Det blir ikke fotballstreik

Partene har godtatt meklingsmannens skisse.

(Dagbladet.no): Meklingsmann Daniel Lunde la like ettter klokka 23 i kveld fram en skisse til løsning på konflikten mellom spillernes fagforening Niso og Norsk Toppfotball (NHO).

Kun kort tid før fristen gikk ut ved midnatt hadde partene vedtatt skissen. 

- Ingen av dem har ønsket en streik. Men det var først de siste timene det løsnet. Det er gjerne sånn, at når det nærmer seg midnatt blir det fart i sakene, sier Lunde til Dagbladet.no.

Dersom det hadde endt med fortsatt konflikt, hadde kampene i Tippeligaen og 1. divisjon denne helga blitt utsatt. Også landskampen mot Sør-Korea torsdag ville stått i fare om partene ikke hadde kommer til enighet.

Enighet om forsikringen 

Partene har sittet i meklingsmøter siden klokka 12 i dag. Hovedkonflikten har stått om Nisos ønske om en tilleggsforsikring for fotballspillerne utover den vanlige yrkesskadeforsikringen.

- Det viktige er at vi har vi blitt enige om at forsikringen ikke skal være tariffestet. Niso og Norsk Toppfotball skal avgjøre det seg imellom, sier en fornøyd Arne Hole i NHO til Dagbladet.no. Han er overbevist om at begge parter, både spillere og klubber, er fornøyde med løsningen .

- I en overgangsfase vil forsikringspremien bli delt mellom arbeidsgiveren og spillerne. De skal betale en gitt sum inn til et fond som skal dekke eventuelle forsikringsutbetalinger. Fondet skal forvaltes av Norsk Toppfotball, sier Hole.

LØSTE KONFLIKTEN: Daniel Lunde før den meklingen startet klokka 12 i dag. Et kvarter før fristen gikk ut tolv timer seinere, godtok partene en løsningsskisse fra Lunde. Foto: Scanpix
LØSTE KONFLIKTEN: Daniel Lunde før den meklingen startet klokka 12 i dag. Et kvarter før fristen gikk ut tolv timer seinere, godtok partene en løsningsskisse fra Lunde. Foto: Scanpix Vis mer

Hole forklarer at ordningen vil fortsette å løpe dersom ikke Niso og Norsk Toppfotball finner fram til en tilfredsstillende forsikringsordning.

Trer i kraft umiddelbart

Også Niso-leder Silje Johansen er fornøyd med avtalen, som dekker både fotball-, håndball- og ishockeyspillere.

- Dette er en historisk mulighet. Spillerne har fått større innflytelse både over arbeidskraften og arbeidsdagen sin. Tidligere var det ingen trygghet for spillerne, sier Johansen til Dagbladet.no.

- Hovedkravet vårt var en bedre forsikringsordning, og det har vi fått til. Det var viktig for oss å etablere en ordning som kunne tre i kraft nå med en gang, samtidig som vi skapte noe for framtiden, sier Johansen.

Kan få bytte skomerke?

Kravet om prosenter av mediainntekter ble derimot avvist.

- Dette berører både eiendomsrettigheter og idrettens regelverk, og er dermed urørbart. Vi vil ikke diskutere dette, sier Hole.

Det blir ikke fotballstreik

Heller ikke utstyrstvangen ble opphevet, men det ble skapt rom for skjønn.

- Idrettens regelverk har sterk gjennomslagskraft i retten. Men når det kommer til helse og miljø (HMS) så har vi laget en formulering som henviser til arbeidsmiljølovens paragraf §4.4 om arbeidsutstyr. Spillernes helse skal ikke gå på bekostning av utstyrstvangen, opplyser Hole.

Dermed åpnes det for at spillerne kan bytte skomerker eller annet utstyr, dersom helsen deres er truet.

Din mening

Er Nisos krav verd å streike for?

BLE ENIGE:</B> Niso-leder Silje Johannesen kom til enighet med klubbene ved Norsk Toppfotball (NHO) om forsikring, medieavtale og utstyrsproblematikken innen fristen.