«Det blir ikke RBK-krise sjøl om vi ikke vinner serien - vi må jo tape til slutt»

TRONDHEIM: Onsdag ble han slått ut av cupen. I går ble han slått ut av en til. Men Rune Bratseth skal verken handle spillere til Rosenborg eller Astors småguttelag hvor han er trener. Uansett hvor dårlig cup-uke han har hatt.

Klokka 08.45 i går morges gikk Rune Bratseth til Skandiacupens semifinale med Astors småguttelag. I halv seks-tida på ettermiddagen - etter kontortid med Eggen-møte, lunsj, litt mer kontortid, golf, en forstyrrende midt-i-golfen-telefon fra Jan Åge Fjørtoft (selvfølgelig!), for ikke å snakke om direktørens maniske forhold til tekstmeldinger, og til slutt fastspikring av en treningskamp i Tyskland den tredje uka i juli - gikk han hjem etter 1- 1 og tap via den aldersbestemte cupfotballens bøddel:

Færre cornere enn motstanderen.

- Onsdag var det mer pinlig enn noe annet, sier Rune Bratseth. - Dette nederlaget her er en del av leken. Men jeg skjønner at gutta er lei seg, det hadde vært stort med en finale. Nå blir det i stedet pizza på alle mann klokka 20.00.

Rune Bratseth bruker fra fire til fem ettermiddager/kvelder i uka på Astors smågutter fordi eldstesønnen Eivind (14) spiller på laget. Han bruker sju dager i uka på Rosenborg fordi det er jobben hans. Og det er sjølsagt RBK jeg er ute etter, og den interne oppfattelsen av de siste dagers krise-rop fra et krevende og bortskjemt Fotball-Norge.

Hva nå, Bratseth? Hva nå?

I øsregnet på golfbanen, der Fjørtoft ringer så upassende som bare Fjørtoft kan, eller når RBK-direktøren ikke mottar eller sender tekstmeldinger, sier han følgende om framtida:

- Jeg ser ingen grunn til drastiske grep. Og ikke tror jeg det blir nødvendig heller. For sjøl om jeg skjønner oppmerksomheten rundt den litt vanskelige perioden vi er inne i, så er det ikke nytt for oss.

- Vi har hatt trøbbel før, sier Rune Bratseth.

Og problemene kan forklares. Og løses.

- NØKKELSPILLERE som Roar Strand og Bent Skammelsrud har vært gjennom operasjoner og mistet sesongoppkjøringa, sier Bratseth. Det betyr at de ikke har hatt det grunnlaget som skal til. På toppen av det fikk vi andre spillere skadet - ikke minst Ørjan Berg. Og hva den manglende farten i midtforsvaret angår, kan vi løse det gjennom å flytte Christer Basma inn fra backen. Det siste er en problemstilling Nils (Arne Eggen) og Ola (By Rise) vurderer fra kamp til kamp.

Det man derimot ikke vurderer - verken på Lerkendal, på golfbanen eller i upassende direktørsamtaler med Jan Åge Fjørtoft - er spillerkjøp. Vel å merke i nærmeste framtid.

- Kanskje vi ikke kjøper noen i det hele tatt, sier Bratseth. - Å kjøpe tropp-fyll er i hvert fall helt uaktuelt. Og gjør vi det, kjøper altså, vil det bli en spiller vi er ett hundre prosent sikre på kan gå rett inn på laget.

- Per i dag ser jeg ingen slike spillere i Norge.

Døra til utlandet er åpnet og RBK-direktør Rune Bratseth blir plutselig Dagbla'-redaktør Rune Bratseth.

- Akkurat nå ser det ut som om det er vanskelig å finne noen i Norge. Men når det er sagt - jeg vil ikke ha en overskrift i morgen som sier «Rosenborg skal til utlandet for å kjøpe spillere». For bildet kan forandre seg - slikt skjer fort.

Og:

- Finner vi en norsk spiller, vi trenger, er det sjølsagt det beste.

Akkurat slik Rosenborg fant Sigurd Rushfelt. Og John Carew da han forsvant. Og Frode Johnsen da Carew dro til Valencia. Og Morten Knutsen. Og Petter Belsvik da de øyeblikkstrengte back-up før Mesterliga-kvalifiseringa i fjor sommer.

Og ikke minst Ørjan Berg.

FOR TRE UKER SIDEN - i denne spalten - kritiserte Erik Solér Rosenborg for manglende innrømmelse rundt klubbens handlekraft. Han sa, i tillegg til å være 99,9 prosent enig i det Nils Arne Eggen og Rosenborg står for, at han var luta lei alt snakket om at penger ikke gir makt. Og på kontoret sitt i går ettermiddag var Rune Bratseth delvis enig.

Med Erik Solér.

- Ja, vi har handlefrihet, sier RBK-direktøren. - Pengene gir oss frihet. Men samtidig er det viktig, og det tror jeg vi har vært flinke til også, å holde fokus på andre områder. Vi er i den situasjonen vi er på grunn av noe.

- Men likevel - uten at noen bør skamme seg av den grunn - er det jo sånn at Rosenborg har tatt den og den spilleren når Rosenborg har trengt den og den spilleren?

- Ja, det har vi gjort. Enkelte ganger vel å merke - ikke hver gang. Mister vi en spiller fra førsteelleveren, så han erstattes.

- Og da betaler dere det det koster uten å blunke?

- Det har vi blitt tvunget til - ja. Men vi er også blitt oppfordret til å kjøpe spillere slik at klubber kan fortsette å eksistere. Og vi har gjort det også.

Rune Bratseth tror Rosenborg vil vokse seg sterkere på dem smule motgang klubben har hatt i det siste. Ja, til og med veldig sterke også - og det må vel bli noe sånn som sterkere enn sterkest i Norge - om problemene fortsetter.

- Det blir ikke RBK-krise sjøl om vi ikke vinner serien - vi må jo tape til slutt. Og vi kan jo ikke legge lista så høyt at vi blir nødt til å rive. Nei, vi må få lov til å mislykkes, det er ikke engang usunt for oss.

- Sitter du her og sier dere vil ha godt av det?

- Ja, hvem vet. Jeg prøver i hvert fall å si at man kan vokse på motgang så lenge folk aksepterer situasjonen og ønsker å gjøre ting bedre.

For 13- og 14-åringene som misset dagens Skandiacup-finale på Lerkendal er det ikke like lett. De var veldig triste og motløse i går kveld. Men om tre uker er det ny turnering i Danmark.

Dana Cup heter den og far/trener Bratseth skal sjølsagt nedover.

- DET ER VANNVITTIG ARTIG å holde på med disse gutta. Medaljens bakside er sjølsagt at alle ikke får spille like mye. Men skal vi hevde oss - og det hadde vi bestemt oss for i Skandia Cup - så kan vi ikke bruke alle.

Men:

- I Danmark vil det være den sosiale biten som gjelder. Der får alle være med.

- Og Rune Bratseths fotball - den han prenter inn i disse småguttene?

- Det blir litt taktikk, det blir det. Men ikke for mye - for mange beskjeder absorberes ikke. Og det jeg ønsker er at de skal lære å bruke hverandre på fotballbanen - bli lagspillere. Dermed ikke sagt at initiativ og evnen til å improvisere holdes i sjakk.

- Lukter jeg en framtidig topptrener?

- Av meg? Å nei, du. Jeg har over hodet ingen ambisjoner i den retning. Jeg har det bare innmari gøy, siker Rune Bratseth.

HØY MANN - LAV BIL: Han kjøpte den under profftida i Tyskland og kjører den med velbehag. Bratseths MB 500SL er guttegreia hans.

TAKTIKKPRAT: Rune Bratseth somtrener for Asors småguttelag. Men det holdt ikke til finale - det ble et nytt cuptap. Det andre på to dager.