-Det blir ikke lett å erstatte meg

Frode Kyvåg (69) var ikke forberedt på å bli avskiltet som en gammel, ubrukelig bil.

BENKESLITER: Snart er det slutt. Årets Norway Cup blir det siste i rekka for Frode Kyvåg etter 39 år i sjefsstolen. -  Jeg har bare hatt en tanke i hodet  siden i fjor, og det er at jeg skal avslutte med stil og arrangere en perfekt 2015-turnering, sier han. Foto. Thomas Rasmus Skaug
BENKESLITER: Snart er det slutt. Årets Norway Cup blir det siste i rekka for Frode Kyvåg etter 39 år i sjefsstolen. - Jeg har bare hatt en tanke i hodet siden i fjor, og det er at jeg skal avslutte med stil og arrangere en perfekt 2015-turnering, sier han. Foto. Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Følg @dagbladet.no på Instagram og få de siste oppdateringene fra Norway Cup!

(Dagbladet): Det er én ting du må love meg.

Frode Kyvåg lukker døra bak seg. Inne i klubblokalene til Bækkelaget på Ekeberg er det stille.

- Ikke framstill meg som en bitter og sutrende fyr som tviholder i dørkarmen og ikke skjønner at det er slutt. For sånn er jeg ikke.

Han har på seg sorte, stramme treningstights, vaskelappen stikker opp av linningen. Ned i buksa har han stappet en mørkeblå t-skjorte. På beina har han hvite tresko.

- Jeg veit godt at jeg snart fyller 70 år, og jeg har visst lenge at jeg skulle arrangere mitt siste Norway Cup i 2015.

Misunnelse Han fikler med knappene på kaffemaskinen, trykker på flere forskjellige før den svarte kaffen renner ned i et hvitt krus.

- Men det jeg hadde sett for meg var at jeg skulle få være en del av prosessen framover, at jeg fikk være med på å bestemme hvem som skulle fylle mine sko. Jeg har vært naiv nok til å tro at klubben ønsket det.

- At jeg skulle avskiltes som en gammel, ubrukelig bil. Det var jeg ikke forberedt på.

IKKE BITTER: - Jeg har ikke lov til å være bitter eller skuffa, jeg har fått oppleve så utrolig mye gjennom Norway Cup. Men jeg er bekymret for framtida til turneringen. Norway Cup er fargerikt fellesskap, det er en verdiplattform, det er veldig mye mer enn fotball, sier Frode Kyvåg.  Foto: Thomas Rasmus Skaug
IKKE BITTER: - Jeg har ikke lov til å være bitter eller skuffa, jeg har fått oppleve så utrolig mye gjennom Norway Cup. Men jeg er bekymret for framtida til turneringen. Norway Cup er fargerikt fellesskap, det er en verdiplattform, det er veldig mye mer enn fotball, sier Frode Kyvåg. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Hvorfor ble det sånn, tror du?

- Misunnelse. Det kan ikke være noe annet. For å si det rett ut, jeg veit ikke om så mange andre som har fått så mye heder og ære som jeg har gjort.
Mange priser Han ramser opp utmerkelsene han kommer på i farta. Kongens Fortjenestemedalje i gull, Ungdommens fredspris, Vesleblakk-prisen, Osloambassadør-prisen, Idrettens fredspris, Norsk Unicefs ærespris.

- Jeg veit ikke hvor mange priser jeg har fått, men jeg er like stolt og glad over hver eneste en av dem fordi de er en bekreftelse på at jeg har gjort mye riktig. Så opplever jeg at min egen klubb ikke er enig. Noen få mennesker her synes det er helt ålreit at jeg nå slutter, for da får de mer albueplass sjøl.

Mobiltelefonen blinker på bordet, han lar den ligge.

- Det er klart det er misunnelse. Det kan ikke tolkes annerledes.

Stolt I oktober i fjor gikk Bækkelaget Sportsklub med styreleder Bjørn Sundelin i spissen ut og søkte etter Frode Kyvågs erstatter som generalsekretær i klubben og turneringsleder for Norway Cup.

- Konfronterte du ledelsen direkte?

- Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg kjenner idrettens mekanisme bedre enn noen andre, jeg vet hvordan dette spillet fungerer. Hvis formannen i Bækkelaget Sportsklub ikke ønsker at jeg skal fortsette så hjelper det ikke for meg å argumentere. Det er fort gjort å bli både usakelig og sinna, så jeg tviholder på at jeg fornøyd med alt jeg har opplevd i klubben. Jeg er stolt, jeg er glad, jeg er lykkelig. Ja, alt det der.

Han stikker en finger i været for hvert ord.

- Det er ikke jeg som har bedt om å fortsette, det er folka mine, sponsorer og turneringsledelsen som har insistert på at jeg burde bli noen år til.

Erstatning Kaffen blir kald i koppen foran ham.

MINNER: Frode Kyvåg har hatt Bækkelaget som klubben i sitt hjerte siden han var guttunge. Snart må han levere tilbake nøklene til klubblokalene på Ekeberg.  Foto: Thomas Rasmus Skaug
MINNER: Frode Kyvåg har hatt Bækkelaget som klubben i sitt hjerte siden han var guttunge. Snart må han levere tilbake nøklene til klubblokalene på Ekeberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er ikke lett å erstatte meg, jeg veit det. Derfor har jeg lett med lys og lykte i klubben, og jeg fant en jeg mente ville passe perfekt i rollen. Men meg ville ikke lederen høre på, han kjørte sin egen ansettelsesprosess. Jeg synes det er merkelig at det sitter en ung leder i klubben som mener at han er bedre kvalifisert enn meg til å vurdere hvem som skal erstatte meg.

- Hvem tenkte du på?

- Jeg er veldig fristet til å si det, for å vise hvor flott det ville ha vært, men jeg synes ikke det er riktig av meg å gjøre det.

Delte kontor Rett før jul i fjor ble det avgjort at Tony Isaksen skulle overta som ny generalsekretær i Bækkelaget Sportsklub når Frode Kyvåg slutter i september. Isaksen har delt kontor med Kyvåg siden april, slik at de to skulle kunne jobbe tett sammen for å sikre optimal kompetanseoverføring.

- Har det fungert i praksis?

- Nei. Jeg var tydelig overfor ledelsen på at jeg kunne bistå så godt jeg kunne fra 15. juni og utover, før den tid har jeg hatt mer enn nok med å dekke min egen funksjon. Det var jeg veldig klar på. Likevel valgte man å gi ham en kontorplass her allerede i april.

- Har det vært isfront mellom dere?

- Det har ikke vært noe samarbeid, for å si det sånn. Jeg hadde et stort og sterkt ønske om at min etterfølger skulle gå hånd i hånd med meg i ett år eller tre for å suge alt ut av meg, slik at jeg kunne være trygg på at kontinuiteten ble ivaretatt. Sånn ble det dessverre ikke.

Han retter seg opp i stolen.

SISTE SJEKK: Frode Kyvåg diskuterer baneforholdene på Ekebergsletta sammen med idrettsforvalter Oddbjørn Halvorsen. Snart sparkes Norway Cup i gang for 43. gang, Kyvåg har ledet turneringen i 39 av dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug
SISTE SJEKK: Frode Kyvåg diskuterer baneforholdene på Ekebergsletta sammen med idrettsforvalter Oddbjørn Halvorsen. Snart sparkes Norway Cup i gang for 43. gang, Kyvåg har ledet turneringen i 39 av dem. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- I løpet av karrieren min har jeg bygget ufattelig mange sterke relasjoner. Pelé, Blatter, Sir Stanley Rouse, Kevin Keegan, you name them, jeg kjenner alle. Jeg har snekret verdiplattformen vår, det Fargerike fellesskapet vårt, alt det Norway Cup står for. Jeg har viet livet mitt til dette! Da blir det merkelig å overlate stolen min til en jeg ikke aner noe om!

Siste gang Frode Kyvåg raser. Hele tjue ganger har det vært tittelen på intervjuer han har gjort.

- Skal du drive verdens største idrettsarrangement handler det om to ting: Kunnskap og kompetanse. Dette er ting som må bygges over tid, det går ikke an å bare hoppe inn i en stilling som min. Jeg er redd for framtida til Norway Cup.

Om to dager braker det løs på Ekebergsletta. Da arrangerer Frode Kyvåg sitt siste Norway Cup, det 39. i rekka.

Gruer seg Og 1.september er det slutt. Da må han levere fra seg nøklene og overlate kontorplassen til andre. Mailkontoen som daglig fylles opp av hundrevis av mail blir slettet.

- Hvordan tror du 2. september blir?

Han sitter stille. Lenge.

- Jeg klarer ikke å snakke om det. Det er vanskelig.

Han kremter.

- Å våkne tidlig, gå tur med bikkja, klippe gresset, kanskje støvsuge. Og så er ikke klokka mer enn kvart på ti. Hva faen skal jeg gjøre resten av dagen? Tanken er så fremmed at jeg ikke klarer å forholde meg til den. Jeg gruer meg så det holder.

Fakta om Frode Kyvåg:
Født: 8. september 1945.
Familie: Kona Monica og tvillingdøtrene Rikke og Selma.
Aktuell: Leder sitt siste Norway Cup, en turnering han har utviklet gjennom 39 år.

Blikket er mørkt under de tunge øyebrynene.

- Jeg skal ikke slutte å jobbe, jeg! Hvorfor i alle dager skal jeg det? Jeg er småbarnspappa, jeg røyker ikke, drikker ikke, spiser fornuftig, trener. Jeg er ikke i nærheten av å være klar for å pensjonere meg. Jeg sykler 500 mil hver eneste sommer, jeg er jo et duracellbatteri!

- Hvor lenge kunne du tenke deg å holde på hvis det var opp til deg?

- Mange, mange år! Jeg kan ikke tenke meg et liv uten kona, ungene mine og Norway Cup. Men nå må jeg forholde meg til at klubben ikke vil ha meg med lenger.

Enorm støtte Etter at nyheten sprakk har det ramlet inn støtteerklæringer.

- Jeg har fått en enorm støtte, ikke hundrevis, men tusenvis av telefoner og mail. Etter det som skjedde i fjor høst mottok jeg Peer Gynt-prisen, Pan-prisen, Gi rasisme rødt kort-prisen og Årets Oslo-borger. Jeg fikk gratulasjoner fra hele landet, men fra klubben min? Ikke ett ord. Det ble ikke nevnt i protokollen engang at Frode hadde blitt årets Oslo-borger. Det klart jeg synes det er rart.

- Nådde du et bristepunkt?

- På et tidspunkt ble jeg innhenta av en slags sorg, det lå i korta. Jeg fikk en kjempeknekk da jeg ble konfrontert med hvem som skulle overta for meg. Da jeg skjønte at det ikke kom til å bli sånn som jeg hadde trodd, måtte jeg jobbe voldsomt med meg selv.

Unikt fellesskap Mr. Norway Cup løfter opp sykkelen sin, bærer den gjennom klubblokalene. Forbi pokalskapet hvor trofeene glitrer dobbelt mot den skinnende speilveggen. Ut i sola hvor ugresset skjemmer inngangen til sportsklubben.

- Jeg skjønner at jeg har tatt stor plass. Men jeg håper jeg har brukt den plassen ålreit. Hvis du snakker med folka mine her, er jeg ganske sikker på at de vil si at vi har hatt det helt fantastisk sammen. Vi har hatt et unikt fellesskap med samhold og empati. Nå blir alt dette borte. Det er jeg lei meg for.

MIN HELG:

KOSER MEG MED: Kona og tvillingene.

FINNER PÅ: Vi liker oss godt på ballsletta på Ekeberg, der slapper vi av og har det fint som familie.  

GJØR ABSOLUTT IKKE: Sløver foran TV-en.

LESER: Faglitteratur og aviser. Jeg kjøper Dagbladet og VG hver eneste dag.  

SER PÅ TV: Nyheter, debattprogrammer og sport.  

HØRER PÅ: Absolutt alt mulig, bortsett fra jazz. Jeg elsker musikk.

REISER TIL: Helst reiser jeg til fjells, men kona og ungene insisterer på å reise til varmere breddegrader og det blir jeg selvfølgelig med på på. De siste åra har vi blant annet leid hus i Frankrike, Spania og Portugal.  

BLIR INSPIRERT AV: Mennesker. Folk som Nils Arne Eggen og Marit Breivik for eksempel, har betydd og betyr veldig mye for meg.   

Han slår av en prat med Oddbjørn Halvorsen, idrettsforvalter og baneansvarlig. Frode er bekymret for om underlaget vil tåle alle finalekampene.

- Jeg må jobbe hardt for å ikke ta til tårer, for det er så uvirkelig, sier han etterpå.

Han fester hakestroppen på sykkelhjelmen og tråkker ut på banen slik han har gjort så mange ganger før.

- Opplever du det som et personlig tap?

- Jeg vil ikke si det sånn, men det har vært en livsstil. Nå må jeg finne en ny retning i livet mitt. Kanskje blir det politikken, det vil tida framover vise.

- Vil du fortsatt beholde Bækkelaget som klubben i ditt hjerte?

- Nei. Sånn blir det ikke lenger, den tida er forbi. Det er ingen som er tjent med at jeg sitter på tribunen og griner.

- Nøye vurdert - Frode Kyvåg signerte for tre år siden en forlengelse av sin daværende arbeidskontrakt, og fram til han fyller 70 skulle Bækkelaget Sportsklub bruke tida på å finne hans etterfølger, sier styreleder i BSK, Øystein Sundelin til Dagbladet.

Sundelin understreker at alle innspill om hvem som var rett i rollen har blitt nøye vurdert.

GRUER: Frode Kyvåg gruer seg til høsten når tida som generalsekretær for Bækkelagets Sportsklub er over. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GRUER: Frode Kyvåg gruer seg til høsten når tida som generalsekretær for Bækkelagets Sportsklub er over. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Jeg er veldig fornøyd med valget av Tony Isaksen som ny generalsekretær i Bækkelaget Sportsklub.

- Jeg vil på vegne av Bækkelaget Sportsklub understreke at vi er svært fornøyd med den formidable innsatsen Frode Kyvåg har nedlagt gjennom 39 år, og jeg både håper og tror at han vil være en positiv bidragsyter i tiden framover, sier Øystein Sundelin.

- Jeg har stor forståelse for at det er en hektisk periode i månedene før turneringen, og at hovedprioriteringene for Kyvåg har vært å legge til rette for tidenes beste Norway Cup, sier påtroppende generalsekretær i BSK, Tony Isaksen.

MR NORWAY CUP: Siden han overtok som sjef for Norway Cup i 1976 har Frode Kyvåg vært synonymt med turneringen. Opp gjennom tidene har fotballag fra hele verden spilt i det fargerike fellesskapet på Ekebergsletta, som omtales som verdens største idrettsarrrangement. 1400-1600 lag deltar hvert år, og lagene representerer 50-60 ulike nasjoner. Tall fra i fjor viser at 49787 lag har deltatt i turneringen siden oppstartet i 1972. Foto: Thomas Rasmus Skaug
MR NORWAY CUP: Siden han overtok som sjef for Norway Cup i 1976 har Frode Kyvåg vært synonymt med turneringen. Opp gjennom tidene har fotballag fra hele verden spilt i det fargerike fellesskapet på Ekebergsletta, som omtales som verdens største idrettsarrrangement. 1400-1600 lag deltar hvert år, og lagene representerer 50-60 ulike nasjoner. Tall fra i fjor viser at 49787 lag har deltatt i turneringen siden oppstartet i 1972. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer