Arne Scheie

- Det blir et antiklimaks

- For meg blir det et antiklimaks hvis Maren Lundby skal være prøvehopper i Vikersund, sier NRK-legenden Arne Scheie. Sportssjef Clas Brede Bråthen: - Arne er «spot on». Jeg er veldig glad for at han sier dette.

NRK-LEGENDE: Arne Scheie kommenterte hopp i mange år. Foto: NTB
NRK-LEGENDE: Arne Scheie kommenterte hopp i mange år. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRKs tidligere hoppkommentator, Arne Scheie (77), vil se de beste kvinnelige hopperne i skiflygingsbakken så fort som mulig.

I april satte verdenscupkomiteen i Det internasjonale skiforbundet FIS nok en gang foten ned. Med sju stemmer for - og ni stemmer imot - ble det bestemt at kvinnene heller ikke kommende sesong får hoppe skiflyging.

Dette irriterer Maren Lundby (26) og de andre kvinnene grenseløst. Mildt sagt. Så desperat er profilen etter å hoppe skiflyging, at hun vurderer å være prøvehopper under skiflygings-VM i Vikersund i mars. Også andre jenter kan komme til å melde seg på.

Men Scheie advarer:

- For meg blir det et antiklimaks hvis Maren Lundby skal være prøvehopper i Vikersund.

FRUSTRERT: Maren Lundby vil gjøre som Halvor Egner Granerud (til høyre), men får ikke lov. Her fra pressekonferansen til hopplandslaget på Sognsvann i Oslo mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FRUSTRERT: Maren Lundby vil gjøre som Halvor Egner Granerud (til høyre), men får ikke lov. Her fra pressekonferansen til hopplandslaget på Sognsvann i Oslo mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Hvorfor?

- Prøvehopper … da er du fortsatt på utstilling. Du er ikke tatt på alvor. De fleste kan være prøvehopper. Men det er ikke noe som kommer til å stå i historiebøkene.

NRK-legenden fortsetter:

- Jeg følger mer med enn noensinne. Og jeg understreker at dette er min mening og ikke NRKs mening. Når du ser hvor gode de beste kvinnene er, så hadde det vært moro å se dem i skiflyging.

Scheie mener tida er inne:

- Spesielt for Norge som har så gode hoppere med Maren Lundby i front. Naturligvis hadde det vært spesielt morsomt å se dem i Vikersund.

EKSPERT: Arne Scheie kjenner alle hoppbakker i verdenscupen ut og inn. Her fra VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB
EKSPERT: Arne Scheie kjenner alle hoppbakker i verdenscupen ut og inn. Her fra VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Døra er likevel ikke helt lukket. Tirsdag 18. mai skal hoppkomiteen i FIS ha et møte. Der skal de godkjenne eller avvise avgjørelsen i verdenscupkomiteen.

Utøvernes representant, Sarah Hendrickson fra USA, har engasjert seg kraftig. Hun har ringt rundt til alle de kvinnelige hopperne for å mobilisere og forsøke å snu stemningen på møtet i hoppkomiteen.

- Sarah skal ta opp spørsmålet igjen, på vegne av oss utøvere, som har veldig lyst til å hoppe skiflyging, forteller Lundby til Dagbladet.

- Kan Hendrickson påvirke komiteen?

- Hun snakker for oss utøvere. Hvis det er noen de burde høre på, så er det utøverne. De er jo der for oss.

OPPROP: Hoppjentene er desperate etter å få slippe til i skiflyging. Men et flerall i FIS tillater ikke dette. Her fra et opprop der flere av kvinnene - deriblant Maren Lundby - ber om å få hoppe skiflyging. Vis mer

Hvis det ikke blir gjennomslag, forteller Lundby at hun kan komme til å stille som prøvehopper under skiflygings-VM.

- Jeg vurderer å være prøvehopper. Men jeg må se hvordan jeg ligger an i verdenscupen sammenlagt på dette tidspunktet. Jeg har ikke bestemt meg for noen ting ennå.

- Hvorfor vil du være prøvehopper?

- Jeg vet ikke hvilken form jeg er i til neste år, eller om tre år. Jeg har lyst til å utnytte mulighetene jeg har når jeg er i den formen som jeg er i. Uten at jeg er veldig gammel, så føler jeg at jeg har gått glipp av noe i alle år.

Men Scheie advarer:

- For meg er Maren en altfor god utøver til å være prøvehopper. Anette Sagen og Line Jahr var prøvehoppere i Vikersund i 2004. Siden har utviklingen blant de kvinnelige hopperne vært enorm. Og så skal de liksom være prøvehoppere igjen, 18 år etterpå ..?

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier han har stor forståelse for synspunktene til Scheie.

- Arne og jeg har en felles lidenskap for hoppsporten. Jeg synes hans refleksjoner rundt dette er veldig lik mine. Han er «spot on». Og jeg er veldig glad for at han sier dette. Å hoppe skiflyging vil være en stor opplevelse for Maren. Men jeg klarer ikke å se for meg i noen andre idretter at den største stjerna må være «løypekjører» for det annet kjønn.

- Kommer du til å legge føringer for Lundby om ikke å være prøvehopper i Vikersund?

- Det er sjelden vi behøver å legge føringer for Maren. Hun er en klok dame som ofte spør om råd. Slik jeg kjenner henne, vil hun helt sikkert spørre om mitt og andres synspunkter på dette. Men jeg kommer ikke til å frata Maren ønsket om å fly, selv om jeg synes det er total fallitt for sporten vår dersom hun må gjøre det som prøvehopper.

ELSKER SKIFLYGING: Daniel-André Tande falt i Planica i vinter, men er tilbake på beina igjen. Her sammen med sportssjef Clas Brede Bråthen på Sognsvann i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
ELSKER SKIFLYGING: Daniel-André Tande falt i Planica i vinter, men er tilbake på beina igjen. Her sammen med sportssjef Clas Brede Bråthen på Sognsvann i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Bråthen er klokkeklar på Norges synspunkt om kvinner og skiflyging:

- Det er trist at vi ikke har kommet lenger. Det verste jeg vet er urettferdighet. Jeg opplever dette som blodig urettferdig, erklærer han.

- Også i 2004 fightet jentene for å hoppe skiflyging. Prøvehoppinga til Sagen og Jahr tiltrakk seg 7000-8000 mennesker til Vikersundbakken. Så vidt jeg kan skjønne er dette mye penger. Da jentene kom inn i verdenscupen - og dro en del million TV-seere etter hvert - ble hoppsporten den FIS-grenen med de største medieinntektene. Vi gikk forbi alle. Ennå er vi ikke i nærheten av å ta ut potensialet til jentene, sier Bråthen.

17 nasjoner vil være representert på møtet i hoppkomiteen 18. mai. Alle har én stemme hver. Sist gang gikk store hoppnasjoner som Tyskland, Østerrike og Polen imot skiflyging for kvinner.

- For meg er det bare et tidsspørsmål før de slipper til, sier Arne Scheie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer