KJAPT LAG:  Badou i flott driv mot Aalesund. Få nykommere i Tippeligaen har hatt har flere angrepsferdigheter å spille på enn Bodø/Glimt. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KJAPT LAG: Badou i flott driv mot Aalesund. Få nykommere i Tippeligaen har hatt har flere angrepsferdigheter å spille på enn Bodø/Glimt. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Det blir i hvert fall gøy

Fremdeles mest glimtvis på Aspmyra. Men bare vent til dette hjemmelaget tør.

BODØ/GLIMT er ifølge sin gamle kjenning Jahn Mini Jakobsen et lag som denne sesongen kan slå hvilken som helst Tippeliga-konkurrent hvor som helst. Etter åpningskampen høres dette ut som en grei analyse.

Den er jo også passe fleksibel. For nykommerne trengte bare tre minutter hjemme på Aspmyra for å vise at ryktet om gammelt superlag-nivå ennå bare er akkurat det. Et rykte altså:

•• For da avslørte Glimt-spillerne at dette fortsatt er et mannskap som også kan tape for hvem som helst.

Det skulle forøvrig bare mangle.

SITUASJONEN var typisk for spenningsnivået i åpningskampen. Plutselig kom det en og annen slik situasjon som på grunn av stresset framstod mye viktigere enn den egentlig var.

Det var akkurat det som skjedde da den ellers rutinerte estiske målmann Pavel Lodak ruste ut av boksen etter tre minutter for å rette opp en markeringssvikt. Det gikk egentlig aldeles galt; Lodak bommet, Demar Philips kunne skyte mot tomt mål, men Glimt slapp fra situasjonen med en Sane-redning på streken.

Stopper Vieux Yakhya Sane er ellers en spiller som kan redde mye for Glimt med fysikken og roen sin, men først og fremst skal en ganske god, forholdsvis bred og framfor alt morsom stall samlet redde seg selv og fotballstemningen i Bodø.

DET kan for eksempel skje gjennom å risikere mer i de kommende hjemmekampene ved å flytte presset høyere, men kanskje mest gjennom å bruke den sentrale midtbanen oftere på vei framover.

Presset først. Glimt kom seint inn i denne kampen ved bevisst å trekke seg tilbake til midten. Det gjorde at et mer ballsikkert Aalesund for lenge fikk bestemme rytmen.

0 - 1 scoringen kom da også i den perioden da gjestene var klart best. En lang føring av drivende Fredrik Ulvestad, pasning til Fredrik Carlsen for anledningen på høyrekanten og så presist langs kunstgresset mot Demare Philips i fint løp mot rommet foran den nærmeste stolpen. Det var en klassescoring.

DA Glimt kom høyere i banen utover i andreomgangen, ble det vanskeligere å se klasseforskjellen mellom lagene i det å holde ball. Det var da hjemmelaget var nærmest alle poengene, og akkurat det er mest av alt et poeng å ta med seg i den taktiske vurderingen:

•• Et så sprudlende lag med høy kampmoral og fin fart er for bra til å gi fra seg initiativet på Aspmyra. Dette Glimt-mannskapet må også kunne mestre mer ballhold.

Hjemme kan de i hvert fall dominere mot de fleste ved å sette presset høyere.

SELV om et slikt høyere press automatisk gir mindre bakrom for Glimt sitt raske spill i lengderetning, vil det samtidig øke mulighetene til oftere å utnytte flere gode angrepsvåpen i farligere områder. For eksempel ved å få involvert den teknisk sikre spissen Ibba Lajaab med sine nærkampferdigheter inne i motstanderens felt, eller få fram pasningsfoten til den spennende amerikanske høyrebacken Zarek Valentin.

Mot Aalesund ble det mye langt og upresist helt bakfra. Riktignok kom utligningen til 1 - 1 akkurat på dette svært direkte angrepsspillet, men det kom nesten ikke noe mer. I sum er det for dårlig av et hjemmelag som scoret 41 ganger på Aspmyra i fjorårets 1.divisjon.

MEDALJEKANDIDAT Aalesund så lenge ganske bra ut, og fikk et par muligheter selv etter at laget egentlig hadde mistet grepet på kampen. Det er naturlig med flere fine individualister framover.

RBK er altså advart foran oppgjøret neste helg.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.