-  Det blir et eventyrlig party!

Aalesund inviterer til fotballfest.

ÅLESUND (Dagbladet): -  Det er nå eventyret begynner for Aalesund FK, sier Normark.

Anleggsarbeidere og stadioninnflyttere ga Aalesund-treneren hyggelige tilbakemeldinger da han i festantrekk tok et vorspiel for Dagbladets lesere på den nye 22,5-millionersarenaen i Jugendbyen.

-  Det antrekket må du ha på deg lørdag også. De skoene matchet smokingen, var noen av de muntre kommentarene til den karismatiske treneren, som naturligvis hadde matchende svart-hvite fotballsko til festantrekket.

-  Fotball handler om å skape glede. Det forsøker vi å få til i AaFK. Rammebetingelsene blir stadig bedre. Se bare rundt oss, sier mannen som har innført toppidrettskultur i Ålesund.

Mest mulig glede

Med champagne, sigar og flosshatt, markerer fargeklatten på Color Line Stadion at festen kan begynne.

-  De er utsolgt til samtlige hjemmekamper. Over 10 000 tilskuere vil komme hit for å være med på party i hver Tippeligakamp. Kan det bli bedre? spør Normark.

-  At AaFK for eksempel vinner nok kamper til å bli stående i en liga de allerede er dømt nedenom og hjem fra?-  I AaFK har vi ingen diskusjoner om at vi må vinne kamper og må stå i Tippeligaen. Vi har en filosofi om å skape glede. Oppgaven min er å organisere ting så godt at det blir mest mulig glede. Samtlige i og rundt klubben kan knapt vente på avsparket i kveld, sier treneren.

-  Vi glær oss til et eventyrlig party, forsikrer han.

Lå i sovepose

Nordlendingen fikk raskt heltestatus i sunnmørsbyen. Etter litt famling før opptur til Tippeligaen ble det nedrykk på overtid i 2003. Sunnmøringene trodde på den filosofiske treneren som sa at nedrykket bare var en del av læringsprosessen. Entusiasmen rundt klubben gjorde at man brukte den sportslige nedturen til å bygge et nytt stadion.

I stedet for å klamre seg til sleipe, bratte naturtribuner på Kråmyra, tilbys nå fasiliteter som VIP-tribune, losjer og seter til alle som var så smarte at de kjøpte sesongkort før billettlukene ble lukket for ukevis siden.Nylig ble de åpnet for å selge ut enkeltbilletter til serieåpningen. Det førte til et trykk som blokkerte internettsalget og fikk enkelte til å ligge i sovepose for å sikre seg festbillettene.

Ikke redd for sjela

Normark viser fram lokalene på VIP-tribunen som er like fargerike som stadionnavnet. Blå glassvegger ut mot sitteplassene, som har mjuke rødtrukne skinnstoler til de mest kresne og betalingsvillige. Kunsten i salongene minner oss om at vi er på et fotballstadion selv om lokalene også skal benyttes til konferanser om andre tema enn fotball og seriepoeng.

-  Stadion er en vesentlig del av rammebetingelsene som skal gjøre at vi etablerer oss som toppklubb. Fundamentet er det sportslige, økonomien og menneskene.

-  Vi ønsker å bevare statusen som en maskot i Fotball-Norge. Sjela i en klubb skapes av spillerne. Jeg er ikke redd den forsvinner med at vi åpner en ny storstue. Vi skal fortsatt være høflige, gjestfrie og entusiastiske i arbeidet med å bygge virksomheten videre, sier den filosofiske treneren.

-  Hvilken innflytelse har du hatt på anlegget?-  Absolutt ingen ting. Jo da, jeg har vært med på vurderte gressteppe. Til kritikerne av kunstgress, vil jeg si: Kom hit og spill på det først. Dette er nærmere naturgress enn noen aner.

Betraktelig forsterket

Normark syntes det var morsomt at TV-kommentatorene under RBK-kampen på Lerkendal søndag sa at AaFK stilte med nesten det samme mannskapet som de hadde i Tippeligaen for to år siden.

-  La ekspertene tro det, men vi hadde fem for oss helt nye spillere med til Lerkendal i forhold til dem vi hadde sist vi var oppe, sier treneren - og ramser opp Peter Werni,

Haraldur Gudmundsson, Adin Brown, M\'Baye og Lasse Olsen. I tillegg har han Karl Oskar Fjørtoft i trening.

-  Bortsett fra Fjørtoft, er ingen av dem så profilerte som mange spillere i enkelte andre klubber, men vi har helt klart et bedre mannskap nå enn for to år siden. Spillere er blitt modnere og vi har forsterket stallen betraktelig.

Da Peter Werni i høst vurderte overgang fra Lillestrøm til Aalesund FK, ble han lokket med at han skulle få bli med på et eventyr.

Aldri på sokkel

-  Jeg minnet ham på det før kampen på Lerkendal. I kveld begynner det mest spennende kapitlet i AaFKs eventyr. Det som ikke er skrevet, gliser Ivar Morten Normark og skåler i champagne. Sigaren tenner han seinere. Kanskje allerede i kveld.

Men på sokkel utenfor stadion kommer han aldri.

-  Det skjer iallfall ikke så lenge jeg er i live. Slikt strider mot alle lagbyggingsprinsipper hele AaFK bygger sitt fundament på. Høy sigarføring også, men på en dag som denne kan vi tillate oss det, sier Normark.

<B>FESTGENERAL: </B> Aalesund-trener Ivar Morten Normark har pyntet seg til åpningen av Color Line stadion. Legg spesielt merke til det matchende fotplagget. Normark lover at dette skal bli en arena for fest og glede. Åpningskampen er mot Odd Grenland.