Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ikke videodømming i Premier League

Det blir ikke videodømming i Premier League neste sesong

Engelske klubber vil ha mer testing av VAR.

Foto: AFP PHOTO / Ian KINGTON /NTB Scanpix
Foto: AFP PHOTO / Ian KINGTON /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Det er blant andre Sky Sports som i dag melder at Premier League-klubbene har stemt imot et forslag om å innføre videodømming (VAR) neste sesong.

«Premier League-klubbene har i dag blitt enige om å fortsette avansert testing av Video Assistant Referees (VAR) gjennom 2018/19-sesongen», heter det i en pressemelding.

Avgjørelsen skal ha kommet etter mange diskusjoner i forbindelse med testingen av VAR i engelske cuper, samt det som har kommet fram fra andre land som har testet systemet.

Det er særlig kommunikasjonen på stadion og ut til TV-titterne rundt om i verden som Premier League-klubbene ønsker skal bedres.

Klubbene ønsker mer testing av systemet i 2018/19-sesongen. Samtidig skal systemet forsatt bli brukt i FA-cupen og Ligacupen. Det ble innført i førstnevnte i inneværende sesong.

Testet ut

Mars i fjor informerte Det engelske fotballforbundet (FA) om at Video Assistant Referee (VAR) ville bli testet ut i FA-cupen. Systemet er ment å brukes i tre «kampavgjørende situasjoner»: mål, straffespark og direkte rødt kort. Systemet kan også fange opp feil av dommeren dersom han skulle straffe feil spiller for en forseelse.

Det er mye penger som står på spill i alle aspekter ved toppfotballen, og dommeravgjørelser kan i verste fall koste klubber millioner av kroner. Det er så mye på spill at avgjørelsene som tas bør være korrekte.

Det er slutt på tiden da ballen kunne gå over mållinja uten av det ble dømt mål i Premier League, etter at mållinjeteknologi ble innført på fotballbaner rundt om i England. Og nå er altså neste steg i teknologien i ferd med å befeste seg rundt om i Europa.

Håpet er at alle de avgjørende situasjonene på fotballbanen vil være korrekte, og at vi blir kvitt filming og andre måter å forsøke å lure dommerne på, nå som alt fanges opp på video der og da.

Slik fungerer VAR

Dommerne kan selv be om hjelp fra VAR underveis i kampen dersom de er usikre på en situasjon. VAR kan også be om å bli konsultert av dommeren dersom systemet plukker opp noe pipeblåseren ikke har fått med seg.

Videdommeren(e) som sitter i et eget videorom (VOR) ser gjennom situasjonen på nytt, enten ved at dommeren har bedt om det selv eller at VAR har bedt om en «sjekk» for å se om dommeren gjorde riktig i en gitt situasjon.

Dersom VAR finner ut at det ikke var noe feil å påpeke, trenger de ikke kommunisere med dommeren, noe som kalles for en silent check (stille sjekk). Dersom VAR mener det har vært en klar feil, vil han eller hun kontakte dommeren for å melde ifra. Dommeren kan da gjøre tre ting:

1. Endre mening etter råd fra VAR.

2. Be om å få se TV-bildene selv, en såkalt on-field review (OFR) hvor dommeren går til et bestemt sted på sidelinja hvor han eller hun får se opptak av TV-bildene og deretter kan diskutere videre med en assistent. Området kalles forøvrig referee review area (RRA).

3. Bestemme at han eller hun er sikker på sin egen avgjørelse og derfor ikke ønsker å se gjennom hendelsen på nytt.

Dommeren kan hele tiden stoppe spiller og be om en OFR, men skal ikke gjøre det dersom et av lagene er i ferd med å angripe motstanderen. Dommeren signaliserer at han vil ha en OFR ved å forme en rektangel med fingrene for å indikere en videoskjerm.

Dersom spillere mot formodning skulle forsøke å motivere dommeren til å se på video etter en hendelse, ved å danne et rektangel, vil spilleren automatisk få det gule kortet.

Videodommerne er alltid en dommer eller en tidligere dommer. Samtidig er det retningslinjer å følge ved bruken av VAR. F.eks skal sakte film kun benyttes dersom det er for å avgjøre om det var hands eller for å avgjøre hvor på kroppen det var kontakt under en takling.

Vanlig hastighet brukes f.eks. for å bestemme intensjonen med en takling eller for å vise om det var viljehands.

Videorommet kan være på selve stadion eller utenfor. Tanken er også at seerne blir informert hvem som er videodommer, på samme måte som vi får opplyst hvem som er en del av dommerteamet før kampen.

Men VAR har måttet tåle mye kritikk etter at det ble innført i land som Italia og Tyskland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!