- Det blir itj fart uten bart

Northug om sin nyanlagte trailerbart.

EKTE TRØNDER: Petter Northug holdt trøndertradisjonene ved like da han dukket opp med denne ansiktspryden i Drammen i dag. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
EKTE TRØNDER: Petter Northug holdt trøndertradisjonene ved like da han dukket opp med denne ansiktspryden i Drammen i dag. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Trøndere har lange og stolte tradisjoner innenfor bartekunst.

I dag dukket Petter Northug opp til 15-kilometeren i Drammen med en nyanlagt trailerbart i ansiktet. Men han var ikke spesielt snakkesalig da det uungåelige bartespørsmålet dukket opp på pressekonferansen.

- Det blir itj fart uten bart, som vi sier i Trøndelag, svarte Northug.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik varsler imidlertid at barberhøvelen skal fram før VM - enten Mosvik-ekspressen vil eller ikke.

- Den skal bort, det er helt sikkert. Vi prøvde det i OL i fjor og det gikk ikke bra. Så om han vil beholde den skal andre ta den bort, fastslår han overfor adressa.no.

Heller ikke kjæresten, Rachel Nordtømme, synes den nyanlagte ansiktspryden er spesielt kledelig.

- Nå skal jeg ikke møte Petter under VM. Så da må han gjerne få beholde den. Men det ser jo ikke så veldig fint ut. Så han bør nok rake vekk barten når VM er over, sier Nordtømme til NRK.

Gikk på ren vilje
Det ble i hvert fall fart med bart i Drammen i dag - i hvert fall etter at Daniel Rickardsson tok igjen Northug etter halvgått løp. Northug la seg i rygg og ble slept inn til en tredjeplass i generalprøven til VM.

Det var godt i overkant av hva Petter hadde regnet med før start.

Allerede da visste han at han ikke kom til å kjempe om seieren, ettersom det bare er tre dager siden han kom ned fra høyden i Seiser Alm. Beina var ikke pigge og spruten var ikke der, men Northug forsikrer at alt er som det skal være foran VM.

- Som forventet var det en tung dag etter høyden. Jeg visste at jeg var sjanseløs på seieren i dag. Det blir nok for tøft å vinne i morgen også. Uka før Liberec-VM for to år siden (Northug tok tre gull, journ.anm) gikk jeg sprint hvor det var game over etter prologen, sier han.

Northug tok i hvert fall ut absolutt alt selv om kroppen ikke spilte på lag. Han ble liggende utslått i målområdet i rundt to minutter, med ansiktet og barten dekket av snø og slim, før han kom seg på beina.

- Gikk du på ren vilje på slutten?

- Når du går bak en svenske og det er så mye nordmenn i løypa er det uaktuelt å ikke være med helt inn, sier Northug til Dagbladet.

Blir nektet å gå alt
I OL i fjor gikk han samtlige distanser. I VM ligger det an til at han står over én - lagsprinten.

- Vi får se hva jeg føler meg klar for.

- Åpner du for å gå alt?

- Det har jeg ikke sagt. Jeg blir vel nektet å gå alt hvis jeg foreslår det, sier Northug.

Mens Marit Bjørgen er favoritt i hver eneste distanse hun stiller opp til i VM, er det langt mer vanskelig å peke på noen soleklar favoritt på herresida.

Northug forklarer det med at bredden er betydelig større blant gutta.

- I herrelangrenn er det 30 mann som kan vinne. Det er vanskelig å ha den posisjonen Marit har. I VM kommer jeg til å være outsider på noen distanser, og tittelforsvarer på andre, sier han.

Fikk svenskebank
Ett sekund foran Northug i dag, men 29 sekunder bak seierherren Rickardsson, var Martin Johnsrud Sundby. Det var hans første individuelle pallplassering i verdenscupen på to år - og da var det ikke rart han gliste bredt etterpå.

- Det har vært en lang og tøff reise. Endelig er jeg på pallen igjen. Det var ikke et sekund for tidlig, en snau uke før VM, sier han.

Om differansen opp til svensken sier han:

- Vi fikk regelrett juling i dag. Vi får finne på noe lurt fram til VM.

TOK UT ALT: - Det var uaktuelt å slippe, sier Northug, som varsler at kroppen hans vil være mye piggere til VM-start enn den var i dag.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
TOK UT ALT: - Det var uaktuelt å slippe, sier Northug, som varsler at kroppen hans vil være mye piggere til VM-start enn den var i dag. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer