helt å glemme måten Eliassen staket fra Martin Johnsrud Sundby i siste delen av løpet og vant på ny løyperekord.

Det er ikke noe som tyder på at han skal bli noe dårligere denne sesongen.

- Nei, kanskje ikke. Det eneste må være at det blir tøffere konkurranse, i så fall, sier Petter Eliassen til Dagbladet.

- Spenningsmomentet er jo om flere av verdenscupløperne ikke bare stiller opp, men også satser på noen av de lange løpene. Da kan det bli tøffere, for noen av dem har bare stilt opp tidligere.

Northug-faktoren
Akkurat det er litt av grunnen til at hele langløpssirkuset følger feiden mellom Norges Skiforbund og Petter Northug tett. Northug har signalisert at han ønsker å gå enkelte langløp, men dersom verdenscupen ryker i forhandlingene mellom ham og skiforbundet, må han gå inn for Ski Classics med hud og hår.

Eliassen tror Northug kan vinne den cupen sammenlagt også.

- Ja, men da må han gå de fleste løpene i så fall. Gjør han det er han en kandidat til å vinne sammenlagt, sier Eliassen.

Den store forskjellen mellom langrenn i verdenscupen og i langløpssirkuset er at de lengste løpene omtrent bare blir staket. Når Eliassen skal synse om hvilke løp det er mulig å gå med festesmøring kommer han til to.

- Årefjällsloppet og Birken, om forholdene tilsier det. Eller blir det bare staking, og det blir det også i framtida, sier Eliassen.

Dropp skøyting
Det er med andre ord ganske annerledes å lykkes i langløp enn det er i verdenscupen. Ikke minst med tanke på hvordan man trener.

- Det sitter sikkert litt i hodet. Du må på en måte si til deg selv at du skal satse på det, bli mentalt innstilt på de rennene. Og så må du kutte ned på den treninga du ikke trenger. Skøytetrening kan du kutte ut. Du må trene mer staking. Du må gjøre noen endringer som kan være negativt for vanlig langrenn, sier Eliassen til Dagbladet.

For langløpskongen er det ingen vei tilbake til verdenscupen. Med alle seirene fra i fjor merker han større forventninger til seg selv foran denne sesongen.

Og så mangler han fortsatt en viktig laurbærkrans.

- Marcialonga frister meg veldig, det må jeg si. Å vinne der. Det er Marcialonga, Birken og Vasaloppet som er de tre største, sier han.

De to siste har han allerede vunnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!