Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Det blir ikke enkelt

RAMSAU (Dagbladet): Skikongen er i byen! Bjørn Dæhlie er frisk igjen, og naturlig favoritt til alt han stiller opp på under VM i Ramsau. Men han får knallhard konkurranse om å beholde kongetittelen. Utfordrerne står i kø. De farligste er en filosofisk finne, en alltid smilende eks-russer og naboen.

- Én ting er i alle fall sikkert: Dette blir ikke akkurat enkelt, sier Bjørn Dæhlie og tenker på halvannen uke mesterskapsgåing.

Han har mer enn nok med sin egen «rekonvalesens», men på oppfordring fra Dagbladet tok han seg tid til å tenke litt på de hardeste motstanderne også:

Finnen

  • Mika Myllylä (29)
  • Mikhail Botvinov (31) hoppet av fra Russland til Østerrike i 1996, og har siden ikke fått lov til å delta i mesterskap. Selv om han fikk østerriksk statsborgerskap før Nagano-OL, nektet det russiske forbundet ham (med all rett) å starte. Ramsau-VM blir hans første mesterskap siden han fikk OL-bronse på stafetten for Russland på Lillehammer.
  • Thomas Alsgaard (27) er snart i form igjen etter en sjukdomspreget sommer og høst. Og da vet alle at gutten er farlig. Har trolig de største sjansene på jaktstarten, men også på tremila blir Thomas farlig.
vant femmila i Trondheim-VM (97) og tremila i Nagano-OL (98). Finnen er en utpreget mesterskapsløper som bevisst nedprioriterer verdenscupen for å være maks på høyden når det virkelig gjelder. Vant søndagens 10-kilometer i Seefeld og er i knallform.

Mika er en filosofisk anlagt mann som leser svært mye. Han tror på skjebnen, misliker journalister, men elsker fullmånen. Går under kallenavnet «Kaarpas», som kan oversettes med «mannen som går alene i skogen».

Myllylä er - som Dæhlie - like god i begge stilarter når han er i form.

- Jeg går selvsagt for gull. I VM er femmila mitt største mål. Jeg gleder meg til en ny duell mot Erling Jevne, sa Mika før VM.

Da han vant i Trondheim, ble Erling nummer to. Det samme var tilfelle i Nagano.

Bjørn om Myllylä:

- Jeg er mektig imponert over evnen han har til å heve seg når det er mesterskap. Han er veldig flink til å spisse formen. Og går han som han gjorde på tremila i Nagano, er jeg redd for at mange blir statister.

Avhopperen

I 1996/97, da han heller ikke fikk starte i verdenscupen, vant han alt som var av turrenn, blant annet Wasaloppet. Er i knallform, vant sin første verdenscupseier i Nove Mesto (da Bjørn Dæhlie datt før mål), og ble nummer to i Seefeld søndag. En sterk utfordrer på alle distansene, men kanskje særlig de lengste. Går på «hjemmebane». Dessuten er han alltid blid.

Bjørn om Botvinov: - Han har løftet seg steg for steg, og er jevnt god i begge stilarter. Spesielt er jeg imponert over de råe avslutningene han leverer i fristil. Han er en tøffing.

Naboen

Bjørn om Thomas: - Thomas er en humørløper som går forferdelig fort om alt stemmer for ham. Det ser det jo ut som det begynner å gjøre igjen nå. Og da er det ikke mer å si om det.

Italienerne

- Er du enig i at det er disse tre som blir de farligste?

- De blir i alle fall ikke å spøke med, noen av dem. Og er du ute etter typer som kan gå fort over et helt mesterskap, er jeg enig. Både Myllylä, Botvinov og Thomas kan det.

- Hva med italienerne?

- En eller annen av dem kommer sikkert til å vise seg fram i et løp eller to. Men jeg tror ikke noen av dem kommer til å være jevnt på topp. Til det har de gått for sakte hittil i vinter.

Også svenskene, med Per Elofsson og Niklas Jonsson i spissen, kan være kapable til å gå fort i enkeltløp. Men svenskene har fortsatt altfor langt fram til å få fram en VM-konge.

Det samme gjelder russeren Aleksej Prokurorov, som har for vane å snike til seg en eller annen medalje hver gang det er mesterskap.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media