- Det blir et vanvittig savn

Halvard Hanevold har reist med Rike i 20 år.

(Dagbladet.no): Halvard Hanevold har hatt et langt liv i verdenstoppen i skiskyting. Hele tiden har Kjell Kristian Rike vært der.

- Vi har jo bodd på samme hoteller i nesten 20 år, sier Hanevold til Dagbladet.no.

Derfor var det en meget trist Hanevold som mottok budskapet om at den folkekjære NRK-kommentatoren døde i dag.

- Det er kjempetrist. Det blir et vanvittig savn. Han har vært en kjempe, og en som har satt spor etter seg. Kjell Kristian er en jeg aldri kommer til å glemme. Han lever videre som en del av skiskytingen, sier Hanevold.

Stor kunnskap

Han er ikke i tvil om NRK-kommentatorens betydning for idretten hans.

- Han og Jon Herwig Carlsen har en stor del av æren for at skiskyting har blitt så populært som det har blitt, mener veteranen.

Hanevold mener Rikes sterke kjennskap til skiskyting som en viktig faktor for at han fikk den posisjonen han hadde innen idretten.

EN KJEMPE: Halvard Hanevold mener Kjell Kristian Rike og makker Jon Herwig Carlsen har en stor del av æren for at skiskyting har blitt så populært i Norge. Foto: Hans A. Vedlog
EN KJEMPE: Halvard Hanevold mener Kjell Kristian Rike og makker Jon Herwig Carlsen har en stor del av æren for at skiskyting har blitt så populært i Norge. Foto: Hans A. Vedlog Vis mer

- Han har vært meget dyktig og har hatt veldig stor kunnskap om idretten. Samtidig var han en sterk kar på alle mulige måter, og ikke redd for å si fra hva han mente.

- Kunne sable meg ned

Hanevold forteller at det ikke bare var morsomt å komme tilbake til utøverhotellet etter et dårlig løp.

- Det var spissrotgang inn på hotellet for å møte Kjell Kristian hvis du ikke hadde gjort som du skulle. Han kunne sable meg ned, men samtidig forsto han hvordan ting fungerte. Han har vært så god faglig at jeg alltid har hatt respekt for tingene han har sagt. Selv om det var tøft å ta imot til tider, har jeg alltid lyttet og også brukt det. Det har vært nyttige ting, sier Hanevold.

For spesielt i forhold til skiskytternes jobb på standplass hadde Rike meget gode kunnskaper. Han hadde fortid som skytter, og ble skytterprins på Landsskytterstevnet i 1972.

- Han var skarp og kunne være kritisk, men hadde alltid en genuin interesse og en positiv undertone. Han hadde erfaring fra idretten sjøl, gjennom skytingen, og ville oss bare godt. Jeg hadde veldig god kontakt med ham også, sier Halvard Hanevold.

- Det blir et vanvittig savn
STORT SAVN: Skiskytter-veteran Halvard Hanevold har fått mye kjeft av Rike, men har alltid visst at det har vært godt ment.