- Det blir en helsikes dag

Dagens etappe er Tourens tøffeste, mener Lance.

FRYKTER DAGENS ETAPPE: Lance Armstrong mener dagens etappe er treukersrittets tøffeste. Foto: AFP
FRYKTER DAGENS ETAPPE: Lance Armstrong mener dagens etappe er treukersrittets tøffeste. Foto: AFPVis mer

Direkte 12.25: Følg den 17. Tour de France-etappen

(Dagbladet.no) Glem gårsdagens to tøffe fjell, glem lørdagens Mont Ventoux. Mange mener dagens etappe er den tøffeste i årets Tour de France.

Og det er lett å skjønne hvorfor. Vi snakker ikke om de største fjellene, men det er mange av dem. Rytterne skal over fire førstekategoristigninger og én andrekategori.

Og samtidig har rytterne fortsatt restene av gårsdagens to fjell i lårene.

- Dette er den virkelige etappen, det blir en helsikes dag, den hardeste i Touren, sier Lance Armstrong ifølge Cyclingnews.

OVERRASKENDE TREER: Bradley Wiggins, den tidligere banesyklisten, ligger på en imponerende tredjeplass i Tour-sammendraget. Foto: AP
OVERRASKENDE TREER: Bradley Wiggins, den tidligere banesyklisten, ligger på en imponerende tredjeplass i Tour-sammendraget. Foto: AP Vis mer

Alberto Contador har tidligere kalt den 17. etappen for selve «dronningetappen» i Alpene.

- En ekkel etappe
Fem stigningen betyr også mange utforkjøringer, men det er ikke slik at rytterne hviler når de sykler nedover. Farten er så stor at omtrent hver eneste muskel er i helspenn og de må være ekstremt konsentrert for å unngå uhell.

Hvis du i et brøkdelsekund tenker på noe annet enn meterne foran deg, risikerer du å stupe ned i asfalten slik Jens Voigt gjorde i går.

- Dette ser ut som en ekkel etappe. Lykke til gutter, skriver Robbie McEwan på Twitter-profilen sin. Han falt stygt tidligere i sesongen og er ikke med i Frankrike.

Som i går starter rytterne å klatre umiddelbart, opp mot Cormet de Roselend, dagens høyeste fjell - 1968 meter over havet. Og som i går avsluttes etappen med en utforkjøring, ned mot målgangen i Le Grand-Bornand.

SLITER: Cadel Evans har skuffet stort i år, og ligger på 17. plass. Foto: AFP
SLITER: Cadel Evans har skuffet stort i år, og ligger på 17. plass. Foto: AFP Vis mer

Dessverre vil nok mange si, for det gjør det vanskeligere å klare å rykke fra - du kan fort bli kjørt inn i den siste utforkjøringen. Men samtidig er dagens etappe såpass krevende - med fem klatringer - at hendelsesforløpet fort kan bli ganske annerledes sammenliknet med gårsdagens.

Lance eksploderte
I går gikk flere ryttere - anført av klatretrøyeleder Franco Pellizotti - i brudd tidlig. Flere av dem falt av, men sammenlagtkandidatene klarte aldri å hente dem inn.

Astana-gutta styrte hovedfeltet og hadde full kontroll. Bradley Wiggins og Andy Schleck er nærmest Astana-gjengen i sammendraget, og i dag lagene deres - Garmin og Saxo Bank - angripe. Spesielt Schleck bør nærme seg i dag, for han vil trolig tape ytterligere til Astana-gjengen i morgendagens tempo.

Én av dem som imponerte aller mest i går, var Lance Armstrong. Han så ut til å bli hektet av da flere av sammenlagtkanonene støtet fra hovedfeltet og han tapte over halvminuttet til dem. Så eksploderte Texas-veteranen og hentet dem inn.

- Jeg hadde ikke noe valg. Derfor ventet jeg til det ble enda litt brattere og så akselererte jeg, sier Armstrong ifølge Associated Press.

Dermed ble det ingen endringer blant de fem beste i går ettermiddag, men andre ryttere med sammenlagtdrømmer ble ytterligere hektet av - som Cadel Evans. Australieren ligger nå på 17. plass - sju minutter og 23 sekunder bak ledende Alberto Contador.

Evans helt ute
- Jeg er helt ute. Jeg er ikke lenger med i kampen om en plass på podiet eller en plassering å snakke om. Kroppen er egentlig fin, men av profesjonelle grunner kan jeg ikke snakke om hva som egentlig er problemet, sier han til Sydney Morning Herald.

En uttalelse som setter fart på spekulasjonene om at han er svært misfornøyd med hjelpen han får fra resten av Silence-Lotto-laget. Han skjønte kanskje hvordan dette kunne tolkes, for i går kveld redigerte han seg selv litt på hjemmesida si.

- Jeg er åpenbart ikke på mitt normale nivå, og jeg har vært hos legen for å prøve å finne ut av det. Jeg er veldig skuffet, for jeg har som alltid høye forventninger foran Tour de France. Jeg har ikke klart å levere i år, og nå må jeg finne ut hvorfor, skriver Evans, som har kommet på 2. plass de to siste åra.

Selv om Astana-gutta på mange måter virker uovervinnelige, har Evans stor tro på at Bradley Wiggins kan tukte Contador & co. Briten ligger på 3. plass - ett minutt og 46 sekunder bak spanjolen.

- Sånn som han har kjørt til nå, vil jeg ikke bli overrasket om han vinner Tour de France. Han klatrer veldig bra og vet virkelig hvordan han skal kjøre i flatere partier, sier Evans ifølge The Telegraph.